Χωρίς ζάχαρη και αυγά!
Νομίζω πως αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για μάφιν!!!! Αφράτα, γευστικά και χωρίς ζάχαρη! Και το καλύτερο; Στο αγαπημένο μου χρώμα!!! Μωβ!!! Όπου σε κάθε μπουκιά, γεύεσαι φρούτο, το οποίο είναι ζουμερό, γλυκόξινο και… σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο ένα!!! Για αυτό θα σας δώσω συνταγή για 8!!!
Μuffins με μύρτιλα
Course: SnacksCuisine: Χωρίς ζάχαρη, Χωρίς αυγά, Χωρίς ξηρούς καρπούςDifficulty: ΕύκολοΤεμάχια
8
muffinsΠροετοιμασία
10
minutesΨήσιμο
25
minutesΜε τις αναλογίες αυτές έφτιαξα 8 muffins.
Υλικά:
150 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. μύρτιλα & 1 κ.σ. αλεύρι
100 γρ. Γιαούρτι (χρησιμοποίησα σόγιας)
80 ml. Γάλα (χρησιμοποίησα φυτικό) & 1 κ.γ. μηλόξυδο*
50 ml. Ελαιόλαδο
1 ώριμη μπανάνα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Προαιρετικά: κομματάκια σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Βάζω στο γάλα το ξύδι και το αφήνω στην άκρη. Αυτό, δημιουργεί το λεγόμενο βουτυρόγαλα, που βοηθάει τα μάφιν να γίνουν πιο αφράτα και ζουμερά.
- Σε ένα βαθύ μπολ, βάζω τη μπανάνα και τη λιώνω με ένα πιρούνι.
- Προσθέτω το ελαιόλαδο, το βουτυρόγαλό μου, το γιαούρτι και ανακατεύω με το σύρμα.
- Ενώνω το αλεύρι με το μπείκιν και τα ρίχνω στο μείγμα με τα υγρά.
- Ανακατεύω με τη μαρίζ να γίνουν ένας πάχύς χυλός και δοκιμάζω λίγο από το μείγμα. Αν το θέλω περισσότερο γλυκό, προσθέτω 1 κ.σ. υγρό γλυκαντικό της επιλογής μου.
- Τέλος, ανακατεύω με μύρτιλα με μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα μεταφέρω και αυτά στο μείγμα μου. Αυτό βοηθάει, αφενός να κρατηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη και να μοιραστούν σε όλο το κέικ, χωρίς να κάτσουν στον πάτο, λόγω βάρους αλλά και απορροφούν μέρος της υγρασίας, ειδικά αν είναι από την κατάψυξη.
- Συμπληρώνω, αν θέλω, κομματάκια σοκολάτας, ανακατεύω, μοιράζω σε φόρμες για μάφιν και βάζω για ψήσιμο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα για 25 λεπτά τουλάχιστον.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω και χυμό λεμονιού.