Vegan γιουβαρλάκια φακής
Σούπες

Vegan γιουβαρλάκια φακής

Λαχταριστά, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά!

Αχ για αυτή τη συνταγή είμαι τόσο περήφανη! Γιουβαρλάκια, ήταν από τα λίγα φαγητά που κατανάλωνα, όταν έτρωγα κρέας κι αυτό μάλλον γιατί αγαπώ ιδιαίτερα τις σούπες! Έτσι λοιπόν, όταν 6 χρόνια πριν έκοψα το κρέας και ξεκίνησα τα μαγειρέματα, ενθουσιάστηκα όταν μου είπε η φίλη μου η Γιώτα, πως υπάρχει βερζιόν χωρίς κρέας, αλλά με ρεβύθια! Το πρόβλημα στη συνταγή αυτή, ήταν πως έπρεπε να τα τηγανίσεις τα κεφτεδάκια, πριν τα βάλεις στη σούπα και πως καμιά φορά, στο βράσιμο και μέχρι να μαλακώσει το ρύζι… διαλυόταν! Αυτά τα προβλήματα, λοιπόν, ήρθαμε να λύσουμε με τη δική μας συνταγή! Αρχικά για πρώτη ύλη, είναι οι κλασικές, καφέ φακές! Θρεπτικότατες, οικονομικότατες και γρήγορες να γίνουν. Κατά δεύτερον, τα κεφτεδάκια μας, ψήνονται στον φούρνο και ΔΕΝ διαλύονται στο βράσιμο ακόμη και αν προσπαθήσεις! Και να εξηγήσω: τα ξέχασα πάνω στη φωτιά για μία ώρα! Σιγοβράζαν, αντί για 15 λεπτά…60! Δεν έπαθαν τίποτα! Το καλύτερο, σας το άφησα για το τέλος! Γιατί, θα μου πείτε, γιουβαρλάκια χωρίς αυγολέμονο, γίνονται; Γίνονται, θα σας πω! Έκανες ταχινολέμονο, θα μου πει μία πιο παλιά! Όχι… θα της απαντήσω! Έκανα κάτι καλύτερο, κάτι που απογειώνει την ήδη τέλεια σούπα μας: κασιουλέμονο με το καλύτερο Κάσιους Bούτυρο που κυκλοφορεί, από Wild Souls φυσικά! Είναι μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε, τρώτε δεν τρώτε κρέας! Είναι από τα καμάρια του blog! Είναι μία συνταγή, που της άξιζε να με τραβήξω βίντεο να την τρώω και να κάνω ήχους ευχαρίστησης! Συγκρατήθηκα!

Υγ. Τα κεφτεδάκια, μετά το ψήσιμο, μπαίνουν άνετα και κατάψυξη! Έτσι, σε μία δύσκολη μέρα, έχετε σχεδόν έτοιμο φαγητό!

Vegan γιουβαρλάκια φακής

Recipe by VeggieSharkCourse: ΣούπεςCuisine: ΚυρίωςDifficulty: Μέτρια

Με τις αναλογίες αυτές βγαίνουν περίπου 30 κεφτεδάκια. Εγώ χρησιμοποιώ στη σούπα μου τα μισά και τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη.

Υλικά (για τα κεφτεδάκια):

  • 120 γρ. ξερή φακή

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 120 γρ. ρύζι

  • 7 κ.σ. νιφάδες βρώμης

  • 7 κ.σ. αλεύρι ολικής

  • 2 κ.σ. λιναρόσπορος & 5 κ.σ. νερό

  • 1 κ.γ. άνιθος ξερός

  • 1 κ.γ. δυόσμος ξερός

  • αλάτι, πιπέρι

  • Για τη σούπα:
  • 1,5 λίτρο νερό

  • 4-5 κ.σ. ρύζι

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. βεγκέτα

  • 2 δαφνόφυλλα

  • 2 καρότα

  • αλάτι, πιπέρι

  • Για το κασιουλέμονο:
  • 100 ml. ζουμάκι από τη σούπα

  • 85 γρ. Κάσιους Βούτυρο Wild Souls

  • χυμό από 2 μικρά λεμόνια ή από ένα κανονικό

Εκτέλεση:

  • Μουλιάζω τη φακή από το προηγούμενο βράδυ, μα φουσκώσει.
  • Βάζω σε ένα μπολ τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω για 10-15 λεπτά, να πήξει.
  • Βράζω και σουρώνω καλά το ρύζι, να φύγουν τα υγρά του. Κάνω το ίδιο και για τη φακή. Έχει φουσκώσει αρκετά, εγώ τη ζύγισα 240 γρ.
  • Μεταφέρω σε ένα μούλτι με μεγάλο κάδο την μουλιασμένη φακή και το κρεμμύδι κομμένο κομμάτια και πολτοποιώ. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω πολύ καλά, να γίνουν ένα μείγμα. Το αφήνω στο ψυγείο για να σφίξει. Θέλει σίγουρα μία ώρα. Εγώ το άφησα όλο το βράδυ, γιατί νύσταξα και τα έκανα το πρωί.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Βάζω το μείγμα από το ψυγείο και φτιάχνω τα κεφτεδάκια μου. Θέλω να έχουν όλα το ίδιο μέγεθο;, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα ζύγισα 30-35 γρ. το καθένα.
  • Τα κάνω όσο πιο σφιχτά μπορώ και τα απλώνω σε ταψί, όπου έχω στρώσει προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνω για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις τα βγάλω, ίσως μου φανούν μαλακά, αλλά όσο περνάει η ώρα, σφίγγουν κι άλλο.
  • Στο σημείο αυτό, και αφού έχουν κρυώσει τελείως, μπορώ να κρατήσω τα μισά και τα υπόλοιπα να τα βάλω κατάψυξη. Αν τα μαγειρέψω όλα, θα χρειαστεί να διπλασιάσω όλα τα υλικά της σούπας.
  • Για τη σούπα:
  • Βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα το νερό. Εγώ το βάζω από τον βραστήρα, για να μην περιμένω πολλή ώρα να πάρει βράση.
  • Βάζω μέσα και όλα τα υλικά, μαζί με το ρύζι, που το έχω ξεπλύνει καλά. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνω τη φωτιά στη μέση και τα αφήνω για δέκα λεπτά.
  • Μετά το δεκάλεπτο, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνω μέσα τα γιουβαρλάκια. Τα αφήνω να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
  • Μόλις περάσει και το τέταρτο, παίρνω λίγο ζουμάκι από τη σούπα μου και το ανακατεύω καλά, σε ένα μπολάκι, μαζί με τον χυμό από τα λεμόνια και το βούτυρο κάσιους. Ρίχνω το μείγμα στη σούπα, σιγοβράζω για ακόμη 5 λεπτά και σβήνω το μάτι.

    Καλώς ορίσατε!

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

    We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

    0 0 votes
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rianna Karamperi
    Rianna Karamperi
    1 year ago

    Τι ρυζι να χρησιμοποιήσουμε;

    Eva
    Eva
    1 year ago

    Άραγε αν βάλω αλεύρι ζέας να πρέπει να βάλω άλλη ποσότητα?

    4
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x