Για να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το γιορτινό σας τραπέζι!
Σιγά σιγά ολοκληρώνεται η φετινή μας πρόταση για το γιορτινό τραπέζι και μαζί της και ο αγώνας δρόμου που έθεσα στον εαυτό μου! Γιορτινά ψωμάκια λοιπόν, το ένα δίπλα στο άλλο, σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου! Γίνονται πολύ εύκολα, σχετικά γρήγορα και ομολογουμένως… είναι πολύ γιορτινά! Φτιάξτε τα, στολίστε τα, γεμίστε τα… και αναμένουμε τις εντυπώσεις σας!
Γιορτινά ατομικά ψωμάκια
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalΥλικά:
400 γρ. αλεύρι σκληρό (χρησιμοποίησα τύπου χωριάτικο)
100 γρ. αλεύρι ζέας
340 ml. νερό
40 ml. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
Εκτέλεση:
- Βάζω σε ένα μπολ τα άλευρα, ανακατεύω και κάνω μια λακούβα στη μέση και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύω με ένα κουτάλι και σιγά σιγά αρχίζω να ζυμώνω με το χέρι. Θέλω το ζυμαράκι μου να είναι εύπλαστο και να μην κολλάει στα χέρια.
- Μεταφέρω σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζω με μία πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Ο χρόνος, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου, όσο πιο ζεστή, τόσο πιο γρήγορα. Σίγουρα, θέλει να του δώσετε μία ωρίτσα χρόνο.
- Πλάθω σε μπαλάκια, βάρους 40 γρ. το ένα και τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα έλατο/πυραμίδα: κάτω βάζω 6 ψωμάκια, από πάνω 5, μετά 4, 3, 2 και στο τέλος ένα.
- Ψεκάζω με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσει η πετσέτα επάνω τους και τα σκεπάζω. Τα αφήνω να φουσκώσουν μισή ωρίτσα ακόμη, τουλάχιστον!
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω σε ταψί, αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφω με λίγο φυτικό γάλα τα ψωμάκια και βάζω για ψήσιμο. Ψήνω για 25-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
Σημειώσεις:
- Θέλει οπωσδήποτε κάποιο σκληρό αλεύρι και όχι το κλασικό, μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί τα ψωμάκια, δεν θα κρατήσουν το σχήμα τους και θα απλώσουν.
- Αν δεν θέλετε να βάλετε ζέας, βάλτε περισσότερη ποσότητα από το σκληρό αλεύρι αλλά δεν γνωρίζω αν θα χρειαστεί περισσότερη ή λιγότερη υγρασία. Ρίξτε το νεράκι σταδιακά.
- Αν σας περισσέψουν, που δεν νομίζω, διατηρούνται και στην κατάψυξη! Θα κάνουν πολύ γλυκούλικα, μικρά σαντουιτσάκια.