Πάσχα

Τσουρεκάκια χωρίς ζάχαρη

Μία συνταγή χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και αυγά, για να μπορούν να απολαύσουν τσουρεκάκι και τα μικρά καρχαριάκια!

Jump to Recipe

Κλασική και αγαπημένη συνταγή, την κάνω χρόνια για εμάς, τα τελευταία χρόνια την έχω τροποποιήσει και την χωρίς ζάχαρη, για να μπορεί να απολαμβάνει το Αναστασάκι μου και όλα τα παιδάκια! Τα φτιάχνω Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, μιας και είναι ιδανικό για πρωινό και σνακ! Φέτος, τα φτιάξαμε παρέα και τα κάναμε και γεμιστά με τα σοκολατάκια μας χωρίς ζάχαρη αλλά και με σοκολατένιο βούτυρο αμύγδαλο/φουντούκι.

Υλικά:

  • Μαγιά ξερή: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής. Η συμβουλή μου είναι να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης πριν τη χρησιμοποιήσετε. Πολλές φορές έχουμε φακελάκια στα ντουλάπια μας καιρό και πραγματικά αν τα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να μας χαλάσουν όλη τη συνταγή και είναι κρίμα!
  • Νερό: Θα χρειαστούμε λίγο χλιαρό νεράκι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Προσοχή στη θερμοκρασία. Θέλουμε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
  • Αλεύρι για τσουρέκι: Στη συνταγή αυτή δεν επιχείρησα καν να χρησιμοποιήσω κάποια αντικατάσταση. Το αλεύρι για τσουρέκι, είναι ενισχυμένο με γλουτένη και κάνει τη ζύμη πολύ ελαστική. Κάνει τα τσουρέκια αφράτα και φουσκωτά και τους δίνει την πολύ χαρακτηριστική τους υφή, γιατί τσουρέκι χωρίς ίνες, δεν είναι τσουρέκι!
  • Πορτοκάλια: Προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα γιατί θα πάρουμε το ξύσμα.
  • Λάδι: Τα έχω κάνει είτε με λάδι καρύδας είτε με ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Δεν έχω δοκιμάσει να τα κάνω με ελαιόλαδο.
  • Ταχίνι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βούτυρο καρπών έχετε αλλά ναι είναι ρευστό, όχι σφιχτό γιατί θα χαλάσει το μείγμα.
  • Χουρμάδες: Χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλούς, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα μιας και είναι πιο μικροί σε μέγεθος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τους μουλιάσετε πριν τη χρήση.
  • Μπαχαρικά: Τα κλασικά και αγαπημένα για τα τσουρέκια, μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  • Ετοιμάζω την μαγιά: βάζω σε ένα μπολάκι, μαζί με χλιαρό νεράκι και μια κουτάλια σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύω λίγο και σκεπάζω με μια ζελατίνα. Το αφήνω στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμη, όταν έχει φουσκώσει λίγο και έχει κάνει φουσκάλες.
  • Χτυπάω τα δάκρυα μαστίχας στο γουδί για να γίνουν σκόνη. Πλένω το ένα πορτοκάλι και παίρνω το ξύσμα από το μισό.
  • Στύβω το πορτοκάλι αυτό και μερικά ακόμη, για να βγάλω την ποσότητα από τον χυμό που θα χρειαστώ.
  • Βγάζω τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους κόβω σε 2-3 κομμάτια και τους βάζω σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό. Αφήνω να πάρουν μια βράση, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, μην το παραλείψετε. Βάζω την πάστα χουρμάδων στο μούλτι, μαζί με το λάδι και τον χυμό και πολτοποιώ.
  • Στη φάση αυτή θα είναι έτοιμη και η μαγιά, επομένως την μεταφέρω στον κάδο του μίξερ, μαζί με το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το μείγμα χουρμάδες/λάδι/χυμός και το βάζω σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίσουν να δένουν υλικά και να γίνεται μια ζύμη, προσθέτω και το ταχίνι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Μπορώ να το κάνω και με το χέρι απλώς θα χρειαστεί περισσότερη ώρα.
  • Αφήνω τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ μου και την σκεπάζω με μια μεμβράνη. Την αφήνω 1-1,5 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Εγώ πολλές φορές, αντί για μεμβράνη, βάζω όλο το μπολ μέσα σε σακούλα και τη δένω.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζω στα δυο και μπορώ να φτιάξω είτε δυο τσουρεκάκια μεγαλούτσικα είτε 5-6 μικρά.
  • Αν θέλω, μπορώ να γεμίσω και με κουβερτούρα, ή με τα σπιτικά μας σοκολατάκια ή με κάποιο βούτυρο καρπών.
  • Αφού πλάσω τα τσουρέκια, τα βάζω σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζω πάλι και τα αφήνω να φουσκώσουν για μισή ώρα ακόμη.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Αν θέλω τα αλείφω με λίγο νεράκι και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τσουρεκάκια χωρίς ζάχαρη

Recipe by VeggieSharkCourse: ΤσουρέκιαCuisine: ΠάσχαDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

6

μικρά τσουρεκάκια
Προετοιμασία και αναμονή

3

hours 
Ψήσιμο

20

minutes

Αν θέλετε, μπορείτε να πλάσετε ένα μεγάλο τσουρέκι αντί για μικρά.

ΥΛΙΚΑ:

  • Για το προζύμι:
  • 5γρ. ξερή μαγιά

  • 1/2 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 70 γρ. χλιαρό νερό

  • Για τα τσουρέκια:
  • 1/4 κ.γ. Μαστίχα

  • 1/4 κ.γ. Κακουλέ

  • 1/2 κ.γ. Μαχλέπι

  • 100 ml χυμό πορτοκάλι

  • 60 γρ. λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης

  • 2 κ.σ. Ταχίνι

  • 3-4 βασιλικοί χουρμάδες (περίπου 60 γραμμάρια) + 40 γρ. Νερό

  • 350γρ. Αλεύρι για τσουρέκι

  • Ξύσμα από περίπου μισό πορτοκάλι

  • Για το πασπάλισμα:
  • Λίγο νεράκι & σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ετοιμάζω τη μαγιά: ανακατεύω όλα τα υλικά, σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει (περίπου μισή ώρα)
  • Χτυπάω στο γουδί τη μαστίχα μαζί με τα άλλα μπαχαρικά.
  • Στύβω τα πορτοκάλια μου.
  • Ετοιμάζω τους χουρμάδες: τους βάζω κομμένους σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήνω να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Πολτοποιώ στο μούλτι και προσθέτω μαζί το λάδι και τον χυμό.
  • Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, βάζω στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη μαγιά, τα μπαχαρικά και τη μαστίχα, το μείγμα χουρμάδες/λάδι/χυμός και ανακατεύω με τον γάντζο.
  • Προσθέτω και το ταχίνι και συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
  • Ανακατεύω και λίγο με το χέρι: η ζύμη μου πρέπει να είναι δεμένη, να μην κολλάει στα χέρια και να είναι αρκετά ελαστική.
  • Σκεπάζω και το μπολ και την αφήνω για 1-1,5 ώρα για να φουσκώσει, να γίνει διπλή.
  • Αφού φουσκώσει, μπορώ να την πλάσω όπως θέλω. Στο σημείο αυτό, θα βοηθήσει το βίντεο της συνταγής.
  • Αν θέλετε να κάνετε το τσουρέκι γεμιστό, θα χρειαστεί να ανοίξετε την κάθε λωρίδα με τον πλάστη, για να δημιουργήσετε χώρο για τη γέμιση.
  • Αφού σχηματίσω τα τσουρέκια, τα βάζω σε ένα ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν πάλι, θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμα, μπορώ να τα αλείψω με λίγο νεράκι και να πασπαλίσω με σουσάμι αν θέλω ή με αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν και χρώμα από πάνω. Προσοχή να μην αρπάξουν.

Σημειώσεις:

  • Η μαγιά ενεργοποιείται καλύτερα αν βάλω λίγη ζάχαρη στο μείγμα αλλά εγώ το κάνω χωρίς και πάλι γίνεται δουλίτσα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι τόσο ελαστική όπου μπορώ να την τεντώσω, ακόμη και χωρίς πλάστη.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Catherine
Catherine
1 year ago

Πολύ ωραία συνταγή! Πέτυχε και βγήκε υπέροχο και το ψήσιμο του! Ευχαριστώ τον Θεό που το βρήκα για την μικρή μου!
Σας ευχαριστούμε Αναστασία!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x