Μία συνταγή από την Κρήτη, από τη Γεωργία, που τη βρίσκουμε στο Instagram και ως veganincrete.

Προζυμένια Σταφιδόψωμα
Course: ΣταφιδόψωμαCuisine: Πρωινό, ΣνακDifficulty: ΜέτριοΤεμάχια
12
ψωμάκιαΠροεροιμασία
30
minutesΨήσιμο
40
minutesΥΛΙΚΑ:
3 κούπες +3/4 αλεύρι ολικής με γοχ (τα έχω ανακατεμένα σε ένα μπωλ για γρήγορη κι εύκολη χρήση)
1 κούπα σταφίδες (τις μούλιασα και μετά της πέρασα από το μπλέντερ να γίνουν πολτός)
100 γρ. προζύμι
Χυμός από 1 πορτοκάλι περίπου 1κούπα
1 φακελάκι μαγιά (προαιρετικά με τη μαγιά μου βγήκαν πιο αφράτα και έμειναν μαλακά μέχρι και 4 μέρες μετά με σκέτο προζύμι προσωπικά μου βγήκαν πυκνά και ελαφρώς σκληρά) ακόμα μαθαίνω το προζύμι
1 κούπα νερό χλιαρό ή φυτικό γάλα
1/4 της κούπας μελάσα (μέχρι 1/3 μετά γίνεται πολύ γλυκό)
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
εκτελεση:
- Αφήνω το προζύμι να ανέβει αφού το έχω ταΐσει και κρατήσει ξεχωριστά όσο χρειάζομαι.
- Βάζω τη μαγιά με λίγο νερό χλιαρό και την αφήνω να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτω τα υγρά μου και τη σταφίδα και έπειτα σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι όσο χρειαστεί για να δέσει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Το αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Έπειτα, το κόβω σε όσα κομμάτια θέλω, ανάλογα το μέγεθος που θέλω να έχουν τα σταφιδόψωμα.
- Τα τοποθετώ στο ταψί και τα αφήνω να φουσκώσουν.
- Έπειτα τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, ο φούρνος μου είναι υγραέριο και τα έψησα στους 170 για περίπου 35-40’.
H διαδικασία με φωτογραφίες:





