Εορταστικά, χωρίς ζάχαρη, λάδι και με ελάχιστη γλουτένη.
Jump to RecipeΦέτος μέσα από τα παραμύθια της Αναστασίας και συζητήσεις μαζί της, έμαθα κι εγώ πως όταν έρχεται ο αγαπημένος κύριος με τα κόκκινα, του έχεις αφήσει να κεραστεί μπισκότα, γάλα και ένα καρότο για τον Ρούντολφ. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα κάνουμε με το θέμα του Άγιου Βασίλη, αλλά φέτος που είναι τόσο μικρούλα, θέλω να ζήσουμε λίγο από τη μαγεία και την φαντασία αυτής της “παράδοσης”. Έτσι, τελευταία στιγμή, αποφάσισα να σας δείξω τα gingerbread μπισκοτάκια που είχα ετοιμάσει, χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και αυγά και γιατί όχι; Να κεράσουμε από αυτά και τον Άγιο Βασίλη, μαζί με ένα ποτήρι γάλα σόγιας.

Υλικά:
- «Αυγό» λιναρόσπορου: το κλασικο υποκατάστατο του αυγού. Αν δεν έχετε λιναρόσπορο, μπορεί να γίνει και με σπόρους τσία.
- Αλεύρι αμυγδάλου: Το αλεύρι αμυγδάλου προκύπτει μετά το άλεσμα των αμυγδάλων μέχρι να γίνουν μία λεπτή πούδρα. Είναι χωρίς γλουτένη, δεν έχω δοκιμάσει να κάνω τη συνταγή με άλλο αλεύρι.
- Αλεύρι ντίνκελ: Είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά, καθώς πριν από το αλεύρι που γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε το αλεύρι ντίνκελ, μια μορφή σιταριού, το Triticum spelta. Περιέχει πολλά αμινοξέα, βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και μεταλλικά στοιχεία, ανάμεσά τους ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού. Το ντινκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Μπορείτε να βάλετε ενδεχομένως και αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
- Βούτυρο αμυγδάλου: Μπορείτε να αντικαταστήσετε με ό,τι βούτυρο καρπών έχετε. Εγώ χρησιμοποίησα αμυγδάλου.
- Μελάσα: Αγαπημένο και θρεπτικό γλυκαντιικό, που ούτως η άλλως χρησιμοποιούν για gingerbread μπισκότα. Η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, επομένως δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά. Δοκιμάστε το μείγμα και αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγη ζάχαρη καρύδας.
- Μαγειρική σόδα: Το διογκωτικό της συνταγής, προσοχή να είναι χωρίς αλουμίνιο.
- Χυμός πορτοκάλι: Λίγες σταγόνες θα χρειαστούν, ίσα ίσα για άρωμα και λίγη υγρασία.
- Μπαχαρικά: Τα κλασικά, κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και φυσικά… τζίντζερ σε σκόνη.
- Προαιρετικά: Ζάχαρη καρύδας: Όπως έγραψα και πιο πάνω, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε, λίγη μαζί με τη μελάσα, αν σας φαίνεται το μείγμα πολύ άγλυκο.
Gingerbread Santa’s cookies
Course: ΜπισκόταCuisine: Χριστούγεννα, ΣνακDifficulty: Εύκολο12
μπισκότα40
minutes10
minutesΥΛΙΚΑ:
70 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (1 φλιτζάνι)
40 γρ. αλεύρι ντίνκελ (3 κ.σ.)
50 γρ. μελάσα
60 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος & 3 κ.σ. νερό
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο
Λίγες σταγόνες χυμός πορτοκάλι
Προαιρετικά: ζάχαρη καρύδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ετοιμάζω το “αυγό” μου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νεράκι, ανακατεύω και το αφήνω για 10-15 λεπτά, να δέσει.
- Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι ντίνκελ, τη σόδα, τα μπαχαρικά και ανακατεύω.
- Ρίχνω το αμυγδαλοβούτυρο, τη μελάσα και 3-4 σταγόνες χυμό πορτοκάλι και ανακατεύω με ένα κουτάλι ή με τη μαρίζ.
- Το μείγμα μου είναι αρκετά κολλώδες. Δοκιμάζω και αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγη μελάσα ακόμη ή λίγη ζάχαρη καρύδας.
- Ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
- Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο, στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και πλάθω τα μπισκότα μου.
- Μπορώ να τα κάνω είτε στρογγυλά, σα μικρά μπιφτεκάκια είτε να κόψω με κουπάτ σε ό,τι σχέδιο θέλω. Αν θα κάνω σχέδια, βάζω τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, από πάνω βάζω άλλο χαρτί και με έναν πλάστη ή ένα μπουκάλι, ανοίγω τη ζύμη μου σε πάχος 2-3 χιλιοστών περίπου, γιατί θα φουσκώσουν κι όλας.
- Αν θέλω, τα ρολάρω μέσα σε ζάχαρη καρύδας.
- Τα βάζω στο ταψί, με μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήνω για 10 λεπτά, με προσοχή να μην τα ξεχάσω και αρπάξουν.
Σημειώσεις:
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω ό,τι βούτυρο καρπών θέλω.
Υπέροχη συνταγή!! Πολύ σημαντική ερώτηση: επειδή το ντινκελ πάντα μας πέφτει πολύ βαρύ και δυσπεπτο -δυστυχως!- μήπως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο “μαύρο” πχ ολικής ή βρώμης?? Ευχαριστώ!
Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε πολύ! Το ντίνκελ σε γενικές γραμμές αντικαθίσταται κανονικά σε ίδια αναλογία από αλεύρι για όλες τις χρήσεις!