Το απόλυτο Mac ‘n’ cheese, χωρίς ίχνος τυριού, ούτε καν φυτικού!

Σε κλίμα Halloween και με μπαμπά αμερικανάκι, εξ Καναδά, δεν μπορούσαμε να μην σας δώσουμε την απόλυτη συνταγη για το κλασικό, αμερικάνικο πιάτο Mac ‘n’ cheese! Απεχθάνομαι να χρησιμοποιώ ξένες λέξεις αλλά πραγματικά, δεν ξέρω πως να μεταφράσω και δεν μπορώ να μην χρησιμοποιήσω και τη λέξη “comfort” για να χαρακτηρίσω αυτό το πιάτο! Comfort food, λέμε για φαγητά που επιδρούν στις αναμνήσεις μας, που έχουμε συνδέσει ίσως με κάποια παιδική ανάμνηση! Στο μυαλό μου, είναι συνήθως πιάτα ζεστά, κρεμώδη, που τα τρώω με κουτάλι, αντί για πιρούνι, στον καναπέ, με χουχουλιάρικα ρούχα, δίπλα στο τζάκι (κι ας μην είχα τζάκι)! Tα comfort food είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά άρα ένα Mac ‘n’ cheese πλούσιο σε τυριά, όπως συνηθίζεται, είναι σίγουρα ένα λιπαρό πιάτο! Και εδώ ερχόμαστε να κάνουμε τη διαφορά! Μιας και η δική μας πρόταση είναι χωρίς τυρί! Χωρίς καθόλου τυρί, ούτε καν φυτικό! Αλλά ο μπαμπάς μας έχει ξετρελαθεί και μάλιστα είπε πως αυτό είναι ένα πιάτο που πρέπει να κάνω στον δικό του μπαμπά, όταν πάμε στο χωριό! Και πως θα του θυμίσει σίγουρα τα πιάτα που έτρωγαν στον Καναδά.
Είναι κρεμώδες, χάρη στην κολοκύθα και τυρένιο χάρη στη διατροφική μαγιά και το Κάσιους Βούτυρο Wild Souls που απογειώνει όλο το αποτέλεσμα! Έχω και άλλη συνταγή στο μπλογκ με κρέμα κολοκύθας αλλά πραγματικά… αυτή είναι το κάτι άλλο! Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Mac ‘n’ cheese vegan και χωρίς τυρί
Course: Κυρίως, ΜακαρόνιαDifficulty: Εύκολο20
minutes10
minutesΤα υλικά αυτά είναι για τη σάλτσα που υπερκαλύπτει μισό κιλό μακαρόνια. Φυσικά, αν θέλετε πιο έντονη τη σάλτσα, μπορείτε να βάλετε σε λιγότερη ποσότητα μακαρόνια.
Υλικά:
500 γρ. ωμή πορτοκαλί κολοκύθα (400 γρ. τη ζύγισα βρασμένη)
60 γρ. Κάσιους Βούτυρο Wild Souls
50 γρ. φυτικό γάλα
1/2 φλ. νερό από τα μακαρόνια
1/4 φλ. διατροφική μαγιά
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
Προαιρετικά: 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Εκτέλεση:
- Βράζω τα μακαρόνια και πριν τα σουρώσω, κρατάω μισό φλιτζάνι νερό.
- Κόβω την κολοκύθα σε κυβάκια και τη βράζω να μαλακώσει.
- Τη στραγγίζω καλά και την πολτοποιώ στο μούλτι, μαζί με το γάλα. Μεταφέρω σε ένα κατσαρολάκι.
- Βάζω το νερό από τα μακαρόνια, τη διατροφική μαγιά και τα μπαχαρικά και το αλάτι, αν θα χρησιμοποιήσω. Ανακατεύω καλά και βάζω το κατσαρολάκι στο μάτι να πάρει μία βράση.
- Προσθέτω το Κάσιους Βούτυρο και ανακατεύω. Αφήνω στο μάτι για λίγο ακόμη.
- Αποσύρω από τη φωτιά. Βάζω μέσα τα μακαρόνια και ανακατεύω.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Χρησιμοποίησα μακαρόνι κοραλάκι, γιατί η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με αυτό ή κοφτό μακαρόνι.
- Είναι πεντανόστιμα αν θα καταναλωθούν αμέσως. Αν δεν θα τα φάτε όλα μαζί, προτείνω να μην βάλετε όλη τη σάλτσα αλλά να την κρατήσετε σε ένα ταπεράκι και να ζεσταίνετε κάθε φορά και όσο χρειάζεστε.
- Το βούτυρο κάσιους είναι αυτό που δένει όλη τη συνταγή και δίνει μαζί με τη διατροφική μαγιά, τυρένια γεύση, χωρίς να χρειαζόμαστε προσθήκη τυριού.

