Κυρίως

To-fish sticks – oι ψαροκροκέτες της αγάπης

Μία συνταγή που μυρίζει θάλασσα αλλά δεν περιέχει καθόλου πόνο! Ψαροκροκέτα, χωρίς ψάρι!

Η ιδέα για τη συνταγή αυτή ήρθε μετά από τις αγαπημένες μας, μπουκίτσες τόφου! Το Αναστασάκι αγαπά πολύ το τόφου και αγαπά και πολύ και τα φύλλα Nori. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να παντρέψουμε τα δύο αυτά αγαπημένα υλικά και να φτιάξουμε τις ψαροκροκέτες της αγάπης, μιας και για να ρθουν στο πιάτο μας, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσαμε κανένα ψαράκι! Αν έχετε αγάπη στο τόφου, αν έχετε αγοράσει τόφου και δεν ξέρετε πως να το χρησιμοποιήσετε, αν έχετε αλλεργία στο ψάρι… αν έχετε φτιάξει κάτι από όσα ανεβάζουμε τόσο καιρό… αυτή η συνταγή είναι για σας! Τις συνοδέψαμε με μία ταρτάρ σως, χωρίς μαγιονέζα και με τηγανητές πατάτες φούρνου! Επομένως, σας έχω όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις συνταγές! Σας την άνοιξα την όρεξη;

Υλικά:

Για τις ψαροκροκέτες:

  • Τόφου: Εγώ το περιγράφω, σαν το πρώτο παράγωγο της σόγιας, μετά το γάλα φυσικά.  Για να φτάσουμε στην τελική μορφή του τόφου, στα γνωστά δηλαδή λευκά τετράγωνα, πρώτα θρομβώνεται το γάλα σόγιας, διαδικασία η οποία οδηγεί στον διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα πήγματα πιέζονται, δίνοντάς μας την τελική μορφή (περισσότερα εδώ) Μην το μπερδεύουμε με τα κεμπάπ και κιμάδες σόγιας, είναι από τα καθαρά, μη επεξεργασμένα παράγωγα, που χρησιμοποιώ καθημερινά στη διατροφή μας. Γιατί; Γιατί αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και είναι πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά είναι σα σφουγγάρι, που σημαίνει πως έχει την ιδιότητα να απορροφά, ό,τι μαρινάδα του δώσουμε και να πάρει γεύση μέσα από αυτή. Να επιλέγετε ΠΑΝΤΑ βιολογικό.
  • Φύλλο Nori: Είναι το γνωστό φύκι, μέσα στο οποίο τυλίγουμε ρυζάκι και φτιάχνουμε σούσι. Δίνει το άρωμα της θάλασσας. Εκτός από αυτό, όμως, είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο, σίδηρο, βιταμίνες. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το Αναστασάκι, από την αρχή τω στερεών, τρώει κάθε βράδυ ένα μικρό κομματάκι και τρελαίνεται!
  • Καρότο: Ένα μέτριο καρότο που θα το τρίψουμε. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μας αρέσει να το παντρεύουμε με το τόφου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο λαχανικό ή να το παραλείψετε.
  • Αλεύρι ντίνκελ: Χρειαζόμαστε πολύ μικρή ποσότητα, ίσα ίσα για να δέσει τα υλικά, επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε. Δεν έχω κάνει με αλεύρι οσπρίω, οπότε, επιφυλάσσομαι για το πώς και αν θα δουλέψει.
  • Λεμόνι: Ψαροκροκέτα χωρίς λεμόνι γίνεται; Χώρια που λίγη βιταμίνη C, σε κάθε γεύμα, είναι πολύτιμη για την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Μυρωδικά: Αποξηραμένος άνιθος και μαϊντανός.
  • Σάλτσα σόγιας: Αν έχετε παιδάκι κάτω του έτους, παραλείψτε την γιατί περιέχει αλάτι. Προσωπικά, προτιμώ την βιολογική Tamari, μιας και δεν περιέχει γλουτένη και είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης και γενικά αγαπάμε τα προϊόντα ζύμωσης.
  • Ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά: Αλάτι, αν θα χρησιμοποιήσετε, βάλτε με μέτρο μιας και η σάλτσα σόγιας είναι ήδη αλμυρή.

Για το πανάρισμα:

  • Αλεύρι αμυγδάλου: Το αλεύρι αμυγδάλου προκύπτει μετά το άλεσμα των αμυγδάλων μέχρι να γίνουν μία λεπτή πούδρα. Είναι πολύ θρεπτικότερο, από το κλασικό πανάρισμα με τριμμένη φρυγανιά, και κολλάει πολύ εύκολα πάνω στο μείγμα μας, χωρίς να χρειάζεται κάποιο υγρό στοιχείο ή το κλασικό αυγό.
  • Διατροφική μαγιά: Κοιτώντας συνταγές με τις κλασικές ψαροκροκέτες, είδα πως στο πανάρισμα έχει τυρί. Επομένως, τι καλύτερο και γευστικότερο από την αγαπημένη μας διατροφική μαγιά. Μάθε περισσότερα εδώ.
  • Κουρκουμάς: Αγαπημένος κουρκουμάς, για το ξεχωριστό του κίτρινο χρώμα αλλά και για τις θαυματουργές του ιδιότητες. Άξια συγκαταλέγεται στα superfoods!
  • Σκόνη σκόρδο
  • Προαιρετικά: Αλάτι, αν είναι στη διατροφή σας και αν έχετε παιδάκι άνω του έτους.

To-fish sticks
Oι ψαροκροκέτες της αγάπης

Recipe by VeggieSharkCourse: ΚυρίωςCuisine: Ψαροκροκέτες, ΤόφουDifficulty: Εύκολο
Τεμάχια

14

ψαροκροκέτες
Προετοιμασία

15

minutes
Ψήσιμο

20

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γρ. τόφου firm

  • 1 μέτριο καρότο

  • 1 φύλλο Nori

  • 2 κ.σ. αλεύρι ντίνκελ

  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας Tamari

  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο άνηθο

  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό

  • Προαιρετικά: 1/4 κ.γ. αλάτι

  • Για το πανάρισμα:
  • 40 γρ. αλέυρι αμυγδάλου

  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά

  • 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • Προαιρετικά: 1/4 κ.γ. αλάτι

  • Για τις πατάτες:
  • 2-3 μεγάλες πατάτες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

  • Λίγο αλάτι, κατά βούληση

  • Για την tartar sauce:
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι σόγιας

  • 4-5 ψιλοκομμένες πίκλες

  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι

  • 1/4 κ.γ. άνηθος

  • Προαιρετικά: Αλάτι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Κόβω το τόφου σε κομμάτια, με τα χέρια μου και το πατάω καλά, να φύγουν τα πρώτα υγρά του.
  • Το βάζω στο μούλτι, μαζί με τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, την σάλτσα σόγιας, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το αλάτι, αν θα βάλω.
  • Κόβω, με τα χέρια μου, σε μικρά κομμάτια το Nori και το βάζω και αυτό, πάνω από το τόφου. Πολτοποιώ.
  • Μεταφέρω σε ένα μπολ. Προσθέτω και το τριμμένο καρότο και ανακατεύω καλά. Αν έχετε μεγάλο μούλτι, μπορείτε να βάλετε μαζί και το καρότο, από την αρχή. Να πολτοποιηθούν μαζί.
  • Προσθέτω και το αλεύρι και δοκιμάζω, αν θέλει και άλλο αλάτι.
  • Βάζω σε ένα βαθύ πιάτο όλα τα υλικά για το πανάρισμα και ανακατεύω καλά.
  • Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και το πλάθω, σε ό,τι σχήμα θέλω. Εγώ τα έκανα μακρόστενα, για να θυμίζουν ψαροκροκέτα.
  • Βουτάω τις ψαροκροκέτες μου μέσα στο μείγμα για το πανάρισμα. Την κουνάω να πάει μείγμα παντού. Κολλάει εύκολα πάνω στο τόφου το πανάρισμα.
  • Απλώνω τις παναρισμένες ψαροκροκέτες σε ένα ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλω, για καλύτερο αποτέλεσμα, τις περνάω και δεύτερη φορά.
  • Ψήνω σε προθεσμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 περίπου λεπτά. Ιδανικά, στα δέκα λεπτά, τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη μεριά. Δοκιμάζω να γυρίσω μία, με προσοχή, αν ξεκολλάει εύκολα, είναι ολ, αλλιώς τις αφήνω λίγο παραπάνω, για να μην χαλάσει το πανάρισμα.
  • Συνοδέψαμε με τηγανητές πατάτες φούρνου και με μία tartar sauce.
  • Για τις πατάτες:
  • Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τις κόβω σε λεπτά κομμάτια, όπως θα έκοβα για τηγάνισμα. Εγώ τις έκοψα σε οριζόντιες φέτες και μετά, με κουπάτ, έκανα διάφορα σχέδια. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, επιβάλλεται να είναι μεγάλες οι πατάτες.
  • Τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και βάζω τα υπόλοιπα υλικά. Με το χέρι μου κάνω ένα ελαφρύ μασάζ στις πατάτες, να πάει παντού το λάδι και η ρίγανη ή ό,τι άλλο μυρωδικό/ μπαχαρικό χρησιμοποιήσω.
  • Τις απλώνω σε ένα ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Τις ψήνω για 15-20 λεπτά, στους 190 βαθμούς με αέρα. Στο μισό χρόνο, ιδανικά, τις γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
  • Για τη σως:
  • Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω.
  • Το αφήνω στο ψυγείο. Όσο περισσότερη ώρα, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
  • Μου έχει τύχει, να έχω γιαούρτι που δεν ήταν στραγγιστό και το έκανα μόνη μου: Έβαλα ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολάκι και από πάνω έβαλα ένα πανάκι λεπτό, σα τυρόπανο ή μία καθαρή γάζα. Έβαλα από πάνω το γιαούρτι και το άφησα να στραγγίξει. Δεν ξέρω αν λειτουργεί σε κάθε γιαούρτι αλλά σε μένα, με το γιαούρτι σόγιας, λειτούργησε.

σημειωσεισ:

  • Μπορείτε να πανάρετε είτε σε αλεσμένες νιφάδες βρώμης είτε θεωρητικά και σε τριμμένη φρυγανιά, παρόλο που δεν το έχω δοκιμάσει.
  • Τα ψήνω πάντα στον φούρνο ή και στο air fryer, αλλά φαντάζομαι γίνονται άνετα και τηγανητά.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x