Νόστιμα, εύκολα και γιορτινά!
Πολύ συχνά λαμβάνουμε την ερώτηση: “πώς να φάω το τόφου;” Η αλήθεια είναι, πως πριν το Αναστασάκι, έβρισκα διάφορους τρόπους να το μαγειρέψω! Πάντα γινόταν πεντανόστιμο! Συνήθιζα να λέω, πως το τόφου είναι σα σφουγγάρι! Δεν τρώγεται σκέτο αλλά με τη σωστή μαρινάδα, γίνεται από τα πιο νόστιμα πιάτα! Ήρθε όμως, το Αναστασάκι στη ζωή μας και με διέψευσε!!! Άρχισε να το τρώει σκέτο, με λίγο άτμισμα για να γίνει πιο εύπεπτο και όσο περνούσε ο καιρός, κατέληξε να το ζητάει και ωμό! Οπότε κι εγώ σταμάτησα να ασχολούμαι με το μαγείρεμά του και το συνήθισα κι εγώ σκέτο! Και κάπως έτσι, ξέχασα πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει! Μου το θύμισε η αγαπημένη μου Wild Souls, στη συζήτηση που είχαμε για τις γιορτινές συνταγές του Δεκεμβρίου! Αποφασίσαμε, έτσι, να σας ετοιμάσουμε γιορτινά σουβάλια με τόφου, μέσα σε μία πεντανόστιμη σάλτσα που έδεσε υπέροχα με το Ταχίνι με Λιναρόσπορο από Wild Souls.
Γιορτινά σουβλάκια με τόφου
Course: ΚυρίωςCuisine: ΤόφουDifficulty: Εύκολο6
σουβλάκιαΑν δεν θέλετε να τα κάνετε σουβλάκια, μπορείτε να τα αφήσετε σε κυβάκια, είναι εξίσου λαχταριστά, με τη σαλτσούλα τους!
Υλικά:
200 γρ. τόφου
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.γ. ταμάρι Σάλτσα σόγιας
2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.σ. Ταχίνι με Λιναρόσπορο Wild Souls
- Για το τσιγάρισμα:
3-4 κ.σ. κορν φλάουρ
λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ζουπάω το τόφου πολύ καλά ανάμεσα στα χέρια μου, να φύγει η υγρασία. Αν θέλω και έχω χρόνο, μπορώ να βάλω επάνω του ένα ξύλο κοπής και να βάλω κάτι βαρύ, μία κατσαρόλα για παράδειγμα και να το αφήσω για λίγη ώρα, να στραγγίξει.
- Το κόβω σε μεγάλα κυβάκια και το βάζω σε ένα μπολ. Ρίχνω από πάνω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να πάει σε όλα τα κυβάκια.
- Βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζω τα κυβάκια, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Αν δεν θέλω να τσιγαρίσω, μπορώ να παραλείψω τελείως το βήμα με το κορν φλάουρ και να ξεκινήσω με το βήμα 4. Θα σας πω, πως δοκίμασα να τα βάλω και στο air fryer αντί για τηγάνι, αλλά δεν έγιναν καλά.
- Ετοιμάζω τη σάλτσα/μαρινάδα: ψιλοκόβω το σκόρδο, το βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά. Ρίχνω μέσα τα κυβάκια τόφου, ανακατεύω καλά και αν θέλω τα αφήνω για λίγη ώρα, να μαριναριστούν.
- Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και αν θέλω βάζω μέσα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνω το τόφου και από τις δυο μεριές, εμένα μου αρέσει ξεροψημένο.
- Αν θέλω, το κάνω σουβλάκι, με λαχανικά ή και χωρίς ή τα αφήνω σε κυβάκια, μαζί με όση σαλτσούλα περίσσεψε. Πάνω από ρύζι, ταιριάζει τέλεια!