Ένα πιάτο διαφορετικό, εντυπωσιακό, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια!
Jump to Recipe
Ποιος είπε πως δεν γίνονται γιορτινά τραπέζια χωρίς κρέας; Ποιος είπε πως δεν ξέρει τι να μαγειρέψει σε ένα γιορτινό τραπέζι για έναν χορτοφάγο; Ποιος είπε πως οι φακές είναι μόνο για σούπες; Τα γιορτινά τραπέζια είναι για να βρισκόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα και να μοιράζουμε αγάπη, προς όλα τα πλάσματα! Οι επιλογές για να ταΐσεις έναν χορτοφάγο είναι άπειρες, μια ματιά στο μπλογκ θα σε πείσει! Και τέλος, οι φακές και γενικά τα όσπρια είναι για τα πάντα! Δεν είναι βαρετά! Είναι πολυδιάστατα! Κι εμείς, με την έναρξη του μπλογκ, σας υποσχεθήκαμε πως θα σας κάνουμε να δείτε τα όσπρια αλλιώς! Το γιορτινό αυτό ρολό, λοιπόν, είναι άλλη μία απόδειξη!

Υλικά:
- Φακές: Τις φακές τις αγαπώ. Είναι το πρώτο όσπριο που χρησιμοποίησα για να κάνω σουτζουκάκια και κιμά και δουλεύει τέλεια. Είναι ιδανικό υλικό για το ρολό. Φουσκώνει πολύ μετά το βράσιμο.
- Ρύζι: Χρησιμοποίησα άγριο ρύζι αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ρύζι θέλετε ή και πλιγούρι.
- Νιφάδες βρώμης: Ολόκληρες νιφάδες, δεν θα χρειαστεί να τις αλέσω. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω το ρολό με αλεύρι βρώμης, επομένως δεν ξέρω αν θα δούλευε.
- Αυγό λιναρόσπορου: Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε 2 “αυγά”. Επομένως θα βάλω δύο κουταλιές λιναρόσπορο μαζί με νεράκι. Αν έχω ολόκληρο λιναρόσπορο, τον αλέθω στον μύλο αλλιώς χρησιμοποιώ έτοιμο, κοπανισμένο. Αν δεν έχω λιναρόσπορο, μπορώ να χρησιμοποιήσω σπόρους τσία.
- Καρότο: 1 μέτριο καρότο που θα το τρίψω
- Κρεμμύδι: 1 μέτριο κρεμμύδι που εγώ το αλέθω στο μούλτι, γιατί δεν θέλω να βλέπω κομματάκια.
- Σκόρδο: 1 σκελίδα σκόρδο, που ταιριάζει τέλεια αλλά αν θέλετε φυσικά μπορείτε να την παραλείψετε.
- Μπαχαρικά: Κύμινο, καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά.
- Μυρωδικά: Αποξηραμένη ρίγανη και θυμάρι.
- Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Παραλείψτε την, αν δεν έχετε.
Για τη γέμιση:
- Μανιτάρια: Χρησιμοποίησα λευκά μανιτάρια που τα σοτάρισα με λίγα μπαχαρικά στο αντικολλητικό.
- Καλαμπόκι: Κατεψυγμένο χρησιμοποίησα. Η γλυκάδα του ταιριάζει πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τυρί: Εμείς στη Θεσσαλονίκη, ό,τι είναι κίτρινο, το λέμε κασέρι. Χρησιμοποίησα λοιπόν, φυτικό κασέρι σε φέτες. Μπορείτε να βάλετε ό,τι τυρί θέλετε απλώς αν θέλετε να βάλετε λευκό φυτικό, συνήθως μου λιώνει τελείως, γίνεται σα κρέμα και φοβάμαι μην χαλάσει το ρολό κατά το ψήσιμο.
Για την επικάλυψη:
- Πάστα ντοματας: Αν θέλω μία πιο υγιεινή βερζιόν, θα χρειαστώ λίγες κουταλιές πάστα ντομάτας που θα την αραιώσω.
- Ελαιόλαδο: Λίγο ελαιόλαδο ή νεράκι για να αραιώσω την πάστα.
- Μελάσα: Για να φύγει η όξινη γεύση της ντομάτας. Αν θέλω μπορώ να βάλω εναλλατικά, λίγη ζάχαρη καρύδας.
- Ρίγανη
- Αλάτι: Αν είναι στη διατροφή μας.
- Εναλλακτικά: Μπορώ να χρησιμοποίησω λίγες κουταλιές κέτσαπ. Γιορτές είναι! Δεν χάθηκε και ο κόσμος.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Ξεπλένω τις φακές και τις βάζω να βράσουν με 4 φλιτζάνια νερό και κύβο λαχανικών, αν θέλω. Θέλω να μαλακώσουν αρκετά, σχεδόν να διαλύονται με το πιρούνι. Την πρώτη φορά τις έβρασα μισή ώρα, στην ουσία μέχρι που ρούφηξαν το νερό τους. Τη δεύτερη φορά, τις έβαλα για 15 λεπτά στη χύτρα.
- Σουρώνω πάρα πολύ καλά, γιατί όσο πιο πολύ μαλακώσουν, τόσο πιο πολύ νερό θα έχουν κρατήσει. Τις βάζω στο μούλτι και πολτοποιώ να γίνουν κρέμα. Αν χρειαστεί το κάνω σε δόσεις. Μεταφέρω τις αλεσμένες φακές σε ένα μεγάλο μπολ.
- Παράλληλα βράζω και το ρύζι μου.
- Ετοιμάζω και το αυγό λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νεράκι και το αφήνω για 10-15 λεπτά.
- Τρίβω το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Εγώ τα βάζω όλα μαζί στο μούλτι και τα αλέθω. Αν δεν θέλετε και δεν σας ενοχλούν τα κομμάτια ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, όπως ενοχλούν εμένα, τότε μπορείτε απλά να το ψιλοκόψετε.
- Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το τριμμένο καρότο, σκόρδο και κρεμμύδι και σοτάρω με λίγο νεράκι ή ελαιόλαδο.
- Όταν απορροφηθούν τα υγρά είναι έτοιμα και τα ρίχνω μέσα στο μπολ με τη φακή. Κρατήστε το τηγάνι στην άκρη, μην το πλύνετε, θα μας χρειαστεί.
- Βάζω μέσα στο μπολ τον κουρκουμά, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, τη ρίγανηκαι το θυμάρι και ανακατεύω καλά. Στο σημείο αυτό, αν θέλω προσθέτω και αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνω στο μπολ τη διατροφική μαγιά και τον λιναρόσπορο με το νεράκι του, που θα το έχει απορροφήσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω και το ρύζι και τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύω καλά.
- Μεταφέρω το μπολ στο ψυγείο και το αφήνω για μισή ώρα τουλάχιστον για να σφίξει.




Στο μεταξύ ετοιμάζω τα υλικά της γέμισης:
- Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται πλύσιμο. Εγώ τα λευκά, τα ξεφλουδίζω απλά και κοβω το κάτω μέρος από το κοτσάνι τους. Τα κόβω σε 3 ή στα 4, ανάλογα με το μέγεθός τους. Έχω στο νου μου πως μετά το σοτάρισμα, θα χάσουν υγρά και θα μικρύνουν.
- Βράζω το καλαμπόκι, αν χρησιμποιήσω κατεψυγμένο. Εγώ βράζω λίγο νεράκι με τον βραστήρα και το βάζω για λίγη ώρα σε ένα μπολ μαζί με το κατεψυγμένο καλαμπόκι. Στραγγίζω και είναι έτοιμο.
- Τσιγαρίζω τα μανιτάρια σε λίγο λάδι, αν θέλω, μαζί με λίγο σκόνη σκόρδο και καπνιστή πάπρικα. Εγώ τα έκανα με λίγο λάδι καρύδας και τα τσιγάρισα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να συρρικνώνονται.

Συναρμολόγηση:
- Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο, το οποίο θα πρέπει να έχει σφίξει αρκετά.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ, στρώνω αντικολλητικό χαρτί και λαδώνω καλά τα τοιχώματα. Αν έχω φόρμα σιλικόνης, λογικά θα λειτουργήσει καλύτερα, εγώ δυστυχώς δεν έχω.
- Βάζω μείγμα μέχρι τη μέση της φόρμας. Το απλώνω καλά και ομοιόμορφα.
- Βάζω από πάνω τις φέτες κασέρι. Στη μέση της φόρμας και κατά μήκος, βάζω τα μανιτάρια και ενδιάμεσα το καλαμπόκι. Πατάω με τα χέρια μου καλά, να πατηκωθούν όσο γίνεται, δεν θέλω να προεξέχουν ιδιαίτερα.
- Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα, το οποίο το απλώνω σε όλη την επιφάνεια. Όσο μπορώ, με τη μαρίζ, σπρώχνω μείγμα να πάει και προς τα τοιχώματα, να γίνει όλο ένα σώμα.




Για την επικάλυψη:
- Αν θέλω, χρησιμοποιώ κέτσαπ, αραιωμένη με λίγο νεράκι. Αν δεν θέλω, βάζω την πάστα ντομάτας σε ένα μπολάκι μαζί με το ελαιόλαδο, τη μελάσα, τη ρίγανη και ανακατεύω.
- Με ένα πινέλο απλώνω πάνω σε όλη την επιφάνεια του ρολού.



Ψήσιμο:
- Ψήνω για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω χωρίς να καεί.
- Κάθε 15 λεπτά, το βγάζω από τον φούρνο και το αλείφω με την σάλτσα ντομάτας. Έτσι θα διατηρηθεί ενυδατωμένο κατά το ψήσιμο και θα έχει και ωραίο χρώμα.
- Πριν το ξεφορμάρω, το αφήνω να κρυώσει καλά.
Το ρολό του χορτοφάγου
Course: Κυρίως, ΧριστούγενναDifficulty: Μέτρια8
μερίδες1
hour45
minutesΥΛΙΚΑ:
2 φλ. ξερή φακή
4 φλ. νερό
1 1/2 φλ. ρύζι άγριο (βρασμένο)
6 κ.σ. νιφάδες βρώμη
1 καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. λιναρόσπορος & 5 κ.σ. νερό
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι
πιπέρι και αλάτι, αν είναι στη διατροφή σας
- Για τη γέμιση:
250 γρ. μανιτάρια λευκά
1/2 φλ. καλαμπόκι
Λίγες φέτες φυτικό τυρί
- Για την επικάλυψη:
2-3 κ.σ. πάστα ντομάτας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγη μελάσα
Λίγη ρίγανη
Αλάτι, αν είναι στη διατροφή σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βράζω τις φακές να μαλακώσουν. Τις σουρώνω και τις βάζω στο μούλτι. Πολτοποιώ να γίνουν κρέμα και τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βράζω το ρύζι μου, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νεράκι και το αφήνω για 10-15 λεπτά.
- Τρίβω καρότο, κρεμμύδι και σκόρδο και τα σοτάρω για λίγα λεπτά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τα μεταφέρω έπειτα στο μπολ με τις φακές.
- Βάζω στο μπολ τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω και τον λιναρόσπορο, τη διατροφική μαγιά και ανακατεύω.
- Τέλος, βάζω το ρύζι και τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύω. Αφήνω το μείγμα για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
- Για τη γέμιση:
- Κόβω σε φέτες τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζω σε λίγο λάδι καρύδας, μαζί με λίγη καπνιστή πάπρικα και σκόνη σκόρδο.
- Ετοιμάζω και το καλαμπόκι μου και κόβω σε φέτες το κασέρι, αν θα χρησιμοποιήσω.
- Συναρορμολόγηση:
- Σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ στρώνω αντικολλητικό χαρτί και λαδώνω καλά τα τοιχώματα.
- Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και στρώνω μέχρι τη μέση, περίπου της φόρμας.
- Βάζω τις φέτες κασέρι, από πάνω τα μανιτάρια και ενδιάμεσα το καλαμπόκι. Προσπαθώ να τα βάλω στη μέση και όχι προς τα τοιχώματα της φόρμας.
- Βάζω από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και το απλώνω καλά και ομοιόμορφα. Όσο μπορώ, σπρώχνω, να πάει και στα τοιχώματα.
- Επικάλυψη:
- Ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολάκι και αλείφω την επιφάνεια του ρολού πριν το βάλω στον φούρνο.
- Ψήσιμο:
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 λεπτά. Κάθε 15 λεπτά, το βγάζω από τον φούρνο και αλείφω πάλι με την σάλτσα.
- Αφήνω να κρύωσει καλά, πριν ξεφορμάρω.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Για τη γέμιση, μπορώ να χρησιμποιήσω ό,τι θέλω απλώς μην το παραγεμίσετε γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσετε να το σκεπάσετε καλά και να γίνει ρολό, χωρίς να διαλύεται στη μέση.
- Εγώ για να το ξεφορμάρω, έπιασα το αντικολλητικό χαρτί που περίσσευε και το σήκωσα από κει. Ενδεχομένως αυτό να μην δουλέψει, επομένως μπορείτε απλά να το τουμπάρετε, Είναι αρκετά στιβαρό και δεν θα πρέπει να διαλύεται. Για αυτό είναι σημαντικό να το αφήσω να κρυώσει πριν.
- Το αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω και κόβω σε κομμάτια και τα τοποθετώ με την γλασαρισμένη επιφάνεια προς τα επάνω.
- Συνοδέψαμε με πατάτες φούρνου. Μπορείτε να το συνοδέψετε με πουρέ, αυτός ο μωβ είναθ τέλειος, ή με ρύζι που περίσσεψε από τη συνταγή.
