Θα θες να τους μαγειρεύεις, μόνο έτσι!!!

Αν είχα να διαλέξω από ένα όσπριο, να τρωω μόνο αυτό, θα ήταν οι γίγαντες!!! Γίγαντες στον φούρνο! Με σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, μελωμένοι και πεντανόστιμοι! Τώρα λοιπόν, ετοιμάσου για δυο στοιχεία που θα κάνουν την διαφορά! Πήραμε όλη την νοστιμιά και τη γεύση από τον φούρνο και την φέραμε στην κατσαρόλα!! Έτσι, φτιάχνεις ένα πεντανόστιμο και μελωμένο φαγάκι, πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται να ανάψεις φούρνο! Το δεύτερο στοιχείο, που ίσως σε σοκάρει… είναι πως δεν χρησιμοποίησα τους κλασικούς λευκούς γίγαντες αλλά έγχρωμους! Γνωστοί και μαύροι γίγαντες Πρεσπών. Ένα όσπριο με λαχταριστή γεύση, τόσο γλυκιά που θυμίζει κάστανο! Αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία και να κάνεις το φαγάκι μας, όπως ακριβώς το προτείνουμε… και θα μας θυμηθείς!!! Μην ξεχάσεις το Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls, που το απογείωσε!!!
Γίγαντες μελωμένοι, στην κατσαρόλα
Course: ΚατσαρόλαςCuisine: Κυρίως, ΌσπριαDifficulty: Εύκολο45
minutesΜε τις αναλογίες αυτές, βγαίνουν περίπου 4 μερίδες.
Υλικά:
250 γρ. ξεροί γίγαντες
250 γρ. σάλτσα τομάτας
10 γρ. μελάσα
2 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο Wild Souls
2 κ.σ. Στραγγιστό γιαούρτι (χρησιμοποίησα σόγιας)
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
10-12 τοματίνια
1 μεγάλο καρότο
ελαιόλαδο για τον πάτο της κατσαρόλας
- Για το σερβίρισμα:
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο
1/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/4 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
Directions
- Μουλιάζω τους γίγαντες, ιδανικά για 12-15 ώρες. Στραγγίζω και βράζω να μαλακώσουν. Εγώ, τους βράζω στη χύτρα, για 20 λεπτά, από όταν σηκωθεί η βαλβίδα. Εγώ, βράζω μαζί και το καρότο, κομμένο σε ροδέλες.
- Βάζω λίγο λαδάκι στον πάτο ενός αντικολλητικού σκεύους. Εγώ, χρησιμοποίησα ένα γουόκ.
- Πολτοποιώ το κρεμμύδι (ή το ψιλοκόβω). Το βάζω στο σκεύος μου και ανακατεύω καλά. Αν δεν θέλω να τσιγαρίσω με ελαιόλαδο, μπορώ να τα ατμίσω, με βραστό νεράκι, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνω την πάπρικα, ανακατεύω καλά και βάζω και τα τοματίνια μου. Σκεπάζω το σκεύος μου και αφήνω για λίγη ώρα σε μέτρια, προς χαμηλή φωτιά, να αρχίσουν να χάνουν τα υγρά τους.
- Με το εργαλείο που κάνω πουρέ, ή με ένα πιρούνι, πατάω τα τοματίνια, να αρχίσουν να γίνονται σαλτσούλα.
- Μεταφέρω τους γίγαντες και ανακατεύω καλά, να πάει παντού η σαλτσούλα τους.
- Ρίχνω και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, την μελάσα, ανακατεύω και σιγοβράζω για λίγο ακόμη.
- Προσθέτω το γιαούρτι και ανακατεύω. Σιγοβράζω με το καπάκι για ακόμη 7 λεπτά, να δέσει καλά η σάλτσα και να γίνει κρεμώδης.
- Πρόταση σερβιρίσματος:
- Βάζω όλα τα υλικά μέσα στο γιαουρτάκι και ανακατεύω.
- Απλώνω σε ένα πιατάκι το γιαούρτι. Βάζω από δίπλα πλιγούρι, γαρνίρω από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο αγγουράκι και από πάνω βάζω τα φασόλια, με τη σαλτσούλα τους.
- Καλή όρεξη!
Σημειώσεις:
- Αν δεν βρείτε έγχρωμους γίγαντες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κλασικούς.