Το χούμους αυτό, έχει μια εναλλακτική πινελιά, που του δίνει παιχνιδιάρικο χρώμα και γεύση! Μπορεί να μπει δίπλα σε αμυλούχο τρόφιμα, αποτελώντας την πηγή πρωτεΐνης ενός πιάτου αλλά και σαν επάλειμμα ψωμιού σε κάποιο σάντουιτς.
Jump to Recipe
Το χούμους έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που συνοδεύει πίτες και ψωμί. Στη δίκη μας κουζίνα, βρίσκεται σχεδόν κάθε βδομάδα, και είναι ένα από τα πρώτα γεύματα που έφαγε το Αναστασάκι, όταν ξεκίνησε 6 μηνών το γευστικό της ταξίδι! Επομένως, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να κάνει ένα παιδάκι εισαγωγή στα όσπρια, ανάλογα πάντα με ξεχωριστό του ιστορικό. Χούμους γίνεται κλασικά με ρεβύθια και ταχίνι, ωστόσο μπορείτε να κάνετε και με αλλά όσπρια. Στη συνταγή αυτή, κρατήσαμε το κλασικό, τα ρεβύθια και το παντρέψαμε με κάτι πιο εναλλακτικό, την πιπεριά φλωρίνης.

Υλικά:
- Ρεβύθια: Βασικό και κλασικό συστατικό του χούμους. Τα μουλιάζω, συνήθως από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζω το πρωί, στη χύτρα, για 15 περίπου λεπτά (από όταν σηκωθεί η βαλβίδα). Φυσικά πάντα, ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποικιλία τους. Αν τα βράσετε σε κατσαρόλα, θέλουν αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Πιπεριά φλωρίνης: Πλούσια σε βιταμίνη C, με υπεροχη γλυκιά γεύση και χρώμα. Θέλω να είναι ψημένη, επομένως αν ψήσετε πιπεριές στον φούρνο, κρατήστε μια, για να κάνετε το χούμους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη, από το βάζο, αλλά αν έχετε παιδάκι κάτω του έτους, προσοχή, γιατί μπορεί να έχει αλάτι.
- Ταχίνι: Πολύ καλή πηγή ασβεστίου και απαραίτητο για το χούμους.
- Λεμόνι: Χρησιμοποίησα περίπου τον χυμό από μισό λεμόνι. Δοκιμάστε και αυξομειώστε κατά βούληση. Αν έχετε ακέρωτα λεμόνια, μπορείτε να βάλετε και λίγο ξύσμα.
- Σκόρδο: Δίνει λίγο πιο έντονη γεύση και μας αρέσει πολύ αλλά μπορείτε και να το παραλείψετε.
- Ελαιόλαδο και νερό: Βάλτε τα σταδιακά και ανακατέψτε, μέχρι να πετύχετε την υφή που επιθυμείτε.
- Καπνιστή πάπρικα: Έχει πιο ιδιαίτερο άρωμα από την γλυκιά και απογειώνει τη συνταγή. Εννοείται, αν δεν έχετε την παραλείπετε.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Μουλιάζω τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ ή τα βάζω για λίγες ώρες σε ζεστό νεράκι, να φουσκώσουν.
- Αν δεν θα χρησιμοποιήσω έτοιμη πιπεριά, από το βάζο, ψήνω πιπεριές φλωρίνης στον φούρνο για λίγη ώρα. Τις απλώνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις χαράζω στη μέση. Όταν ψηθούν και κρυώσουν, τις ξεφλουδίζω για καλύτερη υφή. Εγώ πολλές φορές τις βάζω και με λίγη φλούδα στο μούλτι. Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε όλο το ψήσιμο και να χρησιμοποιήσετε ωμή πιπεριά.
- Βάζω όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι μου και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω λίγο ελαιόλαδο ή νερό και προσαρμόζω την υφή στα γούστα μου.


Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Ήταν από τις πρώτες συμμετοχές της Αναστασίας στο μαγείρεμα, αυτή η συνταγή. Ενθουσιάστηκε μπορώ να πω και μου έτρωγε, παράλληλα, τα ρεβύθια από τον πάγκο. Στις φωτογραφίες, είναι 15 μηνών.
- Έβαλε τα ρεβύθια μέσα στο μούλτι για να τα αλέσουμε. Όσα τις έπεφταν έξω τα μάζευε και είτε τα έβαζε στο στόμα της είτε στον κάδο για πολτοποίηση.
- Βάλαμε μαζί τα μπαχαρικά.
- Πατήσαμε μαζί το κουμπί του μούλτι και φτιάξαμε το χούμους μας.



Χούμους με πιπεριά φλωρίνης
Course: Όσπρια, Κυρίως, ΣνακDifficulty: Εύκολη20
minutesυλικα:
1 φλ. βρασμένα ρεβύθια
1 ψητή πιπεριά φλωρίνης
1 κ.σ. γεμάτη ταχίνι
Χυμό από μισό λεμόνι
1/4 σκελίδα σκόρδο
1 -2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1-2 κ.σ. νερό
Εκτελεση:
- Όλα τα υλικά στο μούλτι και πατήστε το κουμπί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ακόμη καλύτερα, αφήστε τα μικρά σας, να βάλουν τα υλικά και να πατήσουν το κουμπί!
Σημειωσεισ:
- Αν έχετε αλάτι στη διατροφή σας, προσθέστε και λίγο αλάτι κατά βούληση.
- Εμείς το φάγαμε με το προζυμένιο μας ψωμάκι, σπόρους κάνναβης και βασιλικό.
- Συνοδεύει τέλεια, σα σνακ, στικς λαχανικών.
