Αστράκι με λαχανικά, θρεπτική και δυναμωτική!
Φέτος, που μπήκα κι εγώ στον αγώνα του τάπερ, ήρθα αντιμέτωπη με την πρόκληση που λέγεται “σούπα στο σχολείο”. Έτσι, μου μπήκε η ιδέα, να φτιάξω μία ξεχωριστή, δική μας σουπίτσα, που θα γίνεται γρήγορα, εύκολα αλλά θα είναι θρεπτική και δυναμωτική! Πήρα λοιπόν, αγαπημένα μου μπαχαρικά: κουρκουμά και τζίντζερ που είναι γεμάτα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά, συνδυαστικά με μαύρο πιπέρι. Έβαλα και καπνιστή πάπρικα, που εκτός από το άρωμά της που λατρεύω, είναι και αυτή πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, έχει άφθονα καροτινοειδή, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Έχω τραβήξει την προσοχή σας ήδη για το πόσο θρεπτική είναι αυτή η σουπίτσα και εξαιρετική θωράκιση για το ανοσοποιητικό μας, ειδικά για αυτή την βάρβαρη περίοδο των ιώσεων που διανύουμε; Έχει κι άλλα! Της έβαλα μπόλικα λαχανικά, καρότο, πιπεριά κόκκινη και σέλερι, τα οποία βγήκαν από το σακούλι της κατάψυξης, μαζί με αρακά και κόκκινη φακή για έξτρα θρέψη και πρωτεΐνη και καλαμπόκι και αστράκι για άμυλο. Μπορείτε φυσικά, αντί για αστράκι που δίνει μία τσαχπινιά στη σουπίτσα, να βάλετε κοφτό μακαρονάκι, ρύζι, κριθαράκι… ό,τι θέλετε! Καλό μας χειμώνα!
Η σούπα του χειμώνα
Course: ΣούπεςCuisine: Ζυμαρικά, ΌσπριαDifficulty: Εύκολο6
μερίδες10
minutes15
minutesΑυτή η σουπίτσα, ειδικά αν έχεις κάνει προετοιμασία με κατάψυξη, γίνεται στο άψε σβήσε!
Υλικά:
1 1/2 λ. νερό
1 φλ. αστράκι*
1/2 φλ. κόκκινη φακή
1/2 φλ. αρακά ή κατεψυγμένα λαχανικά
1/2 φλ. καλαμπόκι
1 μικρή πατάτα
1 καρότο
1 στικ σέλερι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κυβάκια λαχανικών*
1 κ.γ. κουρκουμάς
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/4 κ.γ. πιπέρι
ξύσμα λεμονιού και χυμός από μισό λεμόνι
ελαιόλαδο και αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Βάζω σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα κυβάκια λαχανικών ή τα πολτοποιημένα λαχανικά που έχω στις σημειώσεις. Αν δεν θέλω να σοτάρω με ελαιόλαδο, μπορώ να τα αχνίσω με καυτό νερό.
- Προσθέτω την πατάτα κομμένη σε κυβάκια και τη σοτάρω για λίγα λεπτάκια. Το ίδιο κάνω με τα λαχανικά, το καρότο, το σέλερι και την πιπεριά. Εγώ τα έχω και αυτά, έτοιμα, κομμένα στην κατάψυξη. Το ονομάζω, “μείγμα για φασολάδα”.
- Βάζω το αλάτι και τα μπαχαρικά και σοτάρω για λίγα λεπτάκια ακόμη.
- Βάζω ένα μέρος από το βραστό νερό, να τα σκεπάσει και προσθέτω το αστράκι, την κόκκινη φακή και σε επόμενη φάση, τον αρακά και το καλαμπόκι.
- Συμπληρώνω με νερό, αν χρειαστεί, σκεπάζω με το καπάκι και βράζω μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί η φακή και το αστράκι. Θέλει 10-15 λεπτά περίπου.
- Όταν αποσύρω από τη φωτιά, βάζω ξύσμα λεμονιού και τον χυμό του.
Σημειώσεις:
- Αντί για αστράκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι ή κριθαράκι.
- Βάζω στο μούλτι καρότο, κρεμμύδι και κολοκυθάκι. Βάζω το μείγμα σε παγοθήκες και τα βάζω στην κατάψυξη. Έτσι, έχω τα δικά μου κυβάκια λαχανικών. Αν δεν έχετε έτοιμα, αλέθετε επί τόπου, ένα μικρό καρότο, ένα κολοκυθάκι και ένα κρεμμύδι.