Μία συνταγή πολύ γρήγορη, ιδανική για ένα κέρασμα, παντώς ηλικίας!

Αυτή η συνταγή προέκυψε από ανάγκη! Περιμέναμε κόσμο, χωρίς παιδιά, δεν είχα πολλά υλικά στο σπίτι, ήταν και κλειστά τα μαγαζιά και αποφάσισα να κάνω ένα κέικ! Ένα κέικ με απλά υλικά, να έχουμε στα ντουλάπια μας, να γίνεται γρήγορα και να μπορούν να τσιμπήσουν και τα μικράκια μας ένα κομμάτι, χωρίς να έχουμε ενοχές! Μείναμε όλοι τελικά ικανοποιημένοι και νομίζω θα το καθιερώσω! Όποιος θα έρχεται στο σπίτι μας, θα τρώει από αυτό το κέικ!

Υλικά:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Χρησιμοποίησα αυτό το αλεύρι γιατί είναι κάτι εύκολο και συνήθως έχουμε όλοι στο σπίτι. Δεν έχω δοκιμάσει με διαφορετικό αλεύρι προς το παρόν.
- Χυμός πορτοκάλι: Δίνει το υπέροχο άρωμα και βοηθάει να ενεργοποιηθούν τα διογκωτικά μας. Για το ξύσμα, προτιμήστε βιολογικά, ακέρωτα πορτοκάλια.
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποίησα γάλα σόγιας, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
- Λάδι καρύδας: Με μόνο ελαιόλαδο, για τα δικά μου γούστα, γίνεται βαρύ. Μπορεί να αντικατασταθεί και με ηλιέλαιο, ιδανικά αν έχετε ψυχρής έκθλιψης.
- Ελαιόλαδο
- Ζάχαρη καρύδας: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν ξέρω πως μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο ρευστό γλυκαντικό.
- Διογκωτικά: Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο.

Κέικ πορτοκάλι (του επισκέπτη)
Course: ΚέικCuisine: Πρωινό, ΣνακDifficulty: Εύκολο10
κομμάτια9
minutes40
minutesΥΛΙΚΑ:
430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml. χυμό πορτοκάλι
150 ml. φυτικό γάλα
100 ml. λάδι καρύδας
30 ml. ελαιόλαδο
130 γρ. ζάχαρη καρύδας
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν και τα βάζω σε ένα μπολ. Βάζω και το ξύσμα και ανακατεύω.
- Σε ένα άλλο μπολ, βάζω το γάλα, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, λιωμένο και τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω με ένα σύρμα, για να λιώσει η ζάχαρη. Αν έχω μίξερ, τα βάζω στον κάδο του μίξερ και θα γίνουν όλα πολύ πιο εύκολα.
- Στύβω το πορτοκάλι και βάζω μέσα τη σόδα. Ανακατεύω να αφρίσει και το ρίχνω στο μπολ με υα υγρά.
- Ρίχνω στο μπολ με τα υγρά, τα άλευρά μου και ανακατεύω.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, με αέρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο σας. Ανοίγω μετά τα 40 λεπτά τον φούρνο και κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα: αν βγει στεγνή αφού τη βουτήξω στο κέντρο του κέικ, είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνω λίγο ακόμη.
- Το αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω και αν θέλω πασπαλίζω από πάνω με ζάχαρη χουρμά, που μοιάζει με άχνη ζάχαρη.
Σημειώσεις:
- Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω το κέικ με άλλα υλικά, θεωρητικά γίνεται και με άλλα άλευρα αλλά ίσως χρειαστούν αυξομειώσεις στα υγρά υλικά.
- Η ζάχαρη καρύρας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά εγώ δεν τη χρησιμοποιούσα πριν τους 18 μήνες σχεδόν καθόλου.

Συγγνώμη για το σχόλιο..Σας παρακολουθώ τον τελευταίκο καιρό και πολύ μου αρέσουν οι συνταγές σας και η φιλοσοφία σας γενικότερα.
Ψάχνοντας για μία εύκολη και γρήγορη συνταγή έπεσα πάνω σε αυτό το κεικ αλλά η περιγραφή “Ένα κέικ με απλά υλικά, να έχουμε στα ντουλάπια μας, “
με τα υλικά δε νομίζω πως ταιριάζει. Δε νομίζω ότι έχουμε στα ντουλάπια μας ζάχαρη και αλέυρι καρύδας εκτός και αν αναφέρεστε στους vegan που ενδεχομένως χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα συχνά…
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ που μας ακολουθείτε! Αλεύρι καρύδας δεν έχει, έχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Η ζάχαρη καρύδας και το λαδι καρύδας θεωρητικά υπάρχουν σε πολλά ντουλάπια αλλά έχω εναλλακτικές, ηλιέλαιο αντί για λαδι καρύδας και φυσικά κοινή ζάχαρη αντί για ζάχαρη καρύδας! Δεν θα είναι βέβαια το ίδιο υγιεινό. Δυστυχώς απλά υλικά που έχουμε πατροπαράδοτα στα ντουλάπια μας και υγεία, ειδικά στην ζαχαροπλαστική, δεν συμβαδίζουν συνήθως! Το πιο απλό κεικ, γίνεται με ηλιελαιο και λευκή ζάχαρη. Αυτό προσπάθησα να αλλάξω με αυτή τη συνταγή! ❤️