Εκ των πραγμάτων ένα εντυπωσιακό πιάτο, για να συνοδέψεις το κυρίως σου, στο γιορτινό τραπέζι.

Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι: δεν ξέρω να φτιάχνω καλό ρύζι!!! Το πετάω απλά στην κατσαρόλα, κοιτάω πότε έχει βράσει, σουρώνω και τέλος! Ξέρεις όμως, ποιος φτιάχνει το τέλειο ρύζι; Η μαμά μου! Το κάνει σε γιορτές, οικογενειακά τραπέζια και κλέβει τις εντυπώσεις!!! Ζήτησα λοιπόν, τη συνδρομή της για να μοιραστώ αυτή την τέλεια συνταγή, να στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι και να πιείτε και κανένα ποτηράκι στην υγειά της μανούλας μου!
Γιορτινό ρύζι
Course: Συνοδευτικά, ΧρτιστούγενναCuisine: ΡύζιDifficulty: Εύκολο15
minutes15
minutesΥλικά:
4 φλ. νερό
2 φλ. ρύζι
1 “πουγκί” φιδές
1 φλ. αρακάς κατεψυγμένος
1 φλ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
1/2 φλ. σταφίδες μαύρες
50 γρ. κουκουνάρι
10-12 μεγάλα κάστανα ψιλοκομμένα
1 μέτριο ρόδι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Γενικά, εγώ το ρύζι το βράζω πέντε λεπτά και το ξεπλένω και μετά το ξαναβράζω. Αυτό το κάνω, για να μειωθεί η ποσότητα αρσενικού, χωρίς να με νοιάζει αν θα γίνει λαπαδιασμένο ή λιγότερο σπυρωτό. Στη συγκεκριμένη συνταγή όμως, το μούλιασα για 10 λεπτά σε βραστό νεράκι και μετά το ξέπλυνα όσες φορές χρειάστηκε για να μην γίνεται το νεράκι άσπρο,
- Προαιρετικά και λόγω εορτών, αν θέλω, ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μου. Ρίχνω μέσα το φιδέ και το ρύζι και τα ανακατεύω. Θέλω να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα ο φιδές. Έχω μέτρια φωτιά και προσέχω μην τα κάψω.
- Ρίχνω το νερό καυτό, το αλάτι, αν θα χρησιμοποιήσω, ανακατεύω 2-3 φορές, σκεπάζω την κατσαρόλα, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνω για 15 λεπτά. Εγώ το έκανα με Καρολίνα, το κίτρινο θέλει 20 λεπτά, το καστανό έχει τελείως άλλη διαδικασία. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμο, όταν έχει κάνει πολλές τρυπούλες.
- Σβήνω τη φωτιά και σκεπάζω με μία πετσέτα. Σε κανένα σημείο δεν σας έγραψα πως “ανακατεύουμε”, παρά μόνο μία φορά! Να το προσέξετε αυτό! Η μαμά μου το έγραψε με κεφαλαία! Δεν ήρθε η ώρα να ανακατέψω ακόμη.
- Το αφήνω να καθίσει για δέκα λεπτά και μετά ρίχνω το ελαιόλαδο, τον βρασμένο αρακά, καλαμπόκι, τα κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, αν θέλω καβουρδισμένο (προσοχή αρπάζει εύκολα) και το ρόδι. Και ήρθε η μεγάλη στιγμή: ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ! Μετά τα δέκα αυτά λεπτά, μπορείτε να ανακατέψετε όσο θέλετε!
- Αν θέλω το σερβίρω αμέσως, ή το βάζω μέσα σε στρογγυλά μπολ, όσο είναι ζεστό για να πάρει σχήμα, αφού κρυώσει. Το Αναστασάκι, ζήτησε τα δικά της να είναι σε σχέδια μονόκερου και αστεριών! Θα σας αφήσω λινκ για τα κουπάτ, παρακάτω.
Σημειώσεις:
- Ο φιδές, είναι προαιρετικός αλλά δίνει μία έξτρα τσαχπινιά και του πηγαίνει πολύ! Βέβαια, την επόμενη φορά που θα κάνω, δεν θα τον βάλω, γιατί η Αναστασία, τα έβγαζε με το χέρι, είπε πως της μοιάζουν με σκουλήκια και οριακά, γλιτώσαμε το τάντρουμ! Ταιριάζει πολύ, πάντως!
- Τα βασικά υλικά, προφανώς, είναι ρύζι, νερό και ελαιόλαδο. Από όλα τα υπόλοιπα, προσθαφαίρεσε ελεύθερα και σύμφωνα με τα γούστα σου.
- Το ελαιόλαδο, μου αρέσει να το ρίχνω ωμό, στο τέλος. Μπορείς, όμως, να ρίξεις και κατά τη διάρκεια του βρασίματος, την ώρα που θα βάλεις το αλάτι και θα κάνεις το ένα και μοναδικό ανακάτεμα.