Μία συνταγή γεμάτη αρώματα, ζουμερή και αφράτη, χωρίς ζάχαρη!
Jump to Recipe
Αυτή τη συνταγή την αγαπώ ιδιαίτερα. Ήταν από τις πρώτες που είχα ανεβάσει στο προφίλ και θυμάμαι τις προσπάθειές μας με τον σύζυγο να βγάλουμε λίγο πιο… επαγγελματικές φωτογραφίες. Τα Αναστασάκι τότε, ήταν 11 μηνών! Τα αγαπήσατε πολύ αυτά τα εύκολα και ζουμερά κεκάκια και κάπου εκεί, ήταν που μου έγινε το κλικ και άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά τη δημιουργία του μπλογκ. Ήρθε λοιπόν, η ώρα να τα θυμηθείτε οι παλιοί και να τα μάθετε οι καινούριοι! Αυτή τη φορά τα φτιάξαμε μαζί με το Αναστασάκι, τα φωτογραφίσαμε και σας τα παρουσιάζουμε! Αφράτα, μοσχομυριστά, ζουμερά, χωρίς ζάχαρη, muffins μήλου, που εκ των πραγμάτων, είναι το κυρίαρχο φρούτο της εποχής!

Υλικά:
- Μήλα: Θα τα χρησιμοποιήσουμε σε δύο μορφές, σε πουρέ, που αντικαθιστά το αυγό στη συνταγή αυτή και τριμμένο μήλο ή σε κομματάκια. Εγώ προσωπικά, χρησιμοποίησα και για τα δύο ξινόμηλα, μιας και μου αρέσει η έντονή τους γεύση.
- Φαρίνα ολικής: Μου αρέσει πολύ όπως συνδυάζεται με τα μήλα και την κανέλα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής με 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
- Ελαιόλαδο: Όταν έκανα πρώτη φορά τη συνταγή, χρησιμοποίησα ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Αυτή τη φορά, είπα να δοκιμάσω με ελαιόλαδο. Έγιναν εξίσου νόστιμα, απλά λίγο πιο τριφτά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε σε ίδια ποσότητα είτε με ένα καλής ποιότητας ηλιέλαιο, είτε με λάδι καρύδας.
- Νερό
- Σταφίδες: Μηλοπιτάκια χωρίς σταφίδες για μένα δεν είναι μηλοπιτάκια. Χρησιμοποιώ μαύρες σταφίδες, που είναι πολύ μικρότερες από τις ξανθές και στο ψήσιμο μικραίνουν και άλλο.
- Μπαχαρικά: Οι κλασικοί και αγαπημένοι φίλοι του μήλου, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
- Προαιρετικά: Αν θέλετε να δώσετε λίγο έξτρα γλυκιά γεύση στα μάφινς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη ζάχαρη καρύδας, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Εγώ ωστόσο, ειδικά αν έχετε παιδάκι κάτω του έτους, δεν το προτείνω.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ετοιμάζω τον πουρέ μήλου: ξεφλουδίζω τα μήλα και τα κόβω σε κυβάκια. Τα βάζω σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με δύο δάχτυλα νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Όταν έχουυν μαλακώσει αρκετά, είναι έτοιμα. Τα πολτοποιώ είτε με το ραβδομπλέντερ είτε με το μούλτι, να γίνουν κρέμα.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Εγώ κάνω τα μάφινς σε φόρμες σιλικόνης αλλά μπορείτε και σε ειδικά χαρτάκια. Όπως και να έχει, με ένα πινέλο, λαδώστε τα με λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψάκι.
- Ανακατεύω, σε ένα μπολ, τον πουρέ μήλου με το λάδι και το νερό.
- Τρίβω το άλλο μήλο στη χοντρή μεριά του τρίφτη και το στραγγίζω πολύ καλά, να φύγουν τα υγρά του. Αν δεν χρησιμοποιήσετε ξινόμηλο, που είναι λίγο μεγαλύτερα, ίσως χρειαστεί ακόμη ένα μήλο. Το ρίχνω μέσα στο μείγμα με το λάδι και ανακατεύω.
- Ρίχνω τη φαρίνα και τα μπαχαρικά και ανακατεύω με τη μαρίζ ή με ένα κουτάλι. Ανακατεύω καλά, από τον πάτο προς τα πάνω, για να ενσωματώσω όλο το αλεύρι.
- Τελευταίες ρίχνω και τις σταφίδες και ανακατεύω.
- Με ένα κουτάλι, μοιράζω το μείγμα στις φόρμες ή τα χαρτάκια και ψήνω για 20 περίπου λεπτά.
- Αφήνω να κρυώσουν και ξεφορμάρω.





Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
H βοήθεια της Αναστασίας:
21 μηνών το κοριτσάκι μου όταν ξανακάναμε τη συνταγή και η παρουσία της και η βοήθειά της, ήταν έντονη σε όλη τη διαδικασία.
- Δοκίμασε να μεταφέρει τον πουρέ μήλου στο μπολ με το κουτάλι, αφού με το χέρι δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά.
- Έβαλε με μεγάλη επιτυχία το νερό και το λάδι στο μπολ, λέγοντας μάλιστα και τα ονόματά τους.
- Ανακάτεψε το μείγμα με το σύρμα, δοκιμάζοντας φυσικά κατά τη διάρκεια.
- Θυμόταν τον τρίφτη και ήθελε να δοκιμάσει να τρίψει το μήλο. Το κάναμε παρεούλα και δοκίμασε να το τρίψει από όλες τις μεριές του τρίφτη.
- Με τα κουταλάκια μέτρησης, έβαλε τα μπαχαρικά και ανακάτεψε.
- Έβαλε το τριμμένο μήλο στο μπολ. Το ίδιο και τις σταφίδες, αφού έφαγε μερικές στην πορεία.
- Μετέφερε τη φαρίνα από το μπολ όπου την είχα ζυγισμένη, στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Το δοκίμασε και με το κουτάλι αλλά και με το χεράκι της, λίγο λίγο. Το καλύτερο αισθητηριακό παιχνίδι, δεν συμφωνείτε;
- Προσπάθησε να βοηθήσει στη μεταφορά του μείγματος από το μπολ στις φόρμες. Περιττό να αναφέρω πως έτρωγε και μείγμα κατά τη διάρκεια! Να ένα ακόμη καλό, του να μαγειρεύεις χωρίς αυγά! Απολαμβάνεις άφοβα το μείγμα!
- Τέλος, έκανε “καλό-καλό” στα μάφινς πριν το ψήσιμο και τους έστειλε και ένα φιλάκι. (δική της πρωτοβουλία όλο αυτό, αλλά το θεωρώ τελικά το κλειδί της επιτυχίας της συνταγής!)










Muffin μήλου
Course: Πρωινό, MuffinsDifficulty: Μέτρια7
muffins19
minutes20
minutesΥλικά:
200 γρ. φαρίνα ολικής (2 φλ.)
75 γρ. πουρές μήλου (1/3 φλ.)
50 ml. ελαιόλαδο (1/4 φλ.)
100 ml. νερό (1/2 φλ.)
ένα μεγάλο μήλο
2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Προαιρετικά:
2-3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
Eκτέλεση:
- Ανακατεύω σε ένα μπολ τον πουρέ μήλου, το λάδι και το νερό.
- Τρίβω και στραγγίζω πολύ καλά το μήλο και το προσθέτω στο μείγμα.
- Προσθέτω τη φαρίνα, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και ανακατεύω καλά.
- Με ένα κουτάλι, μεταφέρω μείγμα σε ειδικές φόρμες για μάφινς, ή σε χαρτάκια, που έχω ελαφρώς λαδώσει προηγουμένως.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
Recipe Video
σημειωσεισ:
- Με το ελαιόλαδο, γίνονται λίγο πιο τριφτά τα κεκάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε, στην ίδια ποσότητα, με λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη.
- Για τον πουρέ μήλου, δείτε παραπάνω, στις οδηγίες βήμα – βήμα.


