Κεφτεδάκια πανεύκολα από φακή, τέλεια ιδέα και για κυρίως πιάτο αλλά και για ταπεράκι παραλίας ή πικ-νικ.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχαν τα σουτζουκάκια φακής, αποφασίσαμε να κάνουμε και κάτι, που να θυμίζουν τα κλασικά κεφτεδάκια της μαμάς που έτρωγα παιδί. Η μαμά μου, τα έκανε πολύ πολύ μικρές μπουκίτσες και τα συνοδεύαμε με κέτσαπ και τηγανητές πατάτες. Μία τέτοια συνταγή λοιπό, έλειπε από μένα πολύ, οπότε θέλω να πιστεύω πως κατάφερα να τη φέρω στα μέτρα μας, αυτά του 2023, που ούτε ζωικό κιμά θα χρησιμοποιήσουμε, ούτε και τηγανητά θα τα κάνουμε, αν και η αλήθεια είναι, πως τα τηγανητά, είναι πιο νόστιμα συνήθως!

Κεφτεδάκια φακής
Course: Κεφτεδάκια, ΚυρίωςDifficulty: Εύκολο12
κεφτεδάκια15
minutes20
minutesΜε τις αναλογίες αυτές, εγώ κάνω 12 μικρά κεφτεδάκια.
Υλικά:
150 γρ. βρασμένες φακές
4 κ.σ. αλεύρι ρεβυθιού
4 κ.σ. ποπ αμάρανθου
1 «αυγό» λιναρόσπορου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. κύμινο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζω το «αυγό» λιναρόσπορου: σε ένα μπολάκι, βάζω 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο & 3 κ.σ. νερό και το αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ρουφήξει το νεράκι.
- Βάζω τις φακές μαζί με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο στο μούλτι και τα πολτοποιώ να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτω το «αυγό», όταν θα είναι έτοιμο και το ρεβυθάλευρο και τα ποπ και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
- Μπορώ να τα πλάσω απευθείας ή να τα αφήσω στο ψυγείο να σφίξουν. Αν ξεκινήσω πλάσιμο απευθείας, βρέχω ή λαδώνω τα χέρια μου ελαφρώς για να μην κολλάνε.
- Πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω, εγώ έπλασα μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια, και τα βάζω σε ταψί, όπου προηγουμένως έχω απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
Σημειώσεις:
- Αν δεν έχω ποπ αμάρανθου, μπορώ να βάλω νιφάδες βρώμης ή έξτρα αλεύρι αλλά έχω παρατηρήσει πως τα ποπ αμάρανθου κάνουν τα κεφτεδάκια ιδιαίτερα αφράτα, πράγμα δύσκολο και σπάνιο σε μπιφτέκια οσπρίων!
- Οι φακές, όταν βράζουν, διπλασιάζουν το μέγεθός τους και με το παραπάνω! Επομένως θεωρητικά με 50-60 γραμμάρια ωμή, θα έχετε την επιθυμητή ποσότητα βρασμένη αλλά γνώμη μου, κάντε διπλάσια ποσότητα γιατί δεν θα σας φτάσουν τα κεφτεδάκια!
- Αν θέλετε, φυσικά, μπορείτε να τα τηγανίσετε.
Τέλεια να ρωτήσω μπιρω μα βάλω κ κρεμμύδι η κ μαιντανο;κ εαν μου βγουν πολλά να τα βάλω καταψυξη?
Για το κρεμμύδι δεν νομίζω, γιατί βγάζει υγρασία και θα αλλάξει τη σύσταση. Μαϊντανό, νομίζω θα τους πήγαινε να βάλετε. Νομίζω μπαίνουν κατάψυξη, αν και δεν δοκίμασα. Παράλειψή μου!