Επιδόρπια Σνακ Χαλβάς

Ο πρώτος μου χαλβάς

Χαλβαδάκια του δεκάλεπτου, baby friendly, χωρίς ζάχαρη!

Jump to Recipe

Αυτή η συνταγή, είναι από τις αγαπημένες μου, μιας και είμαι λάτρης του σιμιγδαλένιου χαλβά, αλλά δεν μπορώ να τον φάω αν είναι πολύ λαδερός ή πολύ γλυκός. Την πρώτη δοκιμή, την έκανα όταν το Αναστασάκι ήταν 9 μηνών και ξετρελαθήκαμε οικογενειακώς! Είναι χωρίς ζάχαρη φυσικά, γίνονται μέσα σε 10-15 λεπτά και είναι πεντανόστιμα! Θέλω πολύ καιρό να ανεβάσω τη συνταγή και στο μπλογκ, αλλά πάντα κάποια άλλη προέκυπτε! Τώρα όμως, με την Καθαρά Δευτέρα προ των πυλών, έτρεξα εσπευσμένα, να σας ανεβάσω τη συνταγή!

Υλικά:

  • Σιμιγδάλι: Τις πρώτες φορές που έκανα τα χαλβαδάκια, χρησιμοποίησα σιμιγδάλι ντίνκελ. Δεν έχω καταφέρει να βρω ξανά, επομένως τα κάνω με το κλασικό σιμιγδάλι που βρίσκω στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
  • Νερό: Μαζί με τους χουρμάδες, θα γίνουν το σιρόπι μας.
  • Χουρμάδες: Χρησιμοποιώ βασιλικούς, αλλά αν δεν έχετε, βάλτε απλούς, απλώς θα χρειαστεί να τους μουλιάσετε σε ζεστό νεράκι, να μαλακώσουν και να χρησιμοποιήσετε διπλάσια σχεδόν ποσότητα.
  • Κανέλα: Γίνεται χαλβάς χωρίς κανέλα; Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης.
  • Λάδι: Τα έχω κάνει και μόνο με ελαιόλαδο, βγαίνουν λίγο βαριά για τα γούστα μου. Έχω δοκιμάσει και με ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης και με μισή ποσότητα ηλιέλαιο και μισή ελαιόλαδο. Δεν έχω δοκιμάσει με λάδι καρύδας, αλλά πολύ πιθανόν να γίνεται!
  • Ξύσμα από πορτοκάλι: Δίνει τέλειο άρωμα και ταιριάζει υπέροχα. Προσοχή, να είναι ακέρωτο το πορτοκάλι.
  • Προαιρετικά: Σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Στην παρτίδα με τα χαλβδάκια σε σχήμα ντόνατ, δεν έβαλα τίποτα μέσα, γιατί θα με δυσκόλευε στο στήσιμο. Γενικά, πάντα βάζω μαύρη σταφίδα και τριμμένο καρύδι.

Ο πρώτος μου χαλβάς

Recipe by VeggieSharkCourse: ΧαλβάςCuisine: ΕπιδόρπιοDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

6

Χαλβαδάκια
Προετοιμασία

5

minutes
Μαγείρεμα

10

minutes

Οι μερίδες είναι ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε.

ΥΛΙΚΑ:

  • 150γρ. Σιμιγδάλι

  • 300ml νερό

  • 75γρ. λάδι (δείτε στα υλικά της συνταγής)

  • 6 βασιλικοί χουρμάδες

  • 1/2 κ.γ Κανέλα

  • 1-2 κ.σ σταφίδες

  • Ξύσμα από πορτοκάλι

  • Τριμμένα αμύγδαλα και καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Στο μουλτι με λίγο νεράκι πολτοποιώ τους χουρμάδες.
  • Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το νερό.
  • Προσθέτω τους χουρμάδες και φέρνω σε βρασμό.
  • Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Παράλληλα, ζεσταίνω λίγο το λάδι και καβουρδίζω για λίγο το σιμιγδάλι.
  • Ρίχνω ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ μέσα στο μείγμα με το σιμιγδάλι, το νερό με τους χουρμάδες και ανακατεύω συνεχώς. Προσοχη να μην καώ!
  • Μόλις αρχίσει να σφίγγει, ρίχνω την κανέλα, τις σταφίδες, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα.
  • Ανακατεύω λίγο ακόμη και μοιράζω με ένα κουτάλι το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης για μαφινς ή σε ποτηράκια ή… όπου θέλω!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αν θέλω, μπορώ αφού φέρω σε βρασμό τους χουρμάδες με το νερό, να τους κάνω ένα ακόμη πέρασμα στο μουλτι, για πιο λείο αποτέλεσμα. Εγώ ωστόσο, δεν το έκανα!
  • Έχω το μάτι, σε μέτρια φωτιά! Η εστία μου έχει ως το 9, ξεκίνησα στο 6 και σταδιακά χαμήλωσα ως το 4.5-5. Θέλω να δώσω χρόνο στον χαλβά μου να πήξει, να σφίξει, αλλά να μην μου αρπάζει από κάτω! Ανακατεύω συνεχώς, με τη μαριζ, μέχρι να ξεκολλάει τελείως από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να είναι σαν ένα σώμα! Έτσι καταλαβαίνω πως είναι έτοιμος!
  • Μοιράζω αμέσως στις φόρμες και μόλις κρυώσει, είναι έτοιμος και ξεφορμάρεται πανεύκολα.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x