Ένας από τους πιο οικονομικούς και εύκολους τρόπους για φυτικό, σπιτικό τυράκι, με αγνά υλικά!
Jump to Recipe
Αν έχετε μιλήσει με ανθρώπους που έχουν κόψει τα ζωικά παράγωγα ή που το προσπαθούν, θα σας πουν οι περισσότεροι τη χαρακτηριστική ατάκα: “Το κρέας είναι εύκολο, αυτό που δεν μπορώ/μπορούσα να κόψω με τίποτα, ήταν το τυρί”. Κυκλοφορούν στην αγορά πολλά υποκατάστατα τυριού, τα περισσότερα όχι και τόσο επιτυχημένα αλλά κυρίως όχι και τόσο υγιεινά. Εγώ προσωπικά, δεν θα τα έδινα στο μικρό παιδί μου έτσι αβίαστα. Στο μικρό παιδί μου, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις στερεές τροφές, δεν θα μπορούσα να δώσω όμως και κάτι με αλάτι, ούτως ή άλλως, όπως και τα περισσότερα τυριά ζωικής προέλευσης.
Και κάπου εδώ, έρχονται τα σπιτικά τυράκια, τα οποία κατά βάση γίνονται από ξηρούς καρπούς. Κρατάμε έτσι, όλη τη θρεπτικότητα του ξηρού καρπού, απαλασσόμαστε από το ερώτημα “πώς να προσφέρω ξηρό καρπό στο παιδί μου, φοβάμαι μην μου πνιγεί”, δίνουμε κάτι το οποίο θυμίζει αρκετά τυρί, το έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας και μπορούμε να ελέγξουμε, ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά, αν θα έχει αλάτι και πόσο αλάτι θα έχει.
Σας έπεισα;
Υλικά:
- Ηλιόσποροι: Αρχικά, είναι από τους οικονομικότερους ξηρούς καρπούς, τους λιγότερο αλλεργιογόνους και δεν υστερούν σε τίποτα από θρεπτικά συστατικά. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E, για αυτό έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν την καρδιά μας. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φολλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη (21γρ/100γρ). Στη συνταγή αυτή, θα τον χρειαστούμε μουλιασμένο σε λίγο ζεστό νεράκι.
- Νερό: Ζεστό νεράκι για να μουλιάσω τα σποράκια μου, ζεστό νεράκι για να τα αλέσω και κρύο για να διαλύσω το κρρν-φλάουρ.
- Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί.
- Ελαιόλαδο: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμό λεμόνι: Βοηθά και στο δέσιμο των υλικών μεταξύ τους αλλά και στο να θυμίσει περισσότερο η γεύση αυτή την ξινή, των τυριών. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μηλόξιδο.
- Κορν φλάουρ: Απαραίτητο πηκτικό για το τυράκι μας. Προσοχή, μην το ρίχνετε ποτέ απευθείας στα μείγματα αλλά πρώτα να το διαλύετε σε κρύο νερό ή γάλα.
- Μπαχαρικά και μυρωδικά: Γλυκιά πάπρικα, σκόρδο σκόνη, ξερός δυόσμος αλλά γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα, ό,τι σας αρέσει. Μπορείτε να βάλετε για παράδειγμα πιπέρι, αν θέλετε να γίνει πιο πικάντικο.
- Αλάτι: Αν είναι για παιδάκι άνω του έτους, μπορείτε να βάλετε λίγο αλάτι, ανάλογα με τα γούστα σας. Το συγκεκριμένο τυράκι, τρώγεται αρκετά ευχάριστα και χωρίς αλάτι.


Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Μουλιάζω τον ηλιόσπορο σε λίγο ζεστό νεράκι. Δεν χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες. Μαλακώνει πιο γρήγορα σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς. Τον στραγγίζω από το νερό του και τον βάζω στο μούλτι.
- Ζεσταίνω λίγο νεράκι, να είναι χλιαρό και το βάζω και αυτό στο μούλτι και πολτοποιώ καλά, να γίνουν μία ενιαία μάζα με τους ηλιόσπορους.
- Σε ένα άλλο μπολάκι, βάζω το κρύο νερό και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά. Μοιάζει με γάλα, το τελικό αποτέλεσμα. Το ρίχνω και αυτό στο μούλτι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: τη διατροφική μαγιά, το λεμόνι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Πολτοποιώ καλά.
- Ετοιμάζω το δοχείο που θα βάλω μέσα το τυράκι μου, για να σφίξει. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μικρό πήλινο. Μπορείτε να βάλετε κάτω ζελατίνα ή δύο λωρίδες αντικολλητικό χαρτί όπως στις φωτογραφίες ή και τίποτα. Το τυράκι όταν είναι έτοιμο, θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι, ιδανικά με αντικολλητικό πάτο και ανακατεύω συνεχώς με τη μαρίζ. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Εγώ το έχω στο 4, και έχει μέχρι το 9 η εστία μου.
- Ανακατεύω συνεχώς και παρατηρώ πως αρχίζει να σφίγγει, να γίνεται ένα μείγμα τσιχλώδες, μαστιχωτό που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρω από τη φωτιά και μεταφέρω αμέσως στο δοχείο που είχα προετοιμάσει νωρίτερα.
- Σκεπάζω με λίγο αντικολλητικό χαρτί ή με λίγη μεμβράνη την επιφάνειά του και βάζω για λίγη ώρα στο ψυγείο.










Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Είναι μία ακόμη συνταγή που μας έδωσε πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, γνωριμία με υλικά και ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία. 17,5 μηνών στις φωτογραφίες το Αναστασάκι και έχει ήδη κάνει αρκετή εξάσκηση, έχοντας βοηθήσει και σε άλλες συνταγές.
- Μετέφερε τους ηλιόσπορους στο μούλτι, αδειάζοντας επιτυχημένα (σχεδόν) το μπολάκι όπου τους είχα μέσα στον κάδο του μούλτι. Ό,τι έπεσε απέξω, δεν χάθηκε κι ο κόσμος! Το μάζεψε με τα χεράκια της και είτε το έφαγε είτε το έβαλε μέσα στον κάδο.
- Τοποθέτησε το καπάκι στον κάδο και αλέσαμε μαζί τον ηλιόσπορο με το νερό. Ακόμη δεν έχει καταφέρει να βάλει τη δύναμη που απαιτείται για να καταφέρει να πατήσει μόνη της το κουμπί, αλλά θα γίνει και αυτό σύντομα!
- Ανακάτεψε το νερό με το κορν φλάουρ.
- Έβαλε μέσα στον κάδο του μούλτι την πολυαγαπημένη της διατροφική μαγιά, αφού πρώτα έφαγε αρκετή. Έστυψε με τα χεράκια της το λεμόνι (είχα φροντίσει να είναι ζουμερό και χωρίς κουκούτσια για να μην τη δυσκολέψει και για να μην ψάχνω κι εγώ να βρω μέσα στον χυλό κουκούτσια) και έβαλε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Πολτοποιήσαμε και πάλι παρέα και επιθεώρησε με μεγάλη περιέργεια, το τελικό αποτέλεσμα.














Τυρί ηλιόσπορου
Course: ΣυνοδευτικάDifficulty: ΕύκολοΥλικα:
1/4 φλ. ηλιόσπορος
1/2 φλ. νερό ζεστό
1/2 φλ. νερό κρύο
1/8 φλ. διατροφική μαγιά
1/4 κ.γ. γλ. πάπρικα
1/4 κ.γ. σκόρδο
1/2 κ.γ. δυόσμο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ κορν φλάουρ
*αλάτι (προαιρετικά για παιδάκια άνω του έτους)
Εκτeλεση:
- Μουλιάζω σε ζεστό νεράκι τον ηλιόσπορο. Εγώ τον άφησα 1-2 ώρες, μέχρι να φάει η Αναστασία βραδινό και να κοιμηθεί.
- Τον στραγγίζω και τον βάζω στο μούλτι μαζί με το ζεστό νερό. Πολτοποιώ.
- Διαλύω στο κρύο νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτω και αυτό στο μείγμα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιώ.
- Το βάζω σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς, στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με τη μαρίζ.
- Παρατηρώ το μείγμα μου: αρχίζει να πήζει, να κολλάει στην κατσαρόλα, να γίνεται ένα σώμα, σα τσίχλα και καταλαβαίνω πως είναι έτοιμο, όταν καθως το ανακατεύω, ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά παραμένει ένα ενιαίο, μαστιχωτό σώμα.
- Το μεταφέρω είτε σε ένα μικρό πήλινο, είτε σε γυάλινο τάπερ, περιμένω λίγο να κρυώσει και το σκεπάζω με ζελατίνα.
- Αποθηκεύω στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Εγώ ξεφορμάρω την επόμενη μέρα, αλλά σφίγγει σχετικά γρήγορα.
Extra Tips
- Με τα υλικά αυτά, βγαίνει ένα μικρό πήλινο πλακάκι τυράκι.
- Για να το ξεφορμάρω, γυρίζω το μπολάκι μου ανάποδα, πάνω σε ένα πιάτο, χτυπάω τον πάτο και αυτό θα πέσει. Αν με δυσκολέψει, μπορώ να ξύσω ΕΛΑΦΡΩΣ τα τοιχώματα με το μαχαίρι μου.
- Πολύ εύκολα μπορεί να ξεφορμαριστεί, αν πριν το ρίξω στο τάπερ μου, στρώσω ζελατίνα, αλλά εγώ προσωπικά αποφεύγω να βάζω ζεστό μείγμα, πάνω σε πλαστική μεμβράνη. Θεωρητικά, θα γίνει ίδια δουλειά και με αντικολλητικό χαρτί, αν το βρέξω και το στρώσω ομοιόμορφα. Ωστόσο εγώ, το βάζω απευθείας στο πήλινο κ ξεφορμάρεται και κόβεται μια χαρά!
- Διατηρείται 5 μέρες στο ψυγείο, περίπου και δεν καταψύχεται!
