Η πιο γιορτινή σαλάτα είναι δω!

Με αυτή τη συνταγή ολοκληρώνεται η φετινή μας πρόταση για το γιορτινό σας τραπέζι! Τελευταία και φαντασμαγορικότερη πρόταση λοιπόν, είναι μία φέτα αμυγδάλου, ψημένη στον φούρνο, η οποία συνοδεύει την γιορτινή σαλάτα μας, που ξεχειλίζει χρώματα, αρώματα και θρεπτικά συστατικά! Παντζάρι, πορτοκάλι, ρόδι, ξηροί καρποί… και φυσικά η φέτα μας που φτιάχτηκε με τις καλύτερες πρώτες ύλες από την αγαπημένη μας Wild Souls. Μία τέτοια σαλάτα, δεν θα μπορούσε να μην έχει και ανάλογο dressing, επομένως σας έχουμε και συνταγή για ένα dressing πορτοκαλιού!
Φέτα αμυγδάλου με γιορτινή σαλάτα παντζάρι-πορτοκάλι
Course: Σαλάτες, ΤυρίCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: Μέτριο40
minutesΤο μέγεθος και το ύψος του τυριού σας, εξαρτάται από το σκεύος που θα επιλέξετε να το βάλετε. Εγώ το έβαλα σε ένα μικρό, στρογγυλό πυρέξ, που είχα από ατομική σοκολατόπιτα, γιατί το ήθελα να γίνει αρκετά ψηλό.
Υλικά (για τη φέτα):
1/2 φλ. αμύγδαλα λευκά ωμά
1/4 φλ. Κάσιους Βούτυρο Wild Souls
1/4 φλ. νερό
1/8 φλ. διατροφική μαγιά
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
- Υλικά για τη σαλάτα:
100 γρ. σαλάτα βαλεριάνα
100 γρ. baby σπανάκι
1 πορτοκάλι κομμένο σε μεγάλες φέτες
1 μεγάλο βρασμένο παντζάρι, κομμένο σε κυβάκια
1/2 φλ. καθαρισμένο ρόδι
1/2 φλ μιξ ξηρών καρπών (έβαλα φυστίκι Αιγίνης και Πεκάν)
Τη φέτα μας, φυσικά
- Υλικά για το dressing:
2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
2 κ.σ. Ταχίνι με Λιναρόσπορο Wild Souls
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
1 κ.γ. μηλόξυδο
αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση (για τη φέτα):
- Μουλιάζω τα αμύγδαλα σε ζεστό νεράκι για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζω και πετάω το νερό.
- Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιώ, να γίνουν κρέμα. Όσο πιο δυνατό μούλτι έχω, τόσο πιο κρέμα θα γίνουν και δεν θα έχουν κομματάκια.
- Δεν είναι πολύ υγρό μείγμα, αλλά αν έχω τυρόπανο, μπορώ να το στραγγίσω πριν το βάλω στο πυρέξ. Αν δεν έχετε, μην το επιχειρήσετε, γιατί θα κολλήσει όλο πάνω στο ύφασμα και θα το μαζεύετε με το κουτάλι (παθούσα σας το λέει!)
- Μεταφέρω, λοιπόν, το μείγμα σε ένα πυρέξ της επιλογής μας και το βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.
- Στο σημείο αυτό, αποφασίζω αν θέλω να το στερεοποιήσω και να γίνει φέτα ή αν θέλω, το κρατάω έτσι, όσο περνούν οι ώρες θα σφίγγει περισσότερο και να το χρησιμοποιώ σαν άλειμμα. Αν δεν το ψήσω, μπορώ να το βάλω εξ αρχής σε ό,τι σκεύος θέλω. Αν θέλω να το στερεοποιήσω, όμως, θα πρέπει από την αρχή να το βάλω σε σκεύος κατάλληλο για φούρνο.
- Το ψήνω λοιπόν, στους 120 βαθμούς με αέρα, για 40 περίπου λεπτά.
- Το αφήνω να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρω.
- Για τη σαλάτα:
- Προτείνω να βάλετε όλα μαζί τα υλικά εκτός από τις φέτες πορτοκάλι, που συνθλίβονται πιο εύκολα, να ρίξετε το dressing, να τους κάνετε ένα καλό μασάζ, με τα χέρια, γιατί τα φυλλώδη λαχανικά θέλουν περιποίηση και στο τέλος να βάλετε και τις φέτες πορτοκάλι.
- Για το dressing:
- Απλώς ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Ιδανικά, τα χτυπάω με μιξεράκι αλλιώς, τα βάζω σε ένα βαζάκι, κλείνω το καπάκι και το κουνάω, σα να κάνω φραπέ.
Σημειώσεις:
- Θεωρητικά, μπορείτε να το κάνετε και με αμύγδαλα με φλούδα, όπου θα τα μουλιάσετε κανονικά, όλο το βράδυ, μετά θα τα στραγγίσετε και θα τα ζεματίσετε με καυτό νερό. Έτσι, θα μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε χωρίς κόπο.
- Το έχω ψήσει και στο air fryer.
