Χαλβαδάκια του δεκάλεπτου, baby friendly, χωρίς ζάχαρη!
Jump to Recipe
Νομίζω όταν ακούμε νηστεία, πάντα πηγαίνει το μυαλό μας στον χαλβά! Αυτή η συνταγή, είναι από τις αγαπημένες μου, μιας και είμαι λάτρης του σιμιγδαλένιου χαλβά, αλλά δεν μπορώ να τον φάω αν είναι πολύ λαδερός ή πολύ γλυκός. Την πρώτη δοκιμή, την έκανα όταν το Αναστασάκι ήταν 9 μηνών και ξετρελαθήκαμε οικογενειακώς! Σας την παρουσιάζουμε τη συνταγή ξανά φέτος, ανανεωμένη, με βιολογικά και αγνά υλικά από τον Βιοαγρό και με έξτρα τσαχπινιά…λιωμένη σοκολάτα με ζάχαρη καρύσας! Γιατί, όταν το παλιό, συναντάει το νέο…. τότε η επιτυχία είναι δεδομένη! Κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, μιας και είναι χωρίς ζάχαρη, γίνονται μέσα σε 10-15 λεπτά και είναι πεντανόστιμα!

Υλικά:
- Σιμιγδάλι: Το κλασικό, ψιλό σιμιγδάλι.
- Νερό: Μαζί με τους χουρμάδες, θα γίνουν το σιρόπι μας.
- Χουρμάδες: Είναι αυτοί που θα δώσουν τη γλυκάδα στη συνταγή μας! Θα χρειαστεί είτε να τους μουλιάσετε σε ζεστό νεράκι να μαλακώσουν, είτε να τους βράσετε 5 λεπτάκια, αν είστε βιαστικοί.
- Κανέλα: Γίνεται χαλβάς χωρίς κανέλα; Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης.
- Λάδι: Τα έχω κάνει και μόνο με ελαιόλαδο, βγαίνουν λίγο βαριά για τα γούστα μου. Έχω δοκιμάσει και με μισή ποσότητα ηλιέλαιο και μισή ελαιόλαδο. Τελικά, αυτό που προτιμάω είναι με Ηλιέλαιο Ψυχρής Έκθλιψης. Γίνεται υπέροχος, ελαφρύς και με όλα τα θρεπτικά στοιχεία του ηλιόσπορου.
- Ξύσμα από πορτοκάλι: Δίνει τέλειο άρωμα και ταιριάζει υπέροχα. Προσοχή, να είναι ακέρωτο και βιολογικό το πορτοκάλι.
- Προαιρετικά: Σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Έβαλα την κλασική σουλτανίνα, που δίνει και έξτρα γεύση και είναι και πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Πασπάλισα και αμυγδαλόψυχα τριμμένη αφού πρώτα τα περιέχυσα με λιωμένη σοκολάτα, από αυτά τα κομματάκια σοκολάτας, χωρίς λευκή ζάχαρη, αλλά με ζάχαρη καρύδας.

Ο πρώτος μου χαλβάς
Course: ΧαλβάςCuisine: ΕπιδόρπιοDifficulty: Εύκολο6
10
minutes10
minutesΟι μερίδες είναι ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ χρησιμοποίησα μία φόρμα τέτοιου μεγέθους και 4 μικρές θήκες μάφιν.
ΥΛΙΚΑ:
300γρ. Σιμιγδάλι
600ml νερό
150 ml. ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης
120 γρ. χουρμάδες (ζυγισμένοι χωρίς το κουκούτσι)
1 κ.γ Κανέλα
3-4 κ.σ σταφίδες
Προαιρετικά: ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη: Λιωμένη κουβερτούρα και τριμμένη αμυγδαλόψυχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Μουλιάζω τους χουρμάδες σε ζεστό νεράκι για 3-4 ώρες για να μαλακώσουν. Αν βιάζομαι, μπορώ να τους βράσω για 5-7 λεπτά.
- Τους στραγγίζω και με λίγο νεράκι τους πολτοποιώ.
- Μεταφέρω σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω το υπόλοιπο νερό. Φέρνω σε βρασμό.
- Αποσύρω από τη φωτιά.
- Παράλληλα, ζεσταίνω λίγο το λάδι και καβουρδίζω για λίγο το σιμιγδάλι.
- Ρίχνω ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ μέσα στο μείγμα με το σιμιγδάλι, το νερό με τους χουρμάδες και ανακατεύω συνεχώς. Προσοχή να μην καώ!
- Μόλις αρχίσει να σφίγγει, αυτό θα γίνει αρκετά γρήγορα, ρίχνω την κανέλα και τις σταφίδες.
- Ανακατεύω λίγο ακόμη και μοιράζω με ένα κουτάλι το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης ή σε ποτηράκια ή… όπου θέλω!
Recipe Video
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Αν θέλω, μπορώ αφού φέρω σε βρασμό τους χουρμάδες με το νερό, να τους κάνω ένα ακόμη πέρασμα στο μουλτι, για πιο λείο αποτέλεσμα. Εγώ ωστόσο, δεν το έκανα!
- Έχω το μάτι, σε μέτρια φωτιά! Η εστία μου έχει ως το 9, ξεκίνησα στο 6 και σταδιακά χαμήλωσα ως το 4.5-5. Θέλω να δώσω χρόνο στον χαλβά μου να πήξει, να σφίξει, αλλά να μην μου αρπάζει από κάτω! Ανακατεύω συνεχώς, με τη μαριζ, μέχρι να ξεκολλάει τελείως από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να είναι σαν ένα σώμα! Έτσι καταλαβαίνω πως είναι έτοιμος!
- Μοιράζω αμέσως στις φόρμες και μόλις κρυώσει, είναι έτοιμος και ξεφορμάρεται πανεύκολα.

