Χωρίς κρέμα γάλακτος πρέπει να προστεθεί, επίσης, στον τίτλο, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλος!
Αυτή είναι μία λιχουδιά, που θυμάμαι μου άρεσε πολύ όταν ήμουν παιδάκι! Δεν μπήκα ποτέ, βέβαια, σε διαδικασία να σκεφτώ τότε, κατά πόσο ήταν υγιεινό αυτό που έτρωγα, θρεπτικό κλπ κλπ. Τώρα όμως, που έγινα μαμά και κοιτάζω με τον φακό τις ετικέτες και απορρίπτω, απορρίπτω, απορρίπτω… και φτιάχνω μόνη μου, τις θυμήθηκα! Και αναρωτήθηκα τι ωραία θα ήταν, να είχαμε γαλακτοφέτες, σπιτικές, που θα είναι ένα γλυκό σνακ και θα δημιουργεί χαρούμενα συναισθήματα αλλά παράλληλα να είναι και υγιεινό και γεμάτο πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο! Έκανα, λοιπόν σκιπ όλες τις συνταγές, που κατά 99% είχαν κρέμα γάλακτος, είτε ζωική είτε φυτική και έφτιαξα τις δικές μας γαλακτοφέτες! Παντρεύοντας: μελάσα, τόφου και… ξινό νερό! Το γνωστό ξινό νερό της Φλώρινας, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάτι που έμαθα πρόσφατα και προσπάθησα να εντάξω στη διατροφή μας! Το Αναστασάκι ζορίζεται ακόμη, αλλά εγώ το πίνω με χαρά! Στην αναλυτική συνταγή, σας δίνω και δυνατότητα αντικατάστασής του!
Γαλακτοφέτες, vegan και χωρίς ζάχαρη
Course: SnacksCuisine: Χωρίς ζάχαρηDifficulty: Μέτρια6
γαλακτοφέτες15
minutes7
minutesΤο απόλυτο σνακ των παιδι8κών μου χρόνων, στην νηστίσιμη και sugar free εκδοχή του.
Υλικά (για το παντεσπάνι):
1 & 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. μελάσα Emelia
250 ml. Ξινό νερό*
2 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. λάδι καρύδας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Για την κρέμα:
1 συσκευασία firm tofu* (200 γρ.)
2/3 φλ. γάλα (ή 1/3 φλ. γάλα & 1/3 φλ. γιαούρτι, προσωπικά με μόνο γάλα μου άρεσε καλύτερα)
1/4 φλ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ή ό,τι υγρό γλυκαντικό προτιμάτε (δεν έβαλα μελάσα γιατί θα γίνει μαύρο!)
1,5 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
- Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και ανακατεύω.
- Προσθέτω το λάδι καρύδας, το ξινό νερό, τη μελάσα και ανακατεύω.
- Σε ένα οριζόντιο ταψάκι στρώνω λαδόκολλα και βάζω τη ζύμη μου. Την απλώνω με τη μαρίζ. ο στόχος είναι να απλωθεί παντού και να γίνει ένα λεπτό παντεσπάνι.
- Ψήνω για 7,5 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζω την κρέμα μου: κόβω το τόφου σε κυβάκια, το βάζω μέσα σε ένα μπολ και το περιχύνω με βραστό νερό. Το αφήνω λίγη ώρα, για να μαλακώσει.
- Στραγγίζω το τόφου, το ζουπάω καλά καλά με τα χέρια μου, να φύγει η περιττή υγρασία και το βάζω μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων.
- Προσθέτω το γάλα, το γιαούρτι (αν θα χρησιμοποιήσω) και το σιρόπι μου. Τα κάνω κρέμα και μεταφέρω σε κατσαρολάκι.
- Ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτω το κορν φλάουρ, ιδανικά κοσκινισμένο και ανακατεύω. Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω λίγο ακόμη με το σύρμα. Όσο κρύωνει, σφίγγει κι άλλο, για αυτό μην παρασυρθείτε και βάλετε παραπάνω κορν φλάουρ και γίνει σα στόκος!
- Κόβω το παντεσπάνι μου, που έχει κρυώσει, σε οριζόντια κομμάτια, ζυγού αριθμού, εμένα μου βγήκαν 12.
- Αλείφω τα μισά με κρέμα και τα σπεπάζω με τα άλλα μισά! Οι γαλακτοφέτες μου, είναι έτοιμες!
Σημειώσεις:
- Αν δεν έχετε ξινό νερό (αξίζει να πάρετε και να το εντάξετε στην διατροφή σας, μπορείτε να βάλετε ίδια ποσότητα νερό & 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (χωρίς αλουμίνιο) & 2 κ.γ. μηλόξυδο (χωρίς θειώδη). Βάζετε πρώτα τη σόδα και το ξύδι, να αφρίσουν και προσθέτετε το νερό. Στην περίπτωση που κάνετε αυτό, παραλήψτε το μπέικιν γιατί θα φουσκώσει πολύ! Βέβαια, αυτό το παντεσπάνι είναι τόσο φανταστικό, ιδανικό και για τούρτες, που ακόμη και μπέικιν να βάλετε, θα φουσκώσει αλλά μπορείτε, αφού κρυώσει, να το κόψετε στη μέση!
- Εναλλακτικά, αντί για τόφου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 200 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποίησα στραγγιστό σόγιας). Παραλείπετε το γάλα και όλα τα άλλα τα βάζετε στη ίδια ααλογία. Πήζει και στέκεται μία χαρά στις γαλακτοφέτες απλά είναι πιο… τσιχλώδες το αποτέλεσμα. Προσωπικά, προτιμώ την εκδοχή με το τόφου, γιατί έχει καλύτερη και πιο τυρένια υφή.