Κέικ Πρωινό

Καλοκαιρινό φρουτόψωμο

Άκρως καλοκαιρινό φρουτοψωμάκι, παραλλαγή της αγαπημένης μας συνταγής, που βρίσκεται εδώ. Χωρίς ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά και άκρως ζουμερό και λαχταριστό με κομμάτια από έξι θρεπτικά και ζουμερά φρουτάκια!

Jump to Recipe

Όσοι έχετε δοκιμάσει το πρώτο μας φρουτόψωμο, καταλαβαίνετε για τι συνταγή μιλάμε! Μετά από την μεγάλη του επιτυχία λοιπόν, νομίζω, ήταν απαραίτητο να έρθει ένα sequel, για την καλοκαιρινή εποχή, με τόσα ζουμερά και πολύχρωμα φρούτα σε αφθονία! Μπορείτε να βάλετε ό,τι φρούτα λαχταράτε ή έχετε σε περίσσευμα. Εγώ χρησιμοποίησα κεράσια, βανίλιες, μήλο, νεκταρίνι και λίγο μάνγκο που είχα περίσσευμα στο ψυγείο. Την μπανάνα δεν την αναφέρω, γιατί ήταν και παραμένει απαραίτητο συστατικό της συνταγής, η οποία δεν αλλάζει πολύ από την πρωτότυπη, απλώς χρειάστηκε να αυξήσω λίγο το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, μιας και αυξήθηκε το σύνολο των φρούτων που χρησιμοποίησα. Δεν χρησιμοποίησα σταφίδες αυτή τη φορά, γιατί θεώρησα πως ήταν περιττό, ανάμεσα σε τόσα φρέσκα φρουτάκια και περιορίστηκα μόνο στους χουρμάδες, που συνδυαστικά με τη μπανάνα, μας δίνουν την γλυκιά γεύση στο ψωμάκι μας. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε, είναι να μην είναι ιδιαίτερα ξινά τα φρούτα σας γιατί θα ξινίσει αρκετά και το τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά:

  • Φαρίνα ολικής: Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής με 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
  • Μπανάνα και βασιλικοί χουρμάδες: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο καλύτερο και πιο νόστιμο θα είναι το φρουτόψωμό μας.
  • Φυτικό Γάλα: Χρησιμοποιώ σόγιας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο έχετε στο ψυγείο σας. Αν βάλετε καρύδας, χρησιμοποιήστε αυτό στα χάρτινα κουτιά και όχι της κονσέρβας.
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκα φρούτα: Χρησιμοποιήστε πραγματικά, ό,τι φρούτα έχετε: φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, μάνγκο… προσοχή μόνο σε δύο σημεία: μην είναι περισσότερο ξινά, παρά γλυκά και ξινίσουν το τελικό αποτέλεσμα και μην χρησιμοποιήσετε πολλά μαζεμένα φρούτα με πολλή υγρασία, όπως σταφίλια, ανανά, πεπόνι γιατι θα αφυδατωθούν στο ψήσιμο, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα αλλάξουν τελείως τη σύσταση του κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα κεράσια, μήλο, βανίλιες, μάνγκο και νεκταρίνι. Τα έκοψα σε κυβάκια, μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθός τους, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι με τη μάσηση, αλλά μαλακώνουν αρκετά με το ψήσιμο.
  • Μπαχαρικά: Κανέλα και τζίντζερ, αν θέλετε τα παραλείπετε αλλά ταιριάζουν πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το γνωστό φρουτόψωμο.
  2. Δηλαδή, βάζω στο την μπανάνα και τους χουρμάδες και πολτοποιώ να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο και πολτοποιώ ξανά.
  3. Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τα μπαχαρικά, ρίχνω το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύω στην αρχή με τη μαρίζ και μετά με το χέρι. Το μείγμα μου είναι αρκετά πηχτό.
  4. Πλένω, στεγνώνω, καθαρίζω από τη φλούδα τα φρούτα μου: εγώ καθάρισα το μήλο και το μάνγκο, τα υπόλοιπα τα άφησα με τη φλούδα. Τα κόβω σε κυβάκια. Ανάλογα με το σε ποια ηλικία είναι το παιδί μας και πόσο εξοικειωμένο είναι με τη μάσηση, μπορώ να προσαρμόσω και την κοπή των φρούτων. Πάντως θα μαλακώσουν αρκετά με το ψήσιμο.
  5. Ρίχνω τα φρούτα μου στο μπολ και ανακατεύω καλά, να ενσωματωθούν.
  6. Μεταφέρω σε φόρμα, όπου έχω λαδώσει ελαφρώς και έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Εγώ το ψήνω σε μακρόστενη φόρμα, να μοιάζει με ψωμάκι. Ψήνω για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μου. Κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, βγάζω από τον φούρνο.
  7. Αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω, κόβω σε κομμάτια και απολαμβάνω.

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Είναι μία συνταγή, όπου δίνει πολλές ευκαιρίες στα μικρά μας για βοήθεια, από το να πλύνουν τα φρούτα μέχρι να τα κόψουν, ανάλογα με την ηλικία τους. Το Αναστασάκι, στις φωτογραφίες, είναι 17 μηνών.

  • Πλύναμε μαζί τα φρούτα. Έτρωγε, εννοείται, παράλληλα, όσο έπλενε.
  • Τα έβαλε μέσα στο μπολ και ανακάτεψε με το κουτάλι. Εννοείται δοκίμασε από τη ζύμη και εδώ είναι ένα ακόμη καλό των συνταγών χωρίς ζωικά: δεν έχουν μέσα ωμά αυγά, επομένως, δοκιμάζουμε άφοβα και μεις και τα μικρά μας.
  • Μεταφέραμε τη ζύμη στη φόρμα και βοήθησε να τη στρώσουμε, τρώγοντας πάλι λίγο από αυτή!
2022-07-03 18.45.11
2022-07-03 18.47.07
2022-07-03 18.50.33
2022-07-03 18.47.01
2022-07-03 18.50.25
2022-07-03 19.54.13

Καλοκαιρινό φρουτόψωμο

Course: Πρωινό, Σνακ, ΚέικDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

10

κομμάτια
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

25

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 260 γρ. φαρίνα ολικής

  • 200 γρ. μπανάνα

  • 180 γρ. φυτικό γάλα

  • 30 γρ. ελαιόλαδο

  • 5 βασιλικοί χουρμάδες

  • Μισό μήλο ψιλοκομμένο

  • 10 κεράσια κομμένα στη μέση

  • Μισό μάνγκο ψιλοκομμένο

  • 2 βανίλιες ψιλοκομμένες

  • 1 μικρό νεκταρίνι ψιλοκομμένο

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Στο μούλτι πολτοποιώ την μπανάνα μαζί με τους χουρμάδες.
  • Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτω την κανελα, το τζίντζερ και ανακατεύω.
  • Βάζω το αλεύρι και ανακατεύω καλά, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Είναι αρκετά παχύρευστο.
  • Κόβω τα φρούτα μου σε κυβάκια, τα κεράσια στη μέση και τα ρίχνω στο μπολ. Ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν.
  • Μεταφέρω σε φόρμα, μακρόστενη, όπου έχω βάλει αντικολλητικό χαρτί και λίγο ελαιόλαδο στα τοιχώματα.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Recipe Video

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αν θέλω να βγει πιο μεγάλο το κεικ μου, διπλασιάζω τις ποσότητες.
  • Αν δεν έχω βασιλικούς χουρμάδες, μπορώ να χρησιμοποιήσω απλούς, αλλά θα χρειαστεί περίπου διπλάσια ποσότητα και να τους μουλιάσετε για λίγη ώρα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά μπορώ να το αποθηκεύσω, σε κομμάτια στην κατάψυξη, όπου διατηρείται για μήνες.
  • Μπορώ να χρησιμοποίησω ό,τι φρούτα έχω. Προσέχω μόνο, να μην χρησιμοποιήσω πολλά φρούτα με αρκετή υγρασία. Δείτε και αναλυτικά στην περιγραφή των υλικών.
  • Τα κόβω σε μέγεθος ανάλογο της ηλικίας του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι με τη μάσηση. Μαλακώνουν, όμως, αρκετά μετά το ψήσιμο.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Μια συνταγή από το veggieshark.gr […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x