Αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη, δροσιστική, χωρίς ζάχαρη και μπορεί να γίνει με μόλις τρία βασικά υλικά! Έχει μόνο λίγο χρόνο αναμονής μέχρι να παγώσει.
Jump to Recipe
Στα ελληνικά θα το πούμε, παγωμένες μπουκίτσες ουράνιου τόξου. Το σλόγκαν μας είναι “έχουμε σαγόνια αλλά τρώμε μόνο το ουράνιο τόξο” και αυτή η συνταγή το αποδεικνύει!
Διανύουμε περίοδο καύσωνα κι εμείς έχουμε και ακόμη ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε, αυτό της οδοντοφυΐας. Κυνόδοντες, πάνω, κάτω, υποφέρει το Αναστασάκι και μαζί κι εμείς! Τις προάλλες, έβγαλα ένα κουλούρι από την κατάψυξη και το πήρε και το μασουλούσε παγωμένο. Είναι γνωστό πως οι παγωμένες λιχουδιές, ανακουφίζουν πολύ τα μικρά μας αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Αν αυτές οι λιχουδιές, λοιπόν, είναι και υγιεινές, πολύχρωμες και πανεύκολες για τη μαμά να τις φτιάξει, τι άλλο θέλει κάποιος για να δοκιμάσει αυτή τη συνταγή; Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρία βασικά υλικά, τα οποία θα δούμε αναλυτικά, μούλτι και… κατάψυξη!

Υλικά:
Τα βασικά υλικά για τη συνταγή είναι τρία και από κει και πέρα αν θέλει κάποιος, συμπληρώνει και κάποιο γλυκαντικό, χρησιμοποιεί ό,τι φρούτο θέλει ή μπορεί να τα κάνει και σοκολατένια μαζί με βούτυρο καρπών.
- Γιαούρτι: Χρησιμοποιήσαμε γιαούρτι σόγιας, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να γίνει με κάποιο άλλο φυτικό γιαούρτι, όπως καρύδας, γιατί έχει τελείως άλλη υφή. Γίνεται σίγουρα και με ζωικό γιαούρτι.
- Μπανάνα: Επειδή πολλές φορές, κάποια φρουτάκια είναι γλύκοξινα ή ξινά, σε συνδυασμό με το γιαούρτι, θα είναι ένα αρκετά ξινό αποτέλεσμα. Επομένως, η μπανάνα, είναι η τέλεια λύση για να αποφύγουμε κάποιο άλλο γλυκαντικό. Εννοείται, αν θέλετε μπορείτε να την παραλείψετε, βάζοντας σιρόπι σφενδάμου, πετιμέζι, μαζί με τα φρούτα της επιλογής σας ή να τα βάλετε και τα δύο για ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα. Προτείνω να αλέσετε πρώτα το φρούτο με το γιαούρτι και να δοκιμάσετε, για να δείτε αν ταιριάζει στα γούστα σας ή αν το θέλετε περισσότερο γλυκό.
- Σπόροι κάνναβης: Δεν είναι απαραίτητοι για να γίνει η συνταγή αλλά είναι θρεπτικότατοι και μαζί με το γιαούρτι και τα φρούτα, θα κάνουν το σνακ ακόμη πιο υγιεινό!

Από αυτό το σημείο και μετά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ό,τι φρούτα θέλετε, ακόμη και λαχανικά, σε συνδυασμό με τα τρία βασικά υλικά μας. Εγώ χρησιμοποίησα: βερίκοκα, νεκταρίνια, μύρτιλλα, βατόμουρα, κεράσια και σπανάκι. Επίσης, με λίγο σκόνη χαρουπάλευρου ή κακάο και βούτυρο αμυγδάλου, έκανα σοκολατένιες μπουκίτσες. Πειραματιστείτε και πάιξτε με τα φρούτα και τα χρώματα σα μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι! Τα μικρά σας θα ξετρελαθούν! Θα απέφευγα μόνο να χρησιμοποιήσω, καρπούζι και πεπόνι, καθώς δίνουν ένα πολύ ρευστό αποτέλεσμα. Μπορείτε, ωστόσο, να βάλετε, αν θέλετε, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα μαζί με μπανάνα, ενδεχομένως.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ετοιμάζω τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσω, τα πλένω, τα ξεφλουδίζω αν χρειάζεται. Κόβω σε κομμάτια την μπανάνα.
- Βάζω στο μούλτι γιαούρτι, μπανάνα, σπόρους κάνναβης και το φρούτο που θέλω, κάθε φορά, Πολτοποιώ, να γίνουν ένα μείγμα.
- Σε ένα δισκάκι ή σκεύος κατάλληλο για κατάψυξη, απλώνω λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και το βάζω πάνω στη λαδόκολλα. Είναι σχετικά ρευστό, αλλά θα παγώσει μία χαρά. Αφήνω λίγη απόσταση, το ένα από το άλλο, γιατί μέχρι να παγώσουν τελείως, μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Αφήνω να παγώσουν για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αν παγώσουν τελείως, μπορώ να τα μεταφέρω σε τάπερ κατάλληλο για κατάψυξη και να είναι και το ένα πάνω στο άλλο.
- Σε περίπτωση που θέλω να τα κάνω πολυχρωμα, μπορώ να πολτοποιήσω πρώτα όλα μου τα φρούτα και να τα βάλω σε διαφορετικά μπολάκια. Παίρνω με ένα κουτάλι και βάζω στη λαδόκολλα από το ένα μείγμα και βάζω από πάνω, ένα ένα, τα υπόλοιπα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται να παγώσει η μία στρώση για να προχωρήσετε στην επόμενη.








Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
18 μηνών σχεδόν, το Αναστασάκι στις φωτογραφίες αυτές. Πέρασε πολύ ωραία, συμμετείχε σχεδόν σε όλη τη διαδικασία και σίγουρα ένα μεγαλύτερο παιδάκι, θα το ευχαριστηθεί ακόμη περισσότερο, με τόσα όμορφα και έντονα χρώματα που προκύπτουν!
- Έπλυνε τα φρούτα. Είναι πολύ αγαπημένη της διαδικασία. Βέβαια, προς το παρόν, τα βάζει απλώς κάτω από το τρεχούμενο νερό (και τρώει πολλές φορές παράλληλα) αλλά εγώ δείχνω τη διαδικασία και κάποια στιγμή θα το καταφέρει και η ίδια.
- Προσπάθησε να κόψει τη μπανάνα. Είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Κρατάει σαφώς καλύτερα το μαχαίρι και με τη βοήθειά μου, τα καταφέρνει καλούτσικα. Δεν έχει όμως σημασία να καταφέρει να κόψει όλη τη μπανάνα μόνη αλλά να συμμετέχει στη διαδικασία και να παρατηρήσει και μένα από κοντά να χρησιμοποιώ το μαχαίρι.
- Έβαζε τα φρούτα μέσα στο μούλτι. Σε αυτό πλέον έχουμε ποσοστό 100% επιτυχίας, γιατί είναι κάτι που κάνει εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, εύκολα, παίρνει με ένα κουταλάκι τους σπόρους κάνναβης από το βαζάκι τους και τους βάζει στο μούλτι. Λίγο διαφορετική, ήταν η διαδικασία μεταφοράς του γιαουρτιού από το μπολ στον κάδο του μούλτι, κατά βάση έπαιρνε γιαούρτι και το κοπανούσε να πέσει μέσα στον κάδο, αλλά θα το ρίξουμε και αυτό το κάστρο!
- Πατήσαμε μαζί το κουμπί του μούλτι.
- Τέλος, προσπάθησε να πάρει και αυτή μείγμα και να το βάλει στη λαδόκολλα.
Ένα τιπ που έχω να σας δώσω, είναι να μην έχετε τα υλικά σε βαθιά, μισοάδεια δοχεία, γιατί αυτό τα δυσκολεύει, στην αρχή ειδικά. Μπορείτε, να τα έχετε βάλει σε μικρότερα δοχεία από πριν, για να τους είναι πιο εύκολο. Εγώ για κάποια υλικά, χρησιμοποιώ και σφηνοπότηρα.












Frozen Rainbow Bites
Course: ΣνακDifficulty: Εύκολο12
δισκάκια10
minutes2
hoursΟι αναλογίες δεν είναι αυστηρές, μπορείτε να παίξετε με τα υλικά, ωστόσο θα σας πω τι χρησιμοποίησα εγώ και έβγαλα περίπου 10-12 δισκάκια, από το κάθε φρούτο. Κρατάμε πάντα την ίδια βάση: μπανάνα – γιαούρτι – σπόροι κάνναβης και χρησιμοποιούμε όποιο φρούτο θέλουμε.
υλικα “ΒΑΣΗ” :
1/3 μπανάνας
2 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.γ. σπόροι κάνναβης
- ΦΡΟΥΤΑ:
2 κ.σ. βατόμουρα
2 κ.σ. μύρτιλλα
1 μικρό νεκταρίνι
1 μέτριο βερίκοκο
1 χούφτα φύλλα σπανάκι
5 μεγάλα κεράσια
- Για σοκολατένια δισκάκια:
1 κ.γ. χαρουπάλευρο
1 κ.γ. βούτυρο αμυγδάλου
εκτελεση:
- Χρησιμοποιώ τα υλικά της βάσης και τα βάζω στο μούλτι μαζί με κάποιο από τα υπόλοιπα φρούτα. Για τα σοκολατένια, χρησιμοποιώ τα αντίστοιχα υλικά.
- Πολτοποιώ καλά, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Απλώνω σε ένα κατάλληλο για κατάψυξη σκεύος, αντικολλητικό χαρτί. Παίρνω με ένα κουτάλι μείγμα και το βάζω στο αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρω σιγά σιγά, έτσι, όλο το μείγμα. Δεν θέλω να ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί θα κολλήσουν όταν παγώσουν.
- Βάζω το σκεύος στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες.
Recipe Video
σημειωσεισ:
- Αποφύγετε φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι που έχουν πολλά υγρά γιατί θα γίνει παραπάνω αραιό το μείγμα.
- Αν θέλετε να κάνετε πολύχρωμα δισκάκια, δείτε παραπάνωμ αναλυτικά στη διαδικασία βήμα- βήμα.
- Μέχρι να παγώσουν τελείως, δεν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε το ένα πάνω στο άλλο, γιατί θα παγώσουν. Αν όμως παγώσουν, μπορώ να τα διατηρήσω σε ένα τάπερ, κατάλληλο για κατάψυξη, ακόμη και το ένα πάνω στο άλλο.
- Μπορείτε να τα βάλετε και σε φόρμες σιλικόνης και να τα αφήσετε να παγώσουν. Έτσι, θα κάνετε και οικονομία χώρου και θα έχετε σε διάφορα σχήματα τα παγωτίνια σας.


[…] ποσότητα φρέσκο σπανάκι στο ψυγείο. Είχε μείνει από τα παγωτίνια και δεν είχα προλάβει να το αξιοποιήσω κάπως αλλιώς. […]
[…] μπήκε, αφού δοκίμασα το συνδυασμό σπανάκι-μπανάνα στα παγωτίνια το καλοκαίρι και είδα πόσο πολύ ταιριάζουν! Αφράτα […]