Γεμάτη μυρωδιές, γρήγορη, αφράτη και μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ ή ειδικό εξοπλισμό.

Αναπολώντας τα παιδικά μου χρόνια, αλλαγές χρόνου και βασιλόπιτες, θυμάμαι να μην τρώω σχεδόν ποτέ! Όχι μόνο εγώ, αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια! Αυτές οι κλασικές πίτες, που θύμιζαν τσουρέκι, και συνήθως ήταν και λίγο ξερές, δεν μου άρεσαν ποτέ! Απλώς τους έκανα ανασκαφή για να βρω το φλουρί και άντε στα πολύ κέφια, κρατούσα κανένα κομμάτι, να το βουτήξω στο πρωινό, σε ένα ποτήρι με γάλα κακάο! Από όταν όμως ανακαλύψαμε βασιλόπιτα τύπου κέικ, κανένα κομμάτι δεν πήγαινε χαμένο! Κάτι αντίστοιχο λοιπόν, αποφασίσαμε με το Αναστασάκι να φτιάξουμε για όλους εμάς, που να έχει και αρώματα από gingerbread cookies! Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί ε;!

Υλικά:
- Φαρίνα: Χρησιμοποίησα φαρίνα με 5 δημητριακά, αλλά μπορείτε να την κάνετε και με φαρίνα ολικής ή και την κλασική. Προσοχή στο ανακάτεμα, δεν θέλει πολλή ώρα γιατί μπορεί να σας φουσκώσει περίεργα κατά το ψήσιμο.,
- Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ πάντα γάλα σόγιας, ωστόσο χρησιμοποιήστε ό,τι γάλα έχετε.
- Χυμός λεμόνι: Δύο κουταλίτσες χρειαζόμαστε, είτε χυμό λεμόνι είτε μηλόξυδο, για να ανακατέψουμε με το γάλα και να κάνουμε buttermilk, στα ελληνικά ας το πούμε βουτυρόγαλο. Στην ουσία, πήζουμε το γάλα και του δίνουμε μια πιο βουτυρένια υφή.
- Λάδι καρύδας: Κάνει το κέικ πιο αέρινο και αφράτο. Δεν προτείνω αντικατάσταση με ελαιόλαδο, μόνο ίσως ηλιέλαιο, αν έχετε βιολογικό, ψυχρής έκθλιψης.
- Ζάχαρη καρύδας: Στη συγκεκριμένη συνταγή, μιας και πιθανότατα να φάμε όλοι από ένα κομμάτι και να τελειώσει σε ένα βράδυ, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ζάχαρη καρύδας. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλη για όσους αποφεύγουν γενικά τη ζάχαρη. Όσοι μας παρακολουθείτε, ξέρετε πως σπάνια θα χρησιμοποιήσω, απλώς λόγω εορτών, έκανα μια εξαίρεση! Είναι πολύ μικρή η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσω, επομένως μπορεί να σας φανεί λίγο άγλυκο το αποτέλεσμα. Αν θέλετε, δοκιμάστε λίγο μείγμα και αυξήστε την ποσότητά της.
- Μπαχαρικά: Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.
- Πορτοκάλια: Βιολογικά και ακέρωτα για να πάρουμε το ξύσμα τους και τον χυμό τους.
- Φλουρί: Εγώ προσθέτω το φλουρί στο τέλος, μετά το ψήσιμο, από την κάτω μεριά, με μεγάλη προσοχή μην διαλύσω το κέικ. Αν θέλω, μπορώ να το βάλω και στο μείγμα, πριν το ψήσιμο, αλλά τυλίξτε το καλά με αντικολλητικό χαρτί και ΟΧΙ με αλουμινόχαρτο.

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Όταν κάναμε την βασιλόπιτα, το Αναστασάκι, ήταν σχεδόν 23 μηνών! Κάναμε όλη τη διαδικασία παρέα και αν εξαιρέσεις πως μου έτρωγε τη ζύμη, η βοήθεια της ήταν μεγάλη! Εγώ έχω μετρημένες τις ποσότητες από τα υλικά και της δίνω να κάνει μεταφορές στα μπολ. Της αρέσει πολύ! Καμία φορά, μετράμε και μαζί, στη ζυγαριά, για να βλέπει τη διαδικασία, μιας και έχει πλέον και δίκη της ζυγαριά στην κουζίνα της.
Έτσι:
- Έβαλε το γάλα στο μπολ.
- Έριξε το χυμό λεμονιού και ανακάτεψε με το κουτάλι.
- Έριξε το αλεύρι στο κόσκινο και το κοσκινίσαμε παρέα.
- Εβαλε τα μπαχαρικά με τα κουταλάκια και ανακάτεψε.
- Επιχείρησε να στύψει τα πορτοκάλια, έβαλε το χυμό στο μπολ και ανακάτεψε με το σύρμα.









Η βασιλόπιτα του Veggieshark!!!
Course: Βασιλόπιτα, ΚέικCuisine: ΧριστούγενναDifficulty: Εύκολο10
minutes35
minutesυλικα:
500 γρ. φαρίνα 5 δημητριακών
150 γρ. ζάχαρη καρύδας
150 ml. λάδι καρύδας
100 ml. χυμός πορτοκάλι
2 φλ. φυτικό γάλα (380 ml.) & 2 κ.γ. χυμός λεμόνι
3 κ.γ. τζίντζερ
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Φλουρί
εκτελεση:
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Κοσκινίζω τη φαρίνα, αυτό θα βοηθήσει το κέικ μου να γίνει ακόμη πιο αφράτο.
- Πλένω και στεγνώνω ένα πορτοκάλι και παίρνω το ξύσμα του.
- Το στύβω μαζί με τα υπόλοιπα και ρίχνω τον χυμό στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ.
- Βάζω τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω με το σύρμα, να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνω το λάδι καρύδας, λιωμένο, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και ανακατεύω.
- Τέλος, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχω μια ενιαία ζύμη. Αν ανακατέψω με το χέρι, χωρίς μίξερ, προσπαθώ να μην το παρακάνω με το ανακάτεμα.
- Βάζω αντικολλητικό χαρτί σε ένα τσέρκι και λαδώνω τα τοιχώματα με λίγο λάδι καρύδας.
- Ρίχνω το μείγμα μου και ψήνω για 35 λεπτά περίπου, στη μεσαία σχάρα.
- Δοκιμάζω με μία οδοντογλιφίδα να δω αν έχει ψηθεί: τρυπάω ένα σημείο στο κέντρο του κέικ και αν βγει στεγνή, είναι έτοιμο. Μην ανοίξετε όμως, την πόρτα του φούρνου πριν το μισάωρο.
- Όταν κρυώσει, ξεφορμάρω και το διακοσμώ από πάνω.
σημειωσεισ:
- Το τσέρκι μου έχει διάμετρο 20 εκατοστά.
- Για τη διακόσμηση, αν θέλετε να αποφύγετε την άχνη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη καρύδα, άχνη ζάχαρη καρύδας, ή και τίποτα από αυτά και να στολίσετε με αγοραστά διακοσμητικά.
- Στην περίπτωση που το κέικ, σας φουσκώσει στη μέση και το θέλετε πιο επίπεδο, με ένα πριονωτό μαχαίρι, κόβω το φουσκωμένο σημείο και τη γυρίζω ανάποδα, όπως κάνω με τα παντεσπάνια στις τούρτες.
