Μπισκότα Σνακ

Μπισκότα Digestive χωρίς βούτυρο και ζάχαρη

Αν ψάχνεις μία πιο υγιεινή εναλλακτική στα γνωστά μπισκοτα, τότε αυτή είναι η συνταγή σου. Χωρίς βούτυρο και με την γλυκάδα που προσφέρει η μελάσα Emelia και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της.

Jump to Recipe

Πλέον και για εμάς, το πάρκο είναι σαν το δεύτερο σπίτι μας! Πού μας χάνεις, πού μας βρίσκεις, στο πάρκο είμαστε!
Εννοείται πως είναι αγαπημένος χώρος για να γευματίζουμε και αγαπάμε πολύ να τρώμε σνακ στη φύση! (Ναι το πάρκο μας έχει αρκετό πράσινο!)
Ωστόσο, εμφανίζονται διάφορα σνακ, ευτυχώς όχι τίποτα τρομερά εξτριμ προς το παρόν, αλλά την τιμητική τους έχουν οι ρυζογκοφρέτες, τα digestive και τα cream crackers, από τα οποία εμείς τρώμε μόνο τις πρώτες και πάλι όχι σε καθημερινή βάση! Είπα λοιπόν, να κάνω μια προσπάθεια να φτιάξω σπιτικά digestive, σε συνεργασία με την πολύ αγαπημένη μου @emeliafinefoods.

Υλικα:

  • Αλεύρι ντίνκελ: Είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά, καθώς πριν από το αλεύρι που γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε το αλεύρι ντίνκελ, μια μορφή σιταριού, το Triticum spelta. Περιέχει πολλά αμινοξέα, βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και μεταλλικά στοιχεία, ανάμεσά τους ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού. Το ντινκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε αλεύρι ζέας, είτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Νιφάδες βρώμης: Προτιμώ βιολογική, για την απουσία της γλυφοσάτης. Μία πολύ θρεπτική τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Θα τις αλέσουμε για να γίνουν αλεύρι.
  • Λάδι καρύδας: Στη συγκεκριμένη συνταγή, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο, καθώς αλλάζει αυτή η φίνα υφή τους, που θυμίζει τα αγοραστά μπισκότα. Αν ωστόσο επιθυμείτε να βάλετε ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε μικρότερη ποσότητα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το λάδι καρύδας έχει υγρή μορφή επομένως το χρησιμοποιώ απευθείας, ενώ όταν ο καιρός κρυώσει, στερεοποιείται και χρειάζεται να το λιώσω.
  • Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά σόγιας, καθώς υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και γενικά, σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γάλα έχετε.
  • Μελάσα Emelia: Είναι η μοναδική μελάσα που τρώγεται ευχάριστα και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές! Αντικαθιστά άνετα όλα τα γλυκαντικά στις συνταγές και μάλιστα απαιτείται η μισή ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα της ζάχαρης που αναγράφεται σε μια συνταγή. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία! Μπείτε στη σελίδα τους για να μάθετε περισσότερα! https://www.emelia.eu/. Στην περίπτωση που δεν έχετε μελάσα, η συνταγή γίνεται κανονικά, και με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
  • Μπέικιν πάουντερ: Προσοχή, να είναι χωρίς φωσφορικά άλατα.

Η διαδικασία βήμα-βήμα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μούλτι, βάζω και αλέθω τις νιφάδες βρώμης, για να γίνουν αλεύρι.
  2. Μεταφέρω την αλεσμένη βρώμη σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύω.
  3. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ανακατεύω καλά, στην αρχή με ένα κουτάλι, μετά με το χέρι.
  5. Ανοίγω με έναν πλάστη τη ζύμη μου.
  6. Κόβω με κουπάτ τα μπισκοτάκια μου.
  7. Απλώνω σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 15 περίπου λεπτά.
  8. Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω να κρυώσουν. Όσο αποκτούν θερμοκρασία δωματίου, σκληραίνουν κι άλλο.
  9. Απολαμβάνω!
BHMA 1
BHMA 4
BHMA 7
BHMA 2
BHMA 5
BHMA 8
BHMA 3
BHMA 6
2022-05-29 15.40.11

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Είναι μία συνταγή που δίνει πολλές ευκαιρίες στα μικρά μας, να μαγειρέψουν μαζί μας, ανάλογα με την ηλικία τους! Το Αναστασάκι, όταν βγήκαν οι φωτογραφίες αυτές, ήταν σχεδόν 18 μηνών.

  • Έβαλε το καπάκι στο μούλτι, πάλι ανάποδα, αλλά δεν έχει σημασία. Έπειτα, αλέσαμε μαζί την βρώμη στο μούλτι. Ακόμη δεν έχει καταφέρει να βάλει την δύναμη που απαιτείται για να πατήσει μόνη της το κουμπί. Την αφήνω να δοκιμάζει και μόλις κρίνει πως χρειάζεται βοήθεια, φωνάζει: “Μαμά!” και μου παίρνει το χέρι και το πηγαίνει εκεί που θέλει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάνω στο κουμπί του μούλτι.
  • Έριξε, με μεγάλη επιτυχία, τη βρώμη κι έπειτα το αλεύρι μέσα στο μπολ. Ανακάτεψε λίγο με το χέρι της και λίγο με ένα κουτάλι.
  • Με ένα κουταλάκι, πήρε μπέικιν και το έριξε και αυτό στο μπολ.
  • Της έδειξα εμπιστοσύνη και την άφησα να ρίξει το γάλα μέσα στο μπολ. Δεν θα σας κρύψω πως είχα έτοιμη πετσέτα να σκουπίσω τον χαμό αλλά με εξέπληξε και το έριξε επιτυχημένα μέσα! Για να τη διευκολύνω, έριξα εγώ τη μισή ποσότητα και την άφησα να ρίξει μόνη της το υπόλοιπο, για να είναι πιο ελαφρύ για το χεράκι της. Τολμήστε το, έστω και με μικρή ποσότητα γάλατος! Είναι μοναδική η έκφραση περηφάνιας στο μουτράκι τους, όταν καταφέρνουν κάτι!
  • Ανακάτεψε, όσο μπόρεσε, με ένα κουτάλι το μείγμα. Το μετέφερα εγώ στον πάγκο της κουζίνας και της έδειξα πώς να χρησιμοποιεί τον πλάστη. Ήταν η πρώτη φορά αλλά έπιασε γρήγορα το νόημα. Χρησιμοποιώ έναν μικρό πλάστη (βλ. φώτο), που είναι ό,τι πρέπει για τα μικρά χεράκια τους.
  • Τέλος, της έδειξα πώς μπορούμε να κόβουμε τα μπισκότα μας με τα κουπάτ. Ήταν επίσης κάτι που επιχειρούσε πρώτη φορά και για αυτό το κάναμε παρέα. Αν έχετε όμως, λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, σίγουρα θα τους είναι πολύ διασκεδαστικό.
2022-07-18 14.33.31
2022-07-18 14.34.27
2022-07-18 14.36.40
2022-07-18 14.37.22
2022-07-18 14.38.15
2022-07-18 14.38.52
2022-07-18 14.39.30
2022-07-18 14.40.56
2022-07-18 14.41.21
2022-07-18 14.43.25
2022-07-18 14.44.31
2022-07-18 14.44.47

Μπισκότα Digestive

Course: Μπισκότα, ΣνακDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

45

μπισκότα
Προετοιμασία

25

minutes
Ψήσιμο

15

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γρ. αλεύρι ντίνκελ

  • 150 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 100 γρ. λάδι καρύδας

  • 100 γρ. γάλα σόγιας

  • 60 γρ. @emeliafinefoods

  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

  • Αλέθω την βρώμη να γίνει αλεύρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την αλεσμένη βρώμη, το αλεύρι και το μπέικιν.
  • Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι, να γίνει το μείγμα μου μια μπάλα, που δεν κολλάει στο χέρι.
  • Στον πάγκο μου βάζω αν θέλω ελάχιστο αλεύρι, αν και δεν είναι απαραίτητο, τοποθετώ την μπάλα της ζύμης μου και την ανοίγω σε πάχος περίπου 2-3 χιλιοστών.
  • Είτε με κουπ πατ, είτε με ένα ποτήρι, κόβω τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια και τα τοποθετώ σε ταψί, όπου προηγουμένως έχω στρώσει λαδόκολλα.
  • Εγώ χρησιμοποίησα ένα μετρίου μεγέθους κουπ πατ και βγήκαν περίπου 45 κομμάτια.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 15 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διατηρούνται άνετα σε ένα γυάλινο μπολ μια βδομάδα με δέκα μέρες.
  • Μπορείτε να προσθέσετε λιναρόσπορο ή σπόρους τσία ή σουσάμι και να γίνουν πολύσπορα.
  • Μπορούμε να κάνουμε και σοκολατένια επικάλυψη αν το επιθυμούμε ή να βάλουμε σπόρους κακάο (cacao nibs) μέσα στο μείγμα.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Μελάσα: Προτείνω να δοκιμάσετε κάποια στιγμή τη μαρμελάδα, αφού την έχετε πολτοποιήσει με το ραβδομπλέντερ, με προσοχή να μην καείτε, και να δείτε αν είναι πολύ ξινό, στιφό το αποτέλεσμα και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποιο γλυκαντικό της αρεσκείας σας. Προσωπικά, θεωρώ τη μελάσα, την καλύτερη και θρεπτικότερη επιλογή. Περισσότερα για τη μελάσα, που διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά και μετά το βράσιμο, εδώ. […]

trackback

[…] χωρίς ζάχαρη. Σας προτείνουμε αυτά τα σπιτικά digestive. Μπορείτε επίσης, να βάλετε κάποια μαρμελάδα χωρίς […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x