Pancakes/ τηγανήτες Λουκουμάδες Πρωινό Σνακ

Τηγανητά μήλα σα λουκουμάς!

Μία συνταγή, χωρίς αυγά, λάδι και λευκό αλεύρι!

Jump to Recipe

Αυτή είναι μία συνταγή που θέλω να μοιραστώ εδώ και καιρό! Είναι μία συνταγή όνειρο! Θρεπτική, με ολόκληρες φετούλες μήλο, χωρίς λευκά άλευρα αλλά με θρεπτικά αλευράκια, γεμάτα βιταμίνες και πρωτεΐνες πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη…που μπορεί να μην είναι και ακριβώς ζάχαρη αν θέλουμε! Να πω και άλλα; Θα πω, πως μπορούμε να τη συνδυάσουμε με μία κρεμούλα patisserie, για να έχουν οι λουκουμάδες μας, τη δική τους, λαχταριστή πισίνα για γλυκιές βουτιές και δαγκωνιές!

Υλικά:

Για τους λουκουμάδες:

  • Μήλα: Χρησιμοποιώ συνήθως την ποικιλία που ονομάζεται Gala, γιατί έχουν μία πιο ιδιαίτερη γεύση και είναι πιο μαλακά, τα έπαιρνα ακόμη από όταν το Αναστασάκι μάθαινε να τρώει και της ήταν πιο εύκολα στη μάσηση.
  • Φυτικό γάλα: Όποιο γάλα έχετε διαθέσιμο, εγώ χρησιμοποιώ γάλα σόγιας, χωρίς ζάχαρη. Προσοχή μόνο, να μην έχει ζάχαρη.
  • Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το αλεύρι βρώμης είναι στην ουσία αλεσμένη βρώμη, κοσκινισμένη για να γίνει πιο… αλευρωειδής, αν υπάρχει αυτή η λέξη. Αν δεν έχετε αλεύρι βρώμης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι φαγόπυρου ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Αλεύρι ρεβυθιού: Νομίζω, πλέον, το ξέρετε όλοι! Αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα. Το λατρεύω και προσπαθώ να βάζω έστω και λίγο, σχεδόν σε κάθε συνταγή.
  • Μηλόξυδο: Το θέλω για να φτιάξω ένα είδος βουτυρόκρεμας, βάζοντάς το μέσα στο γάλα. Θα δείτε πώς αμέσως θα αλλάξει η σύστασή του και θα γίνει πιο πηχτό το γάλα και πιο… βουτυρένιο! Αν δεν έχω μηλόξυδο, μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι.
  • Ζάχαρη καρύδας: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρητικά, μπορεί να καταναλωθεί από 6 μηνών. Αν θέλετε, παραλείπετε, εγώ μέχρι το έτος, δεν χρησιμοποιούσα καθόλου.
  • Μπέικιν πάουντερ: Διογκωτικό της συνταγής, μιας και δεν έχουν γλουτένη τα υπόλοιπα υλικά. Υπάρχει και μπέικιν χωρίς γλουτένη, αν την αποφεύγετε τελείως.
  • Κανέλα: Μήλο χωρίς κανέλα, γίνεται;
  • Λάδι καρύδας για το τηγάνισμα

Για την κρέμα Patisserie:

  • Φυτικό γάλα
  • Άμυλο ταπιόκας: Είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα. Επίσης παρέχει σε μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. Αν δεν έχετε, μπορεί να αντικατασταθεί με κορν φλάουρ.
  • Ζάχαρη χουρμά: Σε σχέση με την κοινή ζάχαρη, η ζάχαρη από χουρμάδες έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, χαλκός, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Η πολύτιμη αυτή κρυσταλλική σκόνη διαλύεται εύκολα στο νερό και βασικό της χαρακτηριστικό είναι η φρουτώδης και γλυκιά της γεύση. Η εικόνα της θυμίζει άχνη ζάχαρη και για αυτό τη χρησιμοποίησα και για πασπάλισμα πάνω από τους λουκουμάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζάχαρη καρύδας, απλώς εγώ δεν ήθελα να μου επηρεάσει το χρώμα της κρέμας.
  • Κουρκουμάς: Αν θέλω να πάρει αυτό το χαριτωμένο κίτρινο χρωματάκι, μπορώ να το πετύχω με λίγο κουρκουμά.
  • Κανέλα: Για μένα, ποτέ δεν είναι αρκετή.

Τηγανητά μήλα σα λουκουμάς!

Recipe by VeggieSharkCourse: Πρωινό, ΣνακCuisine: Λουκουμάδες, ΤηγανήτεςDifficulty: Μέτρια
Τεμάχια

12

Λουκουμάδες
Προετοιμασία

15

minutes
Ψήσιμο

15

minutes

Τα τεμάχια είναι ανάλογα του μεγέθους των μήλων που θα χρησιμοποιήσουμε.

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 μέτρια μήλα

  • 140 ml. γάλα σόγιας

  • 100 γρ. αλεύρι βρώμης

  • 20 γρ. αλεύρι ρεβυθιού

  • 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας

  • 1 κ.γ. μηλόξυδο

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • Λίγη κανέλα

  • Λίγο λάδι καρύδας για το τηγάνισμα

  • Για το πασπάλισμα:
  • Ζάχαρη χουρμά ή ζάχαρη καρύδας

  • Κανέλα

  • Για την κρέμα Patisserie:
  • 150 γρ. & 1κ.σ. φυτικό γάλα

  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη χουρμά (ή καρύδας)

  • 1-2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας

  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς

  • Λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Καθαρίζω τα μήλα από τη φλούδα και με το ειδικό εργαλείο που βγάζω τα κουκούτσια, αφαιρώ το κουκούτσι, κάνοντας παράλληλα μία τρύπα στη μέση. Κόβω μετά σε 3-4 φέτες, 2-3 εκ. πάχους η κάθε μία.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το γάλα και το μηλόξυδο και ανακατεύω. Παρατηρώ πως αλλάζει η σύστασή του, γίνεται πιο πηχτό.
  • Προσθέτω τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν και την κανέλα και ανακατεύω με ένα σύρμα.
  • Προσθέτω σιγά σιγά και τα άλευρα, ιδανικά κοσκινισμένα και ανακατεύω με το σύρμα. Το μείγμα θα είναι αρκετά ρευστό αλλά όχι πολύ. Θυμηθείτε, δεν κάνουμε πανκέικ, το θέλουμε για να βουτήξουμε μέσα τα μήλα.
  • Παράλληλα, ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι καρύδας στο αντικολλητικό τηγάνι.
  • Βουτάω μέσα στο μείγμα τις φετούλες μήλου, όπως κάνω τις αυγόφετες, και βάζω το κομμάτι στο τηγάνι, όπου είναι ήδη ζεστό.
  • Ψήνω τη μία μεριά για 2-3 λεπτά. Καταλαβαίνω πως είναι έτοιμο, όταν έχει αρχίσει να φουσκώνει η κάτω μεριά και μπορώ να το ξεκολλήσω με την ειδική σπάτουλα, χωρίς να μείνει υλικό στον πάτο.
  • Γυρίζω από την άλλη μεριά και ψήνω για 1-2 λεπτάκια ακόμη.
  • Αν τα θέλω έξτρα τραγανά, μπορώ, αφού τα βγάλω από το τηγάνι, να τα βουτήξω σε ένα πιατάκι, όπου έχω βάλει λίγο ζάχαρη καρύδας και κανέλα και να τα βάλω στον φούρνο για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Για την κρέμα:
  • Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, σε μέτρια φωτιά, και το ζεσταίνω, χωρίς να βράσει.
  • Ρίχνω μέσα και τη ζάχαρη χουρμά και την κανέλα και ανακατεύω, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, διαλύω σε ένα μπολάκι το άμυλο ταπιόκας, μαζί με τη μία κουταλιά γάλα και το ρίχνω στο κατσαρολάκι. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει και αποσύρω από τη φωτιά.

Σημειώσεις:

  • Αν δεν έχω εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών, μπορώ να το κάνω χρησιμοποιώντας μία μεγάλη σύριγγα. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο εργαλείο, μου είχε φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, η τρύπα που δημιουργεί, δίνει δυνατότητα στο παιδί να τρώει ολόκληρο το φρούτο, κρατώντας το από εκεί, χωρίς να γλιστράει.
  • Το λάδι καρύδας, θα χρειαστεί να το ανανεώνουμε κάθε φορά που τελειώνουμε με τα πανκέικ μέσα στο τηγάνι και έχει απορροφηθεί. Αν δεν το κάνουμε, λογικά θα μας κολλήσουν.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω και ελαιόλαδο απλά λογικά θα μαυρίσουν λιγάκι.
  • Για την κρέμα, εγώ χρησιμοποίησα μία κουταλιά της σούπας, άμυλο ταπιόκας γιατί δεν ήθελα να γίνει πολύ σφιχτή, για να μπορώ άνετα να βουτάω μέσα τους λουκουμάδες. Αν τη θέλετε πιο σφιχτή, μπορείτε να βάλετε διπλάσια ποσότητα.
  • Αντί για άμυλο ταπιόκας, μπορείτε να βάλετε κορν φλάουρ.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μαγδα
Μαγδα
1 year ago

Με τι μπορώ να τι αντικαταστήσω το αλεύρι ρεβιθιού;;;;;

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x