Muffins Αυγό, χωρίς αυγό! Πρωινό

Αυγομάφιν – χωρίς αυγό

Μία συνταγή πολύ εύκολη και γρήγορη, γεμάτη πρωτεΐνη. Χωρίς αλεύρι, αυγά και γάλα.

Jump to Recipe

Τελευταία, το Αναστασάκι, περνάει μία φάση με το γιαούρτι και τις περισσότερες φορές, δεν το τρώει. Προτιμάει γάλα και κεφίρ. Το τρώω εγώ κάποιες φορές γιατί το λυπάμαι! Δεν είναι να πεις πως το βρίσκω και εύκολα, σε ράφι κάθε σούπερ μάρκετ, το βιολογικό, το γιαουρτάκι της σόγιας, χωρίς ζάχαρη! Τι όμως, θα μπορούσα να κάνω, με λίγες κουταλιές γιαούρτι, εύκολα και γρήγορα; Και κάπου εδώ να σας εξομολογηθώ πως ζηλεύω ώρες ώρες, τις συνταγές με τα αυγά! Πετάς πραγματικά οτιδήποτε θες, με ένα αυγό και κάνεις παρασκευή! “Εγώ, με τι αντικαθιστώ το αυγό στις συνταγές μου;”, άρχισα να μονολογώ, κάνοντας διάδρομο. “Με ρεβυθάλευρο και λιναρόσπορο!”…

Και κάπως έτσι, προέκυψαν τα ΦΟΒΕΡΑ αυτά αυγομάφιν, χωρίς αυγά, χωρίς αλλεργίες και χωρίς πολύ κόπο! Αν έχετε και air-fryer ειδικά, γίνονται σε 10 λεπτά!

Υλικά:

  • Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, ναι, είναι αυτό που ακούγεται: αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή.
  • Γιαούρτι: Χρησιμοποίησα γιαούρτι φυτικό σόγιας. Θεωρητικά, γίνεται με οποιοδήποτε γιαούρτι απλά, προσοχή, γιατί τα περισσότερα φυτικά, έχουν ζάχαρη. Επίσης, αν έχετε γιαούρτι στραγγιστό, ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο αραίωμα με λίγο νεράκι ή γάλα.
  • “Αυγό” λιναρόσπορου: Το έχω αναφέρει πολλές φορές, λιναρόσπορος κοπανισμένος με λίγο νεράκι, είναι το τέλειο υποκατάστατο του αυγού. Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε 2 τέτοια “αυγά”.
  • Ελαιόλαδο: Δεν χρειάζεται συστάσεις.
  • Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Μπαχαρικά: Κουρκουμάς θρεπτικός και με το αγαπημένο κίτρινο χρώμα και σκόνη σκόρδο.
  • Προαιρετικά: Αν έχετε παιδάκι άνω του έτους και δεν αποφεύγετε το αλάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων, γνωστό και ως Kala Namak. Εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας και δίνει χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά αυγού σε παρασκευές.

Φωτογραφίες από τη διαδικασία:

IMG_9738
IMG_9742
IMG_9743

Αυγομάφιν – χωρίς αυγό

Recipe by VeggieSharkCourse: Muffins, Αυγό, χωρίς αυγό!, ΠρωινόDifficulty: Εύκολο
Τεμάχια

6

μάφινς
Προετοιμασία

8

minutes
Ψήσιμο

10

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 κ.σ. ρεβυθάλευρο (περίπου 65 γρ.)

  • 8 κ.σ. γιαούρτι

  • 2 “αυγά” λιναρόσπορου (2 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος & 5 κ.σ. νερό)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς

  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1/4 κ.γ. Κάλα Ναμάκ ή αλάτι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζω σε ένα μικρό μπολάκι τον λιναρόσπορο και το νερό. Το αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω και όλα τα υπόλοιπα. Καταλαβαίνω πώς είναι έτοιμο, όταν αρχίσει να μοιάζει με τζελ και έχει ρουφήξει όλο το νεράκι.
  • Βάζω σε ένα μπολ το ρεβυθάλευρο, τη διατροφική μαγιά, τη σκόνη σκόρδο, τον κουρκουμά και το αλάτι, αν θα χρησιμοποιήσω. Ανακατεύω καλά.
  • Προσθέτω το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Μαζί με το ελαιόλαδο, αρχίζει σιγά σιγά, να ενσωματώνεται το αλεύρι μαζί με το γιαούρτι και να γίνεται μία παχιά ζύμη.
  • Τελευταία, προσθέτω και τα “αυγά” μου, τον λιναρόσπορο με το νερό και ανακατεύω καλά.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε φόρμες για μάφιν ή σε χαρτάκια, που έχω λαδώσει προηγουμένως.
  • Αν θα τα ψήσω σε air-fryer, χρειάζονται 10-15 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Δοκίμασα να τα ψήσω και στον φούρνο και χρειάστηκαν, περίπου, 25 λεπτά, στους 180 βαθμούς, με αέρα. Όταν πάρουν χρώμα από πάνω, στην ουσία, δοκιμάζω με μία οδοντογλυφίδα (τη βουτάω στο κέντρο από ένα μάφιν) και αν βγει στεγνή, είναι έτοιμα.
  • Αφήνω λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρω. Εγώ, ξεφόρμαρα και καυτό, γιατί φώναζε το Αναστασάκι και βγήκε και αυτό πολύ εύκολα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Την πρώτη φορά που τα έκανα, βγήκαν 3 μάφιν που τα έψησα στo air fryer (δεν χωράει, άλλωστε, ο κάδος μου και περισσότερα). Για να κάνετε μόνο τρία, μοιράζετε τα υλικά στη μέση.
  • Αν θέλετε, είναι ιδανική παρασκευή, για να προσθέσετε μέσα λαχανικά ή χόρτα, όπως σπανάκι ή κέιλ ή τριμμένο τυράκι, αν είναι στη διατροφή σας.
  • Αν έχετε απορίες για τα υλικά, ρίξτε μία ματιά στην αναλυτική περιγραφή τους.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x