Θα εντυπωσιάσει και τους πιο δύσπιστους!

Αυτή η συνταγή μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια! Κάθε Σάββατο, πήγαινα στη γιαγιά μου και η θεία μου, ετοίμαζε ένα τεράστιο πιάτο με πατάτες τηγανητές και σνίτσελ κοτόπουλο. Δεν ξέρω το παιδικό μου στομάχι, που κατάφερνε και χωρούσε τέτοιες ποσότητες φαγητού! Αλλά έτρωγα όλες τις πιατάρες! Μεγάλωσα, άλλαξα στάση ζωής, έμαθα για τα τηγανητά… αλλά μου έχει μείνει αυτό το πιάτο, όχι για τη γεύση του, αλλά για τις αναμνήσεις που κουβαλάει μαζί του. Οι μυρωδιές από την κουζίνα, τα κουπάτ με τα οποία η θεία έκοβε τις πατάτες σε καρδούλες και αστέρια και τόσο πολύ χαιρόμουν, η λαδωμένη χαρτοπετσέτα, το δωματιάκι που έτρωγα μπροστά στην τηλεόραση, η πρησμένη μου κοιλιά, η γιαγιάκα μου στο διπλανό δωμάτιο, που πάντα αγωνιούσε “αν έχει φάει το παιδί”. Για χάρη όλων αυτών των αναμνήσεων, είπα να προσπαθήσω να αναβιώσω αυτό το πιάτο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα! Το μαγικό υλικό που θα σας συστήσω αυτή τη φορά, είναι το αλεύρι γλουτένης, ή αλλιώς γλουτένη σίτου ή απλά σεϊτάν. Είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο. Δίνει αυτή την ινώδη μορφή, που θέλουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Περισσότερα για αυτό, σας γράφω παρακάτω, για όποιον έχει όρεξη και απορία να μάθει.
Vegan σνίτσελ
Course: Κυρίως, ΧριστούγενναCuisine: ΣνίτσελDifficulty: Μέτριο10
σνίτσελ1
hour15
minutesΜε τις αναλογίες αυτές έβγαλα 9-10 σνίτσελ, σε κανονικό μέγεθος.
Υλικά:
150 γρ. γλουτένη σίτου
190 ml. νερό (1 φλ. & 1/8 φλ.)
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.γ. μείγμα για κοτόπουλο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό
- Για τον ζωμό:
3 φλ. νερό & 1 1/2 κ.γ. μείγμα για κοτόπουλο
- Για το πανάρισμα
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή φρυγανιά πάνκο & 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
1/2 φλ. φυτικό γάλα & 2 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
- Βάζω στον κάδο του μίξερ όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύω.
- Ρίχνω το ταχίνι και το νερό και βάζω τον γάντζο του μίξερ και το αφήνω να ζυμωθεί, σε χαμηλή ταχύτητα, για 15 λεπτά περίπου. Μπορώ να το κάνω και με το χέρι απλά θα κουραστώ περισσότερο. Χρειάζεται ζύμωμα, για να ενεργοποιήσουμε τη γλουτένη, που θα δώσει αυτό το μαστιχωτό, ινώδες, αποτέλεσμα.
- Βάζω τη ζύμη στον πάγκο μου, τη χωρίζω σε μικρότερα κομμάτια, 8-10.
- Με έναν πλάστη, ανοίγω κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φιλέτο. Μην σας προβληματίζει το πάχος. Θα φουσκώσουν, θα διπλασιαστούν, τουλάχιστον.
- Τα μεταφέρω όλα σε ένα πυρέξ, ιδανικά αν έχετε με καπάκι. Εγώ δεν έχω, για αυτό τα σκέπασα με αλουμινόχαρτο. Δεν μας πειράζει να ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο.
- Ρίχνω από πάνω τους τον ζωμό, να τα καλύψει, τα σκεπάζω με το καπάκι του πυρέξ ή με αλουμινόχαρτο και τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
- Κάνω έναν έλεγχο, στο μισάωρο, γιατί ανάλογα με το πόσο μεγάλο πάτο έχει το σκεύος μου, τόσο πιο γρήγορα θα εξατμιστεί το νερό. Δεν θέλω να βρίσκονται μέσα στον φούρνο, χωρίς νερό, γιατί θα κολλήσουν. Οπότε, αν εξατμιστεί το νεράκι τους στο μισάωρο, απλά, αποσύρω νωρίτερα.
- Τα αφήνω να κρυώσουν. Τα ζουπάω με τα χέρια μου, να φύγει όση υγρασία έχουν συγκρατήσει.
- Ετοιμάζω τα υλικά για το πανάρισμα: βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα την τριμμένη φρυγανιά με τη διατροφική μαγιά και σε ένα άλλο, το γάλα, με το κορν φλάουρ, διαλυμένο.
- Παίρνω ένα ένα τα φιλέτα και τα βουτάω με αυτή τη σειρά: στο αλεύρι, στο γάλα και στην τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνω και από τις δύο μεριές, σε ένα αντικολλητικό τηγανί, όπου έχω ζεστάνει 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο.
Σημειώσεις:
- Δοκίμασα να τα ψήσω στο air fryer και ομολογώ πως δεν έγιναν τι ίδιο νόστιμα και έγιναν αρκετά σκληρά.
- Η γλουτένη σίτου, είναι στην ουσία η γλουτένη που υπάρχει στο σιτάρι, αλλά απομονωμένη. Δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν δυσανεξία. Αν όμως δεν έχετε, είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνης που δρα συνδετικά και δίνει ελαστικότητα σε τροφές. Θα το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου, αλλά έχει μεγάλη διαδικασία και δεν το έχω τολμήσει.