Ψωμιά και πίτες

Αλμυρή τάρτα νηστίσιμη

Με ένα σπιτικό φύλλο, μούρλια!

Η καθημερινή μου παρουσία σε σούπερ μάρκετ, μου ανοίγει το μυαλό και μου δίνει συχνά ιδέες για συνταγές που θέλω να δοκιμάσω! Έτσι, μία μέρα έπεσα πάνω σε ένα κατεψυγμένο φύλλο κουρού που είχε απέξω μία λαχταριστή τάρτα με λαχανικά! Τέλεια ιδέα! Πιάνω το κουτί στα χέρια μου και κοιτάω τα συστατικά! Αρχικά, δεν ήταν νηστίσιμο… μπήκα σε διαδικασία να ψάξω να βρω νηστίσιμο φύλλο κουρού. Άθλος… και όταν κατάφερα να βρω κάτι…ρε παιδιά, γιατί όλα τα συστατικά στα έτοιμα φύλλα είναι τόσο… άσχημα; Δεν λέω, είναι τρομερά μεγάλη ευκολία να έχεις ένα έτοιμο φύλλο… αλλά γιατί δεν υπάρχει τρόπος να γίνονται λίγο πιο ποιοτικά; Και δεν είναι να πεις πως είναι και οικονομικές επιλογές! Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω δικό μου φύλλο και μιας και δεν πρόκειται για φύλλο κρούστας ή σφολιάτας που παραδέχομαι πως είναι μανίκι, αλλά για φύλλο κουρού, η διαδικασία είναι πανεύκολη και με μόλις 3 υλικά! Άρα έχουμε το πανεύκολο σπιτικό φύλλο και μας μένει η γέμιση! Λαχανικά, ελιές, φυτικό τυρί και… ρεβυθάλευρο! Έτσι έχουμε κάτι που μοιάζει με ομελέτα φούρνου, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες που αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, αφού, όπως είπαμε και πρόσφατα… συνδυάζει πρωτεΐνη, βιταμίνη και υδατάνθρακα! Γίνεται σε μισή ώρα και μοσχομυρίζει το σπίτι!

Αλμυρή τάρτα νηστίσιμη

Recipe by VeggieSharkCourse: Χωρίς γλουτένηCuisine: Τάρτες, ΦούρνουDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

8

κομμάτια
Προετοιμασία

20

minutes
Ψήσιμο

50

minutes

Με τις αναλογίες αυτές έφταξα τάρτα σε ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών.

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 80 ml. ελαιόλαδο

  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό

  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 φλ. ρεβυθάλευρο

  • 1/2 φλ. νερό

  • 1 φλ. σπανάκι φρέσκο και ψιλοκομμένο

  • 1/2 κολοκυθάκι τριμμένο και στραγγισμένο

  • 1/4 φλ. διατροφική μαγιά

  • 1/3 φλ. ελιές χωρίς κουκούτσι

  • 6-7 τοματόνια κομμένα στη μέση

  • 1/2 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ

  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό

  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1/4 κ.γ. αλάτι

  • 1/8 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζω πρώτα το φύλλο μου: Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύω με τα χέρια να ενσωματώσω το λάδι στο αλεύρι.
  • Βάζω σταδιακά, κουταλιά κουταλιά το νερό και ανακατεύω μέχρι η ζύμη μου να σχηματίσει μία μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνω για δέκα λεπτά να ξεκουραστεί. Έτσι, θα απλώνεται πιο εύκολα.
  • Λαδώνω καλά μια ταρτιέρα ή βάζω αντικολλητικό χαρτί. Εγώ δεν το έκανα γιατί η ταρτιέρα μου είναι σιλικόνης και δεν χρειάζεται.
  • Μπορώ να στρώσω το φύλλο απευθείας στην ταρτιέρα μου με τα χέρια μου ή να το ανοίξω σε φύλλο πάχους 2 χιλ. και να το προσαρμόσω μετά στην ταρτιέρα. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να μην είναι πολύ παχιά η στρώση στην ταρτιέρα γιατί θα αργήσει να ψηθεί.
  • Μόλις απλώσω καλά το φύλλο μου, τόσο στη βάση, όσο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας, κάνω με το πιρούνι μου τρύπες στη βάση, σε απόσταση ενός εκατοστού μεταξύ τους. Το κάνω σε όλη τη βάση, όχι μόνο στο κέντρο. Είναι πολύ σημαντικό, για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
  • Τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 12 λεπτά.
  • Ετοιμάζω τη γέμιση: κόβω τα λαχανικά και τα στεγνώνω πολύ καλά, τρίβω το κολοκυθάκι και το στύβω πολύ καλά να φύγουν όλα τα υγρά του. Μπορώ να βάλω και μανιτάρια αλλά θα πρέπει να τα σοτάρω καλά για να φύγουν τα υγρά τους.
  • Βάζω σε ένα μπολ το ρεβυθάλευρο, το νερό, τη διατροφική μαγιά, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
  • Προσθέτω τα λαχανικά μου και το τριμμένο τυρί και ανακατεύω με τη μαρίζ. Το μείγμα μου είναι σφιχτό, μην προσθέσετε νερό, γιατί βγάζουν υγρασία και τα λαχανικά.
  • Βγάζω την τάρτα από τον φούρνο και ρίχνω μέσα τη γέμιση. Την στρώνω ομοιόμορφα και πασπαλίζω με τριμμένο τυρί.
  • Βάζω στον φούρνο στην ίδια θερμοκρασία και ψήνω στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά τουλάχιστον. Κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν τελειώσω το ψήσιμο. Θέλω να βγαίνει στεγνή. Αν δω πως έχει αρκετή υγρασία, ψήνω για 2-3 λεπτά ακόμη και δοκιμάζω ξανά. Η τάρτα θα σφίξει κι άλλο όταν κρυώσει.
  • Ξεφορμάρω όταν έχει κρυώσει τελείως.

Recipe Video

Σημειώσεις:

  • Μπορώ να βάλω ό,τι γέμιση μου αρέσει.
  • Μπορώ για ευκολία να χρησιμοποιήσω έτοιμο φύλλο, αν έχω κάποιο που μου αρέσει.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x