Κεφτεδάκια Κυρίως

Σουτζουκάκια φακής

Σουτζουκάκια με σάλτσα, τα λες και σμυρνέικα!

Έχουμε ξαναπεί, πως θα σας βοηθήσουμε να δείτε τα όσπρια αλλιώς! Τα αγαπημένα μας όσπρια, τα τόσο νόστιμα και θρεπτικά, δεν είναι μόνο για σούπες αλλά είναι για μεγάλη ποικιλία συνταγών! Αυτή τη φορά, κάναμε σουτζουκάκια με σάλτσα, τα γνωστά σμυρνέικα αλλά χωρίς να είναι βαριά! Τα φτιάχνω στο Αναστασάκι από πολύ νωρίς μιας και τα μπαχαρικά δεν είναι απαγορευμένα και για μικρά μπεμπάκια! Ίσα ίσα! Νοστιμεύουν τη ζωή μας και είναι και θρεπτικά! Για τη συγκεκριμένη συνταγή, θεωρώ πως ιδανική είναι η κλασική φακή, για μένα κάνει τα καλύτερα σουτζουκάκια και κιμά και ακολουθεί η ροβίτσα! Μπορείτε να πειραματιστείτε, ωστόσο, ελεύθερα!

Σουτζουκάκια φακής

Recipe by VeggieSharkCourse: Κεφτεδάκια, ΚυρίωςCuisine: ΣουτζουκάκιαDifficulty: Εύκολη
Τεμάχια

14

σουτζουκάκια
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

20

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 150 γρ. βρασμένη φακή

  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 35 γρ. ηλιόσπορος

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/4 κ.γ. κύμινο

  • 1/4 κ.γ. κανέλα

  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι

  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά

  • Προαιρετικά: αλάτι

  • Για τη σάλτσα:
  • 280 γρ. κομματάκια ντομάτας

  • 250 ml. χυμό ντομάτας

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 1 κ.γ. μελάσα

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή

  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη

  • 4-5 κομματάκια μπαχάρι ολόκληρο

  • 1 φύλλο δάφνης

  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βράζω τη φακή και τη σουρώνω καλά. Εγώ την βράζω για δέκα λεπτά στη χύτρα.
  • Τη βάζω στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια και μαζί με το σκόρδο. Αν έχω μούλτι με μεγάλο κάδο, μπορώ να βάλω όλα τα υλικά μαζί και να πολτοποιήσω, αλλιώς το κάνω σταδιακά.
  • Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ. Αλέθω τη βρώμη και τον ηλιόσπορο και τα προσθέτω στο μείγμα μου.
  • Ανακατεύω καλά και βάζω τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και αφήνω το μείγμα μου μισή ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και ξεκινάω να πλάθω τα σουτζουκάκια μου.
  • Τα απλώνω σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για περίπου 20 λεπτά.
  • Τα αφήνω να κρυώσουν λίγο και να σφίξουν και ετοιμάζω τη σάλτσα.
  • Για τη σάλτσα:
  • Βάζω σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα τα κομματάκια ντομάτας και τη σάλτσα.
  • Προσθέτω το ξυλάκι κανέλας και τα κομμάτια μπαχάρι (προσοχή να έχετε μετρήσει πόσα θα βάλετε για να τα αφαιρέσετε μετά).
  • Βάζω και το δαφνόφυλλο και τη ρίγανη και ανακατεύω. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι, αν θα βάλω και τη μελάσα.
  • Αφήνω να πάρουν μία βράση και μόλις δέσει, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και βάζω μέσα τα σουτζουκάκια.
  • Tα αφήνω για 5-10 λεπτάκια το πολύ, αφού τα σκεπάσω με σάλτσα και από την πάνω μεριά και τα γυρίσω να ρουφήξουν λίγη σάλτσα και από τις δύο μεριές.
  • Τα βγάζω από τη σάλτσα, δεν τα αφήνω μέσα γιατί θα μαλακώσουν πολύ και θα διαλύονται.

Σημειώσεις:

  • Τα σουτζουκάκια πριν τα βάλουμε στη σάλτσα είναι αρκετά σκληρά και αυτός είναι ο στόχος, για να μαλακώσουν τόσο… όσο και να μην διαλύονται με τη σάλτσα.
  • Αντί για ηλιόσπορο, μπορώ να βάλω καρύδια.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x