Κεφτεδάκια Κυρίως

Μπουρεκάκια κόκκινης φακής με λαχανικά

Η συνταγή αυτή είναι καλοκαιρινή, αφράτη, με πρωτεΐνη και λαχανικά, πολύ εύκολη να φτιαχτεί και θυμίζει αγοραστά μπουρεκάκια!

Jump to Recipe

Είναι μία εποχή με κολοκυθάκια σε αφθονία. Είχαμε και δεματάρα από το χωριό και τα αξιοποιούμε με διάφορους τρόπους. Πέρα από τους κλάσικούς και αγαπημένους κολοκυθοκεφτέδες που θα βρείτε εδώ, πρέπει να δοκιμάσεσε και αυτά τα αφράτα, μπουρεκάκια από κόκκινη φακή! Μπουρεκάκια, γιατί είναι σαν αφρός, τόσο αφράτα που ξεγέλασαν και τον μπαμπά μας και νόμιζε πως είναι αγοραστά. Ποιος, ο μπαμπάς μας, που δώστου beyond meat και πάρτου την ψυχή!
Είναι τέλεια, πεντανόστιμα και η Αναστασία τα έφαγε και σα σνακ, μετά το κολυμβητήριο! Σας πείσαμε;

Υλικά:

  • Κόκκινη φακή: Είναι γνωστή και με το όνομα “φακή της Αιγύπτου”. Ξεχωρίζει για το υπέροχο κόκκινο/πορτοκαλί χρώμα της και είναι έτοιμη μέσα σε 5-10 λεπτά. Είναι όσπριο πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες. Μία μερίδα κόκκινης φακής, δηλαδή περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ενήλικου ατόμου. Δεν χρειάζεται μούλιασμα, ομώς την ξεπλένουμε καλά και ιδανικά, μόλις αρχίσει να αφρίζει, πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνταγή αυτή, θα βάλουμε νερό, τόσο όσο, δηλαδή τη βράζουμε σε λίγο νεράκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει σχεδόν όλο το νεράκι.
  • Κολοκυθάκια: Σε αφθονία τους καλοκαιρινούς μήνες. Πλούσια σε μαγγάνιο και εξαιρετική πηγή βιταμίνης c. Αν έχετε μικρά, τρυφερά και βιολογικά, δοκιμάστε να τα προσφέρετε έτσι, σα σνακ. Εμείς πολλές φορές, πάμε στο πάρκο με ένα κολοκυθάκι στο χέρι. Τα πλένω καλά, εγώ που είχα από το χωριό, δεν τα καθάρισα από τη φλούδα τους και τα τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη. Συνήθως, τα κολοκυθάκια, όταν τα τρίψω, βγάζουν πολλά υγρά, επομένως θέλουν πολύ καλό στράγγισμα.
  • Πατάτες: Θα χρειαστούν είτε δύο μέτριες πατάτες είτε μία μεγάλη. Τις καθαρίζω από τη φλούδα τους και τις τρίβω, στην χοντρή μεριά του τρίφτη, ωμές. Έχουν και αυτές υγρασία, οπότε τις στραγγίζω καλά πριν τις βάλω με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Καρότο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη. Αν χρησιμοποιείτε βιολογικό, μπορείτε να μην το καθαρίσετε από τη φλούδα του και να το τρίψετε και αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Είναι απαραίτητο για να δέσουν τα υλικά και να θυμίζουν αφράτο μπουρεκάκι. Αν αποφεύγετε το λευκό αλεύρι και τη γλουτένη, μπορείτε να δοκιμάσετε με μισή ποσότητα σε ρεβυθάλευρο και μισή από κάποιο άλλο αλεύρι, χαμηλό ή με καθόλου γλουτένη.
  • Σκόρδο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή σκελίδα σκόρδο, για πιο έντονη γεύση ή σκόρδο σκόνη.
  • Μπαχαρικά: Καπνιστή πάπρικα με το ιδιαίτερο άρωμά της, κουρκουμάς με το χαρακτηριστικό του χρώμα, κύμινο γιατί κεφτεδάκι, μπουρεκάκι, σουτζουκάκι, χωρίς κύμινο δεν υφίσταται και λίγος κολιάνδρος για να τα απογειώσει!
  • Αλάτι και πιπέρι: Πιπέρι κατά βούληση και αλάτι, αν είναι για παιδάκια άνω του έτους που έχουν στη διατροφή τους το αλάτι. Μπορείτε πάντα, να ετοιμάζετε το μείγμα χωρίς αλάτι, να πλάθετε την ποσότητα για το παιδί και μετά να βάζετε αλάτι στο υπόλοιπο μείγμα και να ετοιμάζετε και τα δικά σας.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Ξεπλένω την φακή και την βάζω να πάρει βράση σε λίγο νεράκι. Μόλις αρχίσει να βράζει και να αφρίζει, πετάω το πρώτο νερό και τη βράζω σε 2-3 κούπες, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να ρουφάει το νεράκι της. Η κόκκινη φακή είναι έτοιμη πολύ γρήγορα, επομένως σε 10 λεπτά περίπου, θα είναι εντάξει. Αν έχει μείνει λίγο νεράκι, τη σουρώνω καλά και την αφήνω στην άκρη, να στραγγίξει.
  2. Ετοιμάζω τα λαχανικά μου: καθαρίζω τις πατάτες, πλένω τα κολοκυθάκια και το καρότο και τα τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα στραγγίζω πολύ καλά με τα χέρια μου, να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  3. Τα μεταφέρω σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνω την κόκκινη φακή και τα μπαχαρικά και ανακατεύω.
  4. Αρχίζω να προσθέτω, έπειτα, σταδιακά, το αλεύρι και να ανακατεύω με ένα κουτάλι. Προσοχή να μην το παρακάνω με το αλεύρι. Θέλω να είναι σφιχτό, αλλά να πλάθεται.
  5. Αν θα τα ψήσω στον φούρνο, τον έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς και στρώνω σε ένα ταψί λαδόκολλα. Το ίδιο κάνω και στο air fryer. Αν θα τα κάνω στο τηγάνι, βάζω λάδι και το ζεσταίνω.
  6. Το μείγμα, πιθανόν να κολλάει στα χέρια, επομένως τα βρέχω ελαφρώς και παίρνω μείγμα με ένα κουτάλι και πλάθω τα μπουρεκάκια.
  7. Απλώνω τα μπουρεκάκια μου στο ταψί και τα ψήνω για 20 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Μπορώ αν θέλω, πριν τα ψήσω, να τα κάνω ένα πέρασμα στο αντικολλητικό, με ελάχιστο λάδι, και μόλις χρυσίσουν, να τα ψήσω μετά στον φούρνο. Αν έχω air fryer, μπορώ να τα κάνω και εκεί, στρώνοντας ένα αντικολλητικό χαρτί πρώτα. Σε όποια περίπτωση, στα μισά περίπου του χρόνου ψησίματος, τα γυρίζω να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
2022-06-26 12.26.14
2022-06-26 12.45.00
2022-06-26 12.52.25
2022-06-26 12.37.12
2022-06-26 12.48.03
2022-06-26 12.55.33
2022-06-26 13.06.47

Μπουρεκάκια κόκκινης φακής με λαχανικά

Recipe by VeggieSharkCourse: Main Dishes
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Υλικά:

  • 1 φλ. κόκκινη φακή (ζυγισμένη ωμή)

  • 2 μέτριες πατάτες

  • 2 μικρά κολοκυθάκια

  • 1 καρότο

  • 3/4 – 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.γ. σκόρδο

  • 1 κ.γ καπνιστή πάπρικα

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά

  • 1/2 κ.γ. κύμινο

  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρος

  • Προαιρετικά: αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Βράζω την φακή σε 2-3 φλ. νερό, μέχρι να μαλακώσει. (Βράζει πολύ γρήγορα)
  • Τρίβω στην χοντρή μεριά του τρίφτη τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το καρότο. Τα στύβω πολύ καλά με τα χέρια μου, να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  • Τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω και τις βρασμένες φακές, αφού πρώτα τις στραγγίσω πολύ καλά.
  • Ανακατεύω και προσθέτω και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω. Θέλω το μείγμα μου να είναι σφιχτό αλλά όχι σαν πέτρα. Να μπορεί να πλάθεται και να κολλάει στα χέρια.
  • Βρέχω τα χέρια μου και πλάθω σε μετρίου μεγέθους μπαλάκια. Πατάω με τα δάχτυλά μου, για να γίνουν επίπεδα.
  • Ψήνω είτε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι είτε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν αρχίσουν να ψήνονται και να σφίγγουν, περίπου στα 15 λεπτά στον δικό μου φούρνο, τα γυρίζω και τα αφήνω για τον υπόλοιπο χρόνο, να ροδίσουν και από την άλλη μεριά.

Notes

  • Γίνονται πολύ νόστιμα και ξεροψημένα και στο air fryer.
  • Αν αποφέγευτε την γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα ρεβυθάλευρο και κάποιο άλλο αλεύρι, χωρίς γλουτένη. Προσθέστε σταδιακά μέχρι να έχει την επιθυμητή υφή.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peggy
Peggy
2 years ago

Αποθηκεύονται στην κατάψυξη;

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x