Ένα εξωτικό φαγάκι, φτιαγμένο με τα ταπεινά, αγαπημένα μου, μπαρμπουνοφάσουλα!

Τι λέμε και ξαναλέμε εδώ; Τα όσπρια είναι μαγεία! Τα όσπρια μπορούν να μας ταΐζουν κάθε μέρα και να τρώμε κάθε μέρα διαφορετικό φαγητό! Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές παρασκευές με όσπρια! Κλασικές και όχι τόσο κλασικές! Σήμερα, λοιπόν, θα πάρουμε τα αγαπημένα μου μπαρμουνοφάσουλα ή για άλλους… φασόλια χάντρες και θα κάνουμε ένα εξωτικό κάρυ! Κάρυ σημαίνει, μπαχαρικά, κρέμα καρύδας και χουχούλιασμα! Μπορεί να έχουμε καλοκαίρι αλλά οι ουρανοί που έχουν ανοίξει αυτές τις μέρες, μαρτυρούν κάτι άλλο! Ελπίζω ο καιρός να φτιάξει και μεις να απολαμβάνουμε το κάρυ μας, στη δροσιά του κλιματιστικού! Όπως και να έχει, με κρύο ή με ζέστη, ελπίζω να δώσετε μία ευκαιρία και να δοκιμάσετε αυτό το φαγητάκι και να δείτε μαζί μας τα όσπρια αλλιώς!
Μπαρμπουνοκάρυ- Curry με φασόλια χάντρες
Course: Κυρίως, ΌσπριαCuisine: ΚάρυDifficulty: Εύκολο30
minutes40
minutesΥΛΙΚΑ:
200 γρ. βρασμένα φασόλια χάντρες (μπαρμπουνοφάσουλα τα λέω εγώ)
400 γρ. κομματάκια ντομάτας
150 γρ. σιτάρι βρασμένο
1 κρέμα καρύδας
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
1/2 κ.γ. κάρυ
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
1/4 κ.γ. γκαράμ μασάλα
μία τσιμπιά κύμινο
χυμός από μισό λεμόνι
αλάτι (για παιδάκια άνω του έτους)
EKTEΛΕΣΗ:
- Βράζω τα φασόλια, όχι όμως μέχρι να λιώσουν, δεν θέλω να τα πολτοποιήσω. Σκεφτείτε πως θα πάρουν ακόμη μία βράση με τη σάλτσα.
- Βράζω και το σιτάρι μου. Εγώ το μουλιάζω λίγη ώρα σε ζεστό νεράκι και το βράζω για δέκα λεπτά, με σηκωμένη βαλβίδα, στη χύτρα.
- Μόλις είναι έτοιμα τα φασόλια και το σιτάρι, ξεκινάω να ετοιμάζω το κάρυ μου.
- Μπορώ να ψιλοκόψω το κρεμμύδι και το σκόρδο αλλά εμένα μου αρέσει να τα αλέθω στο μούλτι.
- Βάζω το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο και τσιγαρίζω με λίγο βραστό νεράκι.
- Βάζω τον πελτέ και με μία ξύλινη κουτάλα, τον ξύνω στον πάτο της κατσαρόλας, να βγάλει όλα τα αρώματά του.
- Βάζω τα κομματάκια ντομάτας ή τριμμένη ντομάτα και ανακατεύω. Ρίχνω τα μπαχαρικά και αλάτι και πιπέρι, αν χρησιμοποιώ και αν το θέλω λίγο καυτερό.
- Βάζω τα φασόλια και ανακατεύω καλά.
- Αφήνω να πάρουν μία βράση και ρίχνω την κρέμα καρύδας. Προσοχή, θα ρίξω όλη την κρέμα και μισή ποσότητα από το νερό της.
- Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 10 λεπτά.
- Στα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτω το σιτάρι και σβήνω το μάτι και τα αφήνω, με σκεπασμένο καπάκι. Όσο περνάει η ώρα, θα απορροφούνται τα υγρά και δεν θα γίνεται πιο πηχτό.
- Ρίχνω ελαιόλαδο, αν θέλω, και τον χυμό λεμονιού.
Σημειώσεις:
- Μπορώ φυσικά να το κάνω και με άλλα όσπρια, όπως ρεβύθια ή λευκά ή κόκκινα φασόλια.
- Αν δεν χρησιμοποιώ γενικά σιτάρι, να χρησιμοποιήσω γιατί είναι θρεπτικότατο, μπορώ να χρησιμοποιήσω ρύζο, φαγόπυρο ή ό,τι άλλο δημητριακό θέλω.

Όταν λέτε ότι ρίχνετε το μισό νερό της κρέμας καρύδας τι εννοείτε;
Με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απάντηση. Η κρέμα καρύδας μέσα έχει και αρκετή ποσότητα νερό. Αν τη βάλετε όλη, θα γίνει πιο αραιή η σάλτσα σας.