Κυρίως

Μουσακάς vegan and baby friendly

Όλη η γεύση, χωρίς τηγάνισμα και περιττά λάδια.

Τι να πρωτοπώ για τη συνταγή αυτή; Μουσακάς, baby vegan! Χωρίς τηγάνισμα, με σπιτική μπεσαμέλ με φυτικό γάλα, χωρίς βούτυρο και με έναν κιμά… όνειρο! Με ροβίτσα και αρακά! Κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους! Δεν περιγράφω άλλο! Μία δοκιμή θα σας πείσει!

Μουσακάς vegan and baby friendly

Recipe by VeggieSharkCourse: ΜουσακάςCuisine: ΚυρίωςDifficulty: Μέτριο
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

40

minutes

Το σκεύος που χρησιμοποίησα είναι ένα πυρέξ, διαστάσεων 20 με 30 περίπου.

Υλικά:

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες

  • 3 πατάτες

  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • Για τον κιμά:
  • 200 γρ. βρασμένη ροβίτσα

  • 100 γρ. βρασμένος αρακάς

  • 400 γρ. ντοματάκια σε κομμάτια

  • 100 ml. χυμός ντομάτας

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 1 μέτριο καρότο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας

  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 1 κ.γ. μελάσα

  • 1/2 κ.γ. κύμινο

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • 1/4 κ.γ. μουστάρδα σκόνη

  • αλάτι, πιπέρι

  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας

  • 50 ml. ελαιόλαδο

  • 12 κ.σ. κοφτές αλεύρι γ.ο.χ.

  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Για την επικάλυψη:
  • τριμμένο ντακάκι ή φρυγανιά

  • τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση:

  • Ξεπιρκίζω τις μελιτζάνες. αν χρειάζεται και τις κόβω σε ροδέλες, πάχους περίπου ένα εκατοστό, ίσως και λίγο παραπάνω.
  • Τις βάζω σε ένα μπολ και ρίχνω το αλάτι αν θα βάλω, μισό κ.γ. σκόνη σκόρδο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύω με τα χέρια, κάνοντάς τους ένα μασάζ και τις βάζω σε ταψί, όπου έχω βάλει αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στο γκριλ, για 12 λεπτά. Στον μισό χρόνο, τις γυρίζω, να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
  • Κάνω ακριβώς το ίδιο και για τις πατάτες και τις ψήνω και αυτές για 12 λεπτά, 6 λεπτά από τη μία μεριά και 6 από την άλλη.
  • Για τον κιμά:
  • Βράζω τον αρακά και τη ροβίτσα. Εγώ την έκανα στη χύτρα, για δέκα λεπτά, από τη στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα.
  • Βάζω στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και πολτοποιώ. Τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι με 1-2 δάχτυλα βραστό νερό και τα “τσιγαρίζω”. Φυσικά, μπορείτε να το κάνετε και με ελαιόλαδο αλλά εγώ αποφεύγω να τσιγαρίζω και προτιμώ να βάζω το λάδι στο τέλος, ωμό.
  • Βάζω τον πελτέ και τον ξύνω με μία ξύλινη κουτάλα, στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτω τα μπαχαρικά και ανακατεύω.
  • Βάζω τη ροβίτσα, την τριμμένη ντομάτα, τον αρακά (πολτοποιημένο στο μούλτι ή πατημένο με το πιρούνι) και τον χυμό ντομάτας και ανακατεύω. Ρίχω και τη μελάσα.
  • Σιγοβράζω, με σκεπασμένο καπάκι, να πιει όλα σχεδόν τα υγρά του. Δοκιμάζω αν θέλω να συμπληρώσω αλάτι και πιπέρι και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Προσθέτω και το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα μαζί με λίγο αλάτι αν θα χρησιμοποιήσω.
  • Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω. Θα γίνει μία πάστα.
  • Προσθέτω το γάλα, θέλω να μην έχει βράσει, να είναι χλιαρό και ανακατεύω με το σύρμα.
  • Έχω το μάτι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει. Σε μένα χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά.
  • Όταν αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνω το μοσχοκάρυδο και τη διατροφική μαγιά, ανακατεύω για λίγο ακόμη και είναι έτοιμη.
  • Συναρμολόγηση:
  • Λαδώνω με ένα πινέλο ένα πυρέξ.
  • Απλώνω κάτω τις πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, προσπαθώντας να μην αφήσω κενά.
  • Καλύπτω την επιφάνεια με τις πατάτες, με μία στρώση από μελιτζάνες, πάλι χωρίς να αφήνω κενά.
  • Σκεπάζω τις μελιτζάνες με τον κιμά και από πάνω ρίχνω τη μπεσαμέλ.
  • Από πάνω ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εγώ χρησιμοποίησα ντακακια από χαρούπι που τα έτριψα στο μούλτι.
  • Ψήνω στους 200 βαθμούς με αέρα, για 40 λεπτά περίπου.

Recipe Video

Σημειώσεις:

  • Η μπεσαμέλ, μπορεί να γίνει και με άλλο φυτικό γάλα, την έχω κάνει και με βρώμης αλλά την καλύτερη υφή τη δίνη το γάλα σόγιας και λογικά και το γάλα κάσιους, αν και δεν το συστήνω, λόγω κόστους.
  • Επιχείρησα, να καλύψω τυχόν κενά, ανάμεσα στις πατάτες με μία δεύτερη στρώση από πατάτες, αλλά δεν το συστήνω, κάνει και πιο δύσκολο το κόψιμο σε κομμάτια.
  • Μελιτζάνες και πατάτες, προτιμώ να τις κόβω σε στρόγγυλα κομμάτια γιατί είναι πιο εύκολο το κόψιμο, μετά το μαγείρεμα.
  • Αν θέλετε, πάνω στον κιμά, πριν βάλετε τη μπεσαμέλ και πάνω από τη μπεσαμέλ, μπορείτε να βάλετε λίγο τριμμένο φυτικό τυρί.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katharina
Katharina
1 year ago

Χαίρετε!! Φαίνεται υπέροχη συνταγή! Να ρωτήσω κάτι?? Το συγκεκριμένο φαγακι, είναι συσπεπτο ή βαρύ?? ( Και ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΆ συγκριτικά με τον κλασσικό μουσακά!)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x