Βάφλες Πρωινό

Αλμυρές βάφλες

Ποιος είπε πως οι βάφλες είναι μόνο γλυκές;

Jump to Recipe

Η ιδέα για τη συνταγή αυτή, ήρθε μετά από μερικά μηνύματα που έλαβα και ζητούσαν αλμυρές συνταγές, είτε pancake, είτε βάφλες, είτε κάποιο κέικ. Προβληματίστηκα να σας πω την αλήθεια, μας και συνήθως, αυτές όλες οι παρασκευές, έχουν αλλαντικά, τυριά και σίγουρα αλάτι. Πώς λοιπόν, θα τις φέρω στα μέτρα μας; Είπαμε κι άλλες φορές: και vegan και baby friendly είναι πραγματική πρόκληση. Τα καταφέραμε ωστόσο! Μία συνταγή, αλμυρή, αλλά χωρίς αλάτι και τυριά. Υγιεινή, γεμάτη πρωτεϊνη και βιταμίνες, μιας και έχει μέσα αγαπημένο λαχανικό!

Υλικά:

  • Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ αποκλειστικά γάλα σόγιας αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα έχετε στο ψυγείο σας.
  • Ρεβυθάλευρο: Για όσους δεν το έχουν ακούσει ξανά, πράγμα δύσκολο αν μας παρακολουθείτε, ναι, είναι αλεύρι από αλεσμένα ρεβύθια. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα.
  • Άμυλο ταπιόκας: Είναι άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα. Επίσης παρέχει σε μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. Το συνδυάζω με το ρεβυθάλευρο γιατί δίνει ελαστικότητα στις παρασκευές. Μπορεί να παραληφθεί αλλά ενδεχομένως να σπάνε λίγο πιο εύκολα οι βάφλες.
  • Μπρόκολο: Είναι το λαχανικό της συνταγής, που μας χαρίζει τις βιταμίνες του. Χρησιμοποίησα τρία μικρά μπουκετάκια και εμένα μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα. Το ίδιο και στο Αναστασάκι. Ο σύζυγος, ωστόσο, βρήκε λίγο έντονη τη γεύση του μπρόκολου. Μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα ή κάποιο άλλο λαχανικό, για παράδειγμα, καρότο ή λίγο σπανάκι.
  • Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Μπέικιν πάουντερ: Το διογκωτικό της συνταγής μας.
  • Ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά: Αλάτι

Αλμυρές βάφλες

Recipe by VeggieSharkCourse: Βάφλες, ΠρωινόDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

6

μερίδες
Προετοιμασία

10

minutes
Ψήσιμο

15

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 μπουκετάκια μπρόκολο

  • 220 ml. φυτικό γάλα

  • 100 γρ. ρεβυθάλευρο

  • 25 γρ. άμυλο ταπιόκας

  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1 κ.γ. ξερός άνηθος

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζω στο μούλτι το μπρόκολο, μαζί με τη μισή ποσότητα από το γάλα μου και πολτοποιώ, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  • Μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό λεμόνι. Ανακατεύω καλά.
  • Βάζω το αλεύρι, το άμυλο ταπιόκας, τον άνηθο, τη σκόνη σκόρδο, αλάτι αν θα χρησιμοποιήσω και τη διατροφική μαγιά. Ανακατεύω καλά, να έχω έναν παχύ χυλό.
  • Αλείφω με λίγο λάδι καρύδας την βαφλιέρα μου, που την έχω προθερμάνει. Με μία κουτάλα, ρίχνω μείγμα, να πάει παντού, αλλά με προσοχή να μην την ξεχειλίσω. Κλείνω το καπάκι και ψήνω για 3-4 λεπτά. Εγώ ανοίγω το καπάκι, όταν σταματήσουν να βγαίνουν ατμοί.
  • Επαναλαμβάνω τη διαδικασία, άλλες τρεις φορές περίπου, αν έχετε βαφλιέρα σαν τη δική μου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Θεωρητικά, μπορεί να γίνει η συνταγή και με αλεύρι για όλες τι χρήσεις, αντικαταστώντας το ρεβυθάλευρο και το άμυλο ταπιόκας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο μπρόκολο, αν θέλετε, ή κάποιο άλλο λαχανικό, να προσθέσετε τυρί, ελιές, ό,τι τραβάει η όρεξή σας!
  • Η βαφλιέρα μου έχει 20 εκατοστά, περίπου, διάμετρο και φτιάχνει μία βάφλα, που χωρίζεται σε 5 κομμάτια.
  • Από τις 5 σκάλες θερμοκρασίας που έχει, την προθέρμανα περίπου στο 2.5 και έψησα τις βάφλες.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x