Pancakes/ τηγανήτες Πρωινό

Σοκολατένια pancake κεράσι χωρίς ζάχαρη

Τα pancake αυτά, είναι πεντανόστιμα, πανεύκολα, χωρίς ζάχαρη, μπορούν να γίνουν και χωρίς γλουτένη, αν χρησιμοποιήσω μπέικιν χωρίς γλουτένη! Με μόλις 6 υλικά!

Jump to Recipe

Κεράσια σε αφθονία αυτές τις μέρες αλλά όλοι μας την έχουμε πατήσει, είτε αγοράζοντας λίγα παραπάνω, είτε ξεχνώντας τα στη σακούλα τους, κάπου χωμένα στο ψυγείο…
Και αυτά τα καημένα, αρχίζουν να μαλακώνουν περίεργα, είναι νόστιμα ακόμη αλλά σίγουρα όχι τόσο εμφανίσιμα!! Αυτά τα κερασάκια θα αξιοποιήσουμε αλλά ακόμη κι αν δεν έχετε τέτοια κεράσια στο ψυγείο σας και πάλι αξίζει να χρησιμοποιήσετε λίγα και να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή! Συνδυάζονται με κακάο και αλεύρι φαγόπυρου και δίνουν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα! Το Αναστασάκι τα τίμησε ιδιαίτερα πάντως! Είναι χωρίς ζάχαρη, και παίρνουν τη γλυκάδα τους από τις μπανάνες, είναι χωρίς γλουτένη, αν εξαιρέσεις το μπέικιν πάουντερ και αν δεν έχετε κεράσια, γίνονται και με άλλα φρούτα! Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά:

  • Κεράσια: Αυτή την περίοδο σε αφθονία και πλούσια σε βιταμίνη C. Στην περίπτωση που δεν έχετε, αυξήστε τις μπανάνες ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώριμα βερίκοκα ή νεκταρίνια, για ένα πιο γλυκόξινο αποτέλεσμα.
  • Μπανάνες: Σε ένα σπίτι με μικράκια, νομίζω πάντα υπάρχουν μπανάνες, πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να τις καταναλώσουμε και μαυρίζουν, μαλακώνουν… αυτές είναι ό,τι πρέπει για να δώσουν γλύκα στις παρασκευές μας και να μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε τελείως τη ζάχαρη.
  • Αλεύρι φαγόπυρου: Προέρχεται από το φυτό φαγόπυρος, το οποίο δεν ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και έτσι, το αλεύρι του είναι χωρίς γλουτένη, για αυτό και όταν χρησιμοποιείται μόνο του σε παρασκευές, δεν φουσκώνει, όπως τα άλλα άλευρα. Έχει μία ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση θα έλεγα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος, στα 100 γραμμάρια, περιέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παράλληλα, περιέχει αντιοξειδωτικά, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και η νιασίνη. Στις συνταγές, συνήθως μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι βρώμης. Στη συγκεκριμένη, και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ντίνκελ και ζέας.
  • Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά σόγιας, καθώς υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και γενικά, σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε γάλα έχετε.
  • Κακάο: Είναι από τις λίγες φορές που χρησιμοποιώ κακάο, συνήθως χρησιμοποιώ χαρουπάλευρο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συνταγή, ήθελα ένα πιο έντονα σοκολατένιο αποτέλεσμα. Γίνονται τέλεια και με χαρουπάλευρο. Αν χρησιμοποιήσετε κακάο, αποφύγετε την κατανάλωση πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.
  • Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό, για να γίνουν τα pancakes αφράτα. Αν θέλετε να είναι τελείως χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βρείτε στην αγορά και μπέικιν χωρίς γλουτένη. Προσοχή, να μην περιέχει φωσφωρικά άλατα.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Προθερμαίνω το τηγάνι μου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Η δική μου εστία έχει εννιά σκάλες, το βάζω στο 4,5 με 5.
  2. Καθαρίζω τα κεράσια από τα κουκούτσια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το ειδικό εργαλείο, αλλά και με ένα μαχαίρι ή και με το χέρι αν είναι πολύ ώριμα. Τα βάζω σε ένα μπλέντερ, μαζί με την μπανάνα, που την έχω κόψει σε κομμάτια και το φυτικό γάλα. Πολτοποιώ καλά να γίνουν ένα μείγμα.
  3. Προσθέτω το κακάο, αν θέλω το κοσκινίζω (εγώ δεν το έκανα), και το μπέικιν και κάνω ένα ακόμη καλό ανακάτεμα με το μπλέντερ.
  4. Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύω με ένα κουτάλι ή με τη μαρίζ.
  5. Με ένα κουτάλι σούπας, μεταφέρω στο αντικολλητικό τηγάνι μείγμα και ψήνω για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αν δεν έχω αντικολλητικό, αλείφω με ένα πινέλο το τηγάνι μου, με λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.
  6. Γυρίζω το κάθε pancake, με τη βοήθεια μιας κατάλληλης σπάτουλας και ψήνω και από την άλλη μεριά για αλλα 2-3 λεπτά.
2022-06-06 19.05.36
2022-06-06 19.08.42
2022-06-06 19.13.26
2022-06-06 19.07.19
2022-06-06 19.10.50
2022-06-06 19.13.51Β

Σοκολατένια pancake κεράσι χωρίς ζάχαρη

Recipe by VeggieSharkCourse: ΠρωινόDifficulty: Εύκολη
Τεμάχια

8

pancake
Προετοιμασία

14

minutes
Ψήσιμο

13

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 100 γρ. κεράσια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι τους)

  • 100 γρ. μπανάνα

  • 100 γρ. αλεύρι φαγόπυρου

  • 150 γρ. γάλα (χρησιμοποίησα σόγιας)

  • 10 γρ. κακάο άγλυκο (2 κ.σ)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζω τα κεράσια από τα κουκούτσια.
  • Τα βάζω στο μούλτι μαζί με την μπανάνα και το γάλα και πολτοποιώ, να γίνουν ένας ενιαίος χυλός (με τρομερό χρώμα!).
  • Προσθέτω το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύω με το μούλτι άλλη μια φορά.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και βάζω σταδιακά και το αλεύρι. Ανακατεύω πολύ καλά.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο, ιδανικά αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ελαφρώς, σε 3-4 λεπτά, το γυρίζω και ψήνω για 2-3 λεπτά ακόμη και από την άλλη μεριά.

Notes

  • Βγαίνουν περίπου 8 μεγαλούτσικα pancake.
  • Μπορούν να γίνουν και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις απλώς το αλεύρι φαγόπυρου έχει μια έξτρα γλύκα και το αγαπάω ιδιαίτερα! Επίσης, γίνονται και με αλεύρι βρώμης, ντίνκελ και ζέας.
  • Γίνονται εξαιρετικές και με χαρουπάλευρο, αντί για κακάο, ξέρετε άλλωστε πόσο το αγαπώ!
  • Διατηρούνται 2-3 μέρες, σε γυάλινο τάπερ στο ψυγείο αλλά μπαίνουν και στην κατάψυξη.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x