Νηστίσιμα φυσικά και χωρίς βούτυρο
Αυτή ήταν μία συνταγή που έλειπε από τη σελίδα μας και από τη ζωή μου! Λατρεύω τα πρωινά γεύματα, τη σοκολάτα, τα βουτήματα για τον καφέ! Έφτιαχνα παλιότερα μία συνταγή με μπανάνες και βρώμη αλλά και πάρα πολύ βούτυρο, το οποίο αποφεύγω πλέον! Έτσι, έφτιαξα τα δικά μας soft cookies, τα οποία είναι ονειρεμένα, υπερσοκολατένια, χωρίς καθόλου ζάχαρη και γλυκαντικά και μάλιστα είναι και χωρίς επεξεργασμένα άλευρα! Ιδανικά για όλες τις ηλικίες, αν έχεις κάνει τις απαραίτητες εισαγωγές! Και δεν μπορώ να μην σας μιλήσω για τη θρεπτική τους αξία, μιας και είναι γεμάτα ασβέστιο, χάρη στο πολύ θρεπτικό χαρούπι αλλά και τα αμύγδαλα, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και πρωτεΐνες.

Soft cookies, χωρίς ζάχαρη και αλεύρι
Course: Χωρίς γλουτένηCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Εύκολο9-10
μπισκότα5
minutes12
minutesΜε τις αναλογίες αυτές έφτιαξα 9 μαλακά μπισκοτάκια, σε μέτριο μέγεθος
Υλικά:
10 κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου* (80 γρ. περίπου)
2 κ.σ. χαρουπάλευρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο*
2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καρπού, ακόμη και ταχίνι
1 ώριμη μπανάνα
μία τσιμπιά κανέλα
Προαιρετικά: κομματάκια σοκολάτας (υπάρχουν και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη)
Εκτέλεση:
- Λιώνω σε ένα βαθύ μπολ τη μπανάνα με ένα πιρούνι.
- Προσθέτω το ελαιόλαδο και το βούτυρο καρπού και ανακατεύω.
- Συμπληρώνω το αλεύρι αμυγδάλου, το χαρουπάλευρο και λίγο κανέλα και τα ενσωματώνω με τη μαρίζ. Προσθέτω και κομματάκια σοκολάτας, αν το επιθυμώ.
- Δίνω χρόνο να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Είναι αρκετά κολλώδες αλλά αν λαδώσω ελαφρώς τα χέρια μου μπορώ να το σχηματίσω σε μπαλάκια.
- Με ένα κουτάλι παίρνω μείγμα, το πλάθω ελαφρώς με τα χέρια μου σε μπαλάκια και μεταφέρω σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζω, αν θέλω με κομματάκια σοκολάτας και με ένα κουτάλι , πιέζω ελαφρώς στο κέντρο, για να απλώσει.
- Ψήνω στους 160 βαθμούς με αέρα για 12 περίπου λεπτά.
- Όταν τα βγάλω από τον φούρνο είναι ακόμη πολύ μαλακά, αλλά θα σφίξουν. Μην δοκιμάσετε να τα σηκώσετε από το ταψί ενώ είναι ζεστά γιατί θα διαλυθούν και μην παρασυρθείτε και τα παραψήσετε.
Σημειώσεις:
- Αν δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε το αλεύρι αμυγδάλου, η πρώτη εναλλακτική που θα πρότεινα είναι με αλεύρι βρώμης. Η αναλογία θα είναι περίπου ίδια, με ίσως λιγότερες κουταλιές αλεύρι, γιατί είναι πιο απορροφητικό. Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι πιο μαστιχωτό από το δικό μου, που είναι πιο μαλακό και λιώνει στο στόμα.
- Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, η υφή θα είναι πιο γεμάτη, πιο μπισκοτένια.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεσμένους ξηρούς καρπούς, θα έχει πιο έντονη γεύση και ίσως χρειαστεί λιγότερο λάδι.
- Αντί για ελαιόλαδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λάδι καρύδας.