Μία συνταγή πολύ εύκολη και ξεχωριστή, για να εντυπωσιάσεις μικρούς και μεγάλους στο γιορτινό τραπέζι!
Jump to Recipe
Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, μία ματιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, ίσως σας δώσει μία ιδέα, αλλά το μωβ είναι το αγαπημένο μου χρώμα! Το αγαπούσα από παιδί και αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν παντρεύτηκα, τα έκανα όλα μωβ, ούτε και όταν έκανα δικό μου παιδάκι! Το Αναστασάκι ακόμη δεν έχει δείξει την προτίμησή της αλλά αυτό το υπέροχο μωβ πιάτο, την εντυπωσίασε! Δεν ήξερα αν θα το ονομάσω πουρέ ή σούπα! Μπορεί να είναι και τα δύο, ανάλογα με το πόσο αραιό θα το κάνουμε. Όπως και να το πεις, είναι σίγουρα ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό πιάτο, να συνοδέψει τα γιορτινά σας γεύματα και να τραβήξει όλα τα βλέμματα (έκανα και ρίμα!). Πολύ εύκολο να γίνει και πολύ θρεπτικό!

Υλικά:
- Πατάτες: Βασικό υλικό της συνταγής, για αυτό και σας είπα, δεν ξέρω πώς να την ονομάσω, πουρέ ή σούπα. Οι πατάτες είναι πλούσια πηγή βιταμινών: B1, B2, B6, PP και C. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες και υδρογονάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Για τη συνταγή θα τις βράσουμε και θα τις πολτοποιήσουμε, ιδανικά με ένα ραβδομπλέντερ.
- Κόκκινο λάχανο: Σαν λάτρης του μωβ, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί το λέμε κόκκινο ενώ είναι ξεκάθαρα μωβ χρώμα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνη, κάλιο και μικρές ποσότητες μετάλλων.
- Σκόρδο: Χρησιμοποίησα κανονική σκελίδα σκόρδου και όχι σκόνη.
- Διατροφική μαγιά: Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, του Saccharomyces cerevisiae. Δεν περιέχει γλουτένη, αλάτι, είναι κατάλληλη από την έναρξη των στερεών τροφών σε ένα βρεφάκι. Πλούσια σε Β12, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Έχει γεύση τυρένια και είναι εξαιρετικό υλικό για παρασκευές όπου θέλεις να αντικαταστήσεις το τυρί. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
- Ελαιόλαδο: Το βάζω ωμό, στο τέλος.
- Λεμόνι: Λίγες σταγόνες, ανάλογα με το γούστο.
- Προαιρετικά: Κρέμα καρύδας: Αν θέλω να γίνει λίγο πιο ρευστή και κρεμώδης, αν κι εγώ δεν χρησιμοποίησα, μπορώ να χρησιμοποιήσω και λίγο κρέμα καρύδας.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τις κόβω σε κυβάκια μεσαίου μεγέθους και τις βάζω μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Σκεπάζω με νερό και τις βάζω να βράσουν για να μαλακώσουν. Τις άφησα για περίπου 20 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζω το λάχανο: το πλένω και το κόβω σε μικρά κομμάτια, όπως για σαλάτα και το ρίχνω μαζί με τις πατάτες που βράζουν, τα τελευταία 5-7 λεπτά.
- Δοκιμάζω με ένα πιρούνι να δω αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες και στραγγίζω όλο το μείγμα.
- Με το ραβδομπλέντερ, πολτοποιώ τις πατάτες με το λάχανο, να γίνουν τελείως κρέμα. Δεν είναι δυνατόν να πολτοποιήσω με το χέρι γιατί δεν θα καταφέρω να λιώσω το λάχανο. Αν δεν έχω ραβδομπλέντερ, μπορώ να περιμένω να κρυώσουν λίγο και να τα αλέσω στο μούλτι. Βάζω μέσα και το σκόρδο λιωμένο και πολτοποιώ.
- Συμπληρώνω το ελαιόλαδο, τη διατροφική μαγιά και το λεμόνι και ανακατεύω. Βάζω και αλάτι αν χρησιμοποιώ.
- Στο σημείο αυτό, βλέπω την υφή και αν θέλω συμπληρώνω λίγο νεράκι, ή φυτικό γάλα ή κρέμα καρύδας. Αν συμπληρώσω με γάλα ή κρέμα καρύδας, βάζω όλο το μείγμα στη φωτιά, να πάρει μία βράση.
Deep purple αλά βελουτέ
Course: Σούπες, ΧριστούγενναDifficulty: Εύκολο4
μερίδες15
minutes20
minutesΥΛΙΚΑ:
670-700 γρ. πατάτες
500 γρ. λάχανο
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγες σταγόνες λεμόνι
Προαιρετικά: κρέμα καρύδας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω τις πατάτες να βράσουν για να μαλακώσουν. Εγώ τις έβρασα για περίπου 15 λεπτά.
- Τα τελευταία 5-7 λεπτά, βάζω στην κατσαρόλα που βράζει το λάχανο, κομμένο σε κομμάτια.
- Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, σουρώνω το νερό και τις πολτοποιώ μαζί με το λάχανο, το σκόρδο λιωμένο, με το ραβδομπλέντερ.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο, τη διατροφική μαγιά, το λεμόνι και ανακατεύω.
- Ανάλογα με την υφή που θέλω, μπορώ να συμπληρώσω με λίγο νεράκι ή κρέμα καρύδας.
