Τι καλύτερο από μία εύκολη, καλοκαιρινή πιτούλα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις φύλλο;

Με σύζυγο από Καρδίτσα, και τόσα πολλά κολοκυθάκια στο ψυγείο, αυτή η συνταγή ήταν μονόδρομος! Βέβαια, το αυτάκι μου πήρε πως η αυθεντική μπατζίνα, η ορίτζιναλ, δεν γίνεται με ό,τι κολοκυθάκια θέλεις και έχεις στο ψυγείο σου, αλλά με κίτρινα! Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω, που μαι παιδί της πόλης, ποια είναι τα κίτρινα κολοκύθια; Εγώ γνωρίζω τα πράσινα κολοκυθάκια και τα κολοκύθια που έβγαζα στον κήπο μου, άσπρα σχεδόν, και τεράστια σε μέγεθος. Η επόμενη απόχρωση, είναι η πορτοκαλί, γλυκιά κολοκύθα. ε, λοιπόν, η δική μας μπατζίνα, σε μπαίνει σε καλούπια και περιορισμούς! Έχεις πράσινα κολοκυθάκια; Να την κάνεις! Έχεις μεγάλα κολοκύθια; Πάλι να την κάνεις! Έχεις γλυκιά πορτοκαλί κολοκύθα; Μην την κάνεις, δεν ταιριάζει αλλά δεν θα έχεις κι όλας, Ιούλη μήνα, δεν είναι η εποχή της! Μία πιτούλα εύκολη, γρήγορη, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε φύλλο και πολύ θρεπτική και μυρωδάτη!

Υλικά:
- Κολοκύθια: Η πεθερά μου είπε πως με αυτά τα μεγάλα κολοκύθια δεν γίνεται μπατζίνα. Ωστόσο, εγώ την κάνω με οτιδήποτε έχω στο ψυγείο μου, είτε μεγάλα κολοκύθια είτε μικρά πράσινα.
- Αλεύρι: Χρησιμοποίησα έναν συνδυασμό από αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με ρεβυθάλευρο που είναι θρεπτικότατο και γευστικό.
- Γιαούρτι: Χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι σόγιας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε αλλά συνήθως τα κοινά φυτικά γιαουρτάκια έχουν ζάχαρη, επομένως εκτός του ότι την αποφεύγουμε, δεν ταιριάζει και καθόλου στην πίτα μας.
- Γάλα: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη αλλά το έχω κάνει και με ρεβυθιού.
- Μυρωδικά και μπαχαρικά: Χρησιμοποιώ ξερά, δυόσμος και άνηθος ταιριάζουν τέλεια ενώ λίγη σκόνη σκόρδο, την απογειώνει.
- Λιναρόσπορος: Χρειαζόμαστε κοπανισμένο λιναρόσπορο για να κάνουμε το γνωστό μας “αυγό” λιναρόσπορου, μαζί με λίγο νεράκι.
- Τόφου: Firm τόφου, δηλαδή το σκληρό, που θυμίζει φέτα στην όψη. Έτσι, η πίτα μας θα είναι ένα πλήρες γεύμα, μιας και θα συνδυάζει πρωτεΐνη, βιταμίνες και άμυλο.
- Τυρί: Προαιρετικά αλλά ταιριάζει πολύ ωραία. Κρατήθηκα να μην γράψω κασέρι, μιας και δω στη Θεσσαλονίκη, όλα τα κίτρινα τα λέμε κασέρι. Φυτικό κίτρινο τυράκι, λοιπόν, σε κομμάτι, που το έκοψα σε κυβάκια, όχι τριμμένο, ούτε φέτες.
- Μπέικιν πάουντερ: Το διογκωτικό της συνταγής μας.
- Ελαιόλαδο
- Σουσάμι: Το χρησιμοποίησα και στο πασπάλισμα αλλά έβαλα και μέσα στην πίτα.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Course: ΠίτεςCuisine: ΣνακDifficulty: Μέτριο12
κομμάτια15
minutes45
minutesΥλικά:
2 μεγάλα κολοκύθια (ή 4 μέτρια κολοκυθάκια)
200 γρ. γιαούρτι
100 ml. φυτικό γάλα
100 γρ. τόφου
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ρεβυθάλευρο
1 “αυγό” λιναρόσπορου (1 κ.σ. λιναρόσπορος & 3 κ.σ. νερό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.γ. ξερός άνιθος
1 κ.γ. κοφτό σκόνη σκόρδο
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
Προαιρετικά: 100 γρ. φυτικό τυρί
αλάτι
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζω το “αυγό” λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο μαζί με το νεράκι και ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ρουφήξει τα υγρά.
- Βάζω μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη μία πετσέτα και τρίβω μέσα τα κολοκυθάκια μου. Τα στραγγίζω καλά να φύγουν όλα τα υγρά και μεταφέρω σε ένα μπολ.
- Στραγγίζω με τα χέρια μου το τόφου και το κόβω, επίσης με τα χέρια μου σε κομμάτια. Το βάζω μαζί με το τριμμένο κολοκύθι.
- Ρίχνω τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, αν θα βάλω, τη σκόνη σκόρδο, το μπέικιν, τη διατροφική μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
- Προσθέτω το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύω καλά. Στο σημείο αυτό, αν θέλω, προσθέτω το φυτικό τυρί, κομμένο σε κυβάκια.
- Βάζω το “αυγό” μου, το ρεβυθάλευρο και σιγά σιγά και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
- Το μείγμα μου είναι αρκετά σφιχτό. Αν δεν τα καταφέρω να ενσωματώσω όλο το αλεύρι, συμπληρώνω ελάχιστο γάλα, ίσα ίσα για να μπορέσω να φτιάξω το μείγμα μου.
- Τελευταίο, βάζω το σουσάμι και ανακατεύω καλά.
- Λαδώνω ένα πυρέξ, το δικό μου έχει διαστάσεις περίπου 20 με 30 και ρίχνω μέσα το μείγμα μου. Στρώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι και πασπαλίζω με σουσάμι.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45-50 περίπου λεπτά. Πριν το βγάλω από τον φούρνο, κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
Σημειώσεις:
- Πασπαλίζω, αν θέλω, με τριμμένη φρυγανιά, για να γίνει πιο τραγανή η επιφάνειά της.
