Τυρένια κρακεράκια, χωρίς τυρί, νηστίσιμα και θρεπτικά.

Όλοι λίγο πολύ, γνωρίζουμε αυτά τα μικρά κρακεράκια, μέσα σε κάτι μεγάλα πλαστικά βάζα, από το σούπερ μάρκετ. Αυτά που ξεκινάς να φας 1-2 αλλά καταλήγεις να τρως όλο το βάζο; Αυτά που επειδή έχουν χαριτωμένα σχέδια, ψαράκια, αστεράκια κλπ, μπορεί να εμφανιστούν μπροστά μας και σε παιδικές χαρές ή σε κάποιο παιδικό πάρτυ! Αυτά λοιπόν, εμφανίστηκαν και μπροστά στο Αναστασάκι και αμέσως, μου δημιουργήθηκε η έντονη ανάγκη, να φτιάξω και γω! Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, τα κατάφερα! Είναι τέλεια! Τα έφαγε και ο μπαμπάς μας, με τις χούφτες! Έχουν τυρένια γεύση, χωρίς να έχουν τυρί και… φτιάξτε τα! Μην χάνετε καιρό!

Τυρένια κρακεράκια – χωρίς τυρί
Course: Κράκερ, ΣνακDifficulty: Μέτρια60
κρακεράκια20
minutes10
minutesΥΛΙΚΑ:
100 γρ. αλεύρι ντίνκελ
25 γρ. ρεβυθάλευρο
55 γρ. ελαιόλαδο
5-5,5 κ.σ. φυτικό γάλα
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. κοφρό μπέικιν πάουντερ
Προαιρετικά: αλάτι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδο και ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω σε ένα μπολ τα άλευρα και το μπέικιν. Αν θέλω τα κοσκινίζω.
- Προσθέτω τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύω. Από δοσολογίες, έβαλα περίπου 1/4 κ.γ. από το καθένα.
- Βάζω και τη διατροφική μαγιά και ανακατεύω.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
- Ρίχνω σταδιακά το γάλα. Θέλω να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, να μην τρίβεται αλλά να μην το παρακάνω με το γάλα και γίνει λάσπη.
- Την πλάθω σε μία μπάλα και τη βάζω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Βάζω από πάνω ένα ακόμη κομμάτι χαρτί και με έναν πλάστη την ανοίγω σε φύλλο, πάχους περίπου 2-3 χιλιοστά.
- Με κουπάτ, κόβω στο σχήμα που θέλω, όσο πιο μικρά κουπάτ χρησιμοποιήσω, τόσο πιο πολλά κρακεράκια θα βγουν. Τοποθετώ σε ταψί, όπου έχω απλώσει προηγουμένως αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω στους 175 βαθμούς, για 7-10 λεπτά περίπου.
Recipe Video
Σημειώσεις:
- Εμείς χρησιμοποιήσαμε μικρά, με σχεδιάκια λαγουδάκια, καρδούλες, ψαράκια κλπ γιατί ήθελα να θυμίζουν τα κλασικά κράκερ που παίρνουμε από το σούπερ μάρκετ.
- Διατηρούνται σε βάζο, στον πάγκο της κουζίνας για 3 μέρες. Στις πολλές ζέστες, τα έβαλα στο ψυγείο και τα διατήρησα για μία βδομάδα, χωρίς να μαλακώσουν καθόλου.
- Δεν έχω δοκιμάσει να τα κάνω με άλλα άλευρα. Αν κάποιος δοκιμάσει, ας γράψει ένα σχόλιο, να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι.
- Μπορείτε να βάλετε μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας ή και καθόλου, αν δεν θέλετε.