Τα λουκουμαδάκια αυτά, είναι με ελάχιστα υλικά, πολύ εύκολα να γίνουν, χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και λάδι αλλά γεμάτα πρωτεΐνη!
Jump to Recipe
Πήρε το μάτι μου που λέτε, να κυκλοφορούν πιατάκια στο instagram, με κάτι περίεργες μπουκίτσες μέσα και με ένα όνομα που δεν είχα ξανακούσει: «fritters». Λουκουμάδες; Τηγανήτες; Δεν έχω καταλάβει κι εγώ ακριβώς! Ωστόσο τα ονειρεύτηκα, σα μικρές και ζουμερές μπουκίτσες, γεμάτες πρωτεΐνη! Και έτσι ένωσα το μήλο, με το αγαπημένο μου ρεβυθάλευρο!
Έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ νόστιμα, τολμώ να πω! Με μυρωδιές μηλόπιτας χάρη στα αγαπημένα μου μπαχαρικά!

Υλικά:
- Μήλο: Χρησιμοποίησα πράσινο γιατί μου αρέσει η γλυκόξινη γεύση του. Το τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη και στραγγίζω καλά με τα χέρια μου, να φύγουν τα υγρά του.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά σόγιας, καθώς υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και γενικά, σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γάλα έχετε.
- Ρεβυθάλευρο: Φτιάχνεται από την σύνθλιψη αποξηραμένων ρεβυθιών, διατηρεί την θρεπτικότητά τους, όντας πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φολλικό οξύ και ελάχιστη γλουτένη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές είναι, είναι ιδιαίτερα απορροφητικό, πράγμα που το κάνει αναντικατάστατο στη συνταγή αυτή.
- Μπαχαρικά: Κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο, που ταιριάζουν τέλεια με το μήλο.
- Προαιρετικά: Ζάχαρη καρύδας, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλη από 6 μηνών αλλά εγώ προσωπικά, θα την παρέλειπα αν είχα πολύ μικρό μπεμπάκι.


Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Στις φωτογραφίες το Αναστασάκι είναι 19 μηνών και ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε μαζί τον τρίφτη. Δεν είναι τόσο τρομαχτικό όσο μπορεί να σας ακούγεται. Ακόμη, δεν μπορεί να βάλει την απαιτούμενη δύναμη και της έδωσα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μήλου, που το τρίψαμε παρέα. Από κει και πέρα, με βοήθησε, κάνοντας αυτά που ξέρει να κάνει πλέον και με κλειστά μάτια:
- Έβαλε το τριμμένο μήλο στο μπολ.
- Έβαλε ρεβυθάλευρο με το κουταλάκι κι εγώ της μετρούσα τις κουταλιές.
- Έβαλε με τα κουταλάκια μέτρησης τα μπαχαρικά.
- Έβαλε το γάλα, αφού ήπιε πρώτα, φυσικά!




Τηγανήτες μήλου
Course: Πρωινό, ΣνακDifficulty: Εύκολο10
τηγανήτες10
minutes10
minutesΥλικα
2 μήλα μέτριο τριμμένο
100 ml. φυτικό γάλα
6 κ.σ. ρεβυθάλευρο
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- Προαιρετικά: 2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
Εκτελεση:
- Τρίβω το μήλο στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Στραγγίζω καλά με τα χέρια μου, να φύγουν όλα τα υγρά.
- Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και αν θέλω, τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύω καλά, να έχω έναν παχύ χυλό. Όσο ανακατεύω, το ρεβυθάλευρο, απορροφά όλα τα υγρά, αυτό ακριβώς θέλω.
- Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, δίνω σχήμα μικρής μπάλας. Προσέχω να μην το κάνω πολύ μεγάλο, για να ψηθεί πιο γρήγορα.
- Ψήνω και από τις δυο μεριές για λίγα λεπτά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι καρύδας ή και χωρίς καθόλου λάδι, αρκεί να έχω καλά ζεσταμένο τηγάνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Το πείραμα το έκανα βράδυ και στο Αναστασάκι τα έδωσα το πρωί. Τα ζέστανα για λίγο σε ένα αντικολλητικό και… έτοιμα.
- Διατηρούνται 2 μέρες στο ψυγείο αλλά και στην κατάψυξη για μήνες ολόκληρους.



Γεια σας.Μπορω αντι ρεβυθαλευρο να βαλω αλευρι φαγοπυρου πχ;
Καλημέρα σας! Το κάνω αποκλειστικά με αλεύρι ρεβυθιού και έχω έτσι ένα πλήρες γεύμα και για αυτό δεν έχω δοκιμάσει με άλλο αλεύρι. Το ρεβυθάλευρο, είναι πολύ απορροφητικό, πράγμα απαραίτητο για τη συνταγή αυτή. Δεν ξέρω αν θα σας βγει με άλλο αλεύρι, ίσως βρώμης; Που έχει απορροφητικότητα και αυτή.
Φανταστική συνταγή! Πολύ γευστική και δεν βγαίνει καθόλου η μυρωδιά του ρεβυθαλευρου.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!