Σνακ Τρουφάκια

Μπουκίτσες κάστανου

Εύκολα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς ψήσιμο, λάδι και γλουτένη.

Jump to Recipe

Αδιαμφησβήτητα είναι η εποχή του κάστανου! Για μένα έχουν έντονη συναισθηματική αξία, μου θυμίζουν αφενός παιδικά χρόνια, βόλτα στην πόλη με ζεστά ρούχα και τους καστανάδες, που έψηναν τα κάστανά τους στον δρόμο και μας τα έβαζαν σε χωνιά φτιαγμένα από χαρτί και έπρεπε υπομονετικά να περιμένουμε να κρυώσουν για να τα απολαύσουμε. Τα αγαπώ τα κάστανα και για έναν ακόμη λόγο που μόνο ένας, το πολύ δύο άνθρωποι που θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές θα καταλάβουν. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να λείπει από το μπλογκ συνταγή με αγαπημένα καστανάκια! Θα μπορούσα να την κρατήσω για τις γιορτές, αλλά δεν κρατιόμουν, ούτε γω, ούτε κι εσείς! Έτσι, αποφάσισα να σας ανεβάσω τη συνταγή άμεσα και όταν θα έρθουν οι γιορτές, θα τα φτιάξω πάλι, θα τα ντύσω γιορτινά και σας υπενθυμίσω αυτή την υπέροχη και πραγματικά πανεύκολη συνταγή!

Υλικά:

  • Κάστανα: Το ξέρατε πως συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς; Χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνη C, με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και βουτυρένια υφή. Θα τα χρειαστούμε βρασμένα και ξεφλουδισμένα.
  • Χουρμάδες: Χρησιμοποιώ πάντα βασιλικούς, είναι μεγαλύτεροι και πολύ μαλακοί και δεν χρειάζονται μούλιασμα. Αν δεν έχετε, βάλτε απλούς αλλά σε διπλάσια ποσότητα και θα χρειαστεί να τους μουλιάσετε λίγη ώρα σε ζεστό νεράκι.
  • Κακάο: Ξέρετε, όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, πως προτιμώ να χρησιμοποιώ χαρουπάλευρο αντί για κακάο, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, επειδή το αποτέλεσμα μου φάνηκε αρκετά γλυκό για τα γούστα μου (κάστανο γλυκό, χουρμάδες γλυκοί, χαρουπάλευρο έξτρα γλυκάδα), αποφάσισα να βάλω κακάο, για να φέρω πιο πολύ το αποτέλεσμα στα μέτρα μου. Εξάλλου, και το ωμό κακάο, είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε σίδηρο.
  • Κανέλα: Χρησιμοποίησα Κεϋλάνης.
  • Βούτυρο κάσιους: Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κάποιο βούτυρο καρπών, τα υλικά πλάθονται εύκολα και χωρίς αυτό το συστατικό αλλά βοηθάει αρκετά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και επίσης, το κάσιους με το κάστανο, έκαναν φοβερό συνδυασμό.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Βράζω τα κάστανα. Εγώ τα χαράσσω, σε σταυρό και τα βάζω στη χύτρα. Τα βράζω για 20 λεπτά, από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα.
  2. Τα ξεφλουδίζω και τα βάζω στον κάδο του μούλτι. Θα τα κάνω πουρέ, επομένως δεν με πειράζει να σπάσουν, κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματος.
  3. Βάζω στον κάδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιώ.
  4. Παίρνω μείγμα με τα χέρια μου και πλάθω τρουφάκια, σε ό,τι μέγεθος θέλω.
  5. Μπορώ να τα αφήσω είτε σκέτα, είτε να τα ρολάρω μέσα σε ένα πιατάκι, όπου έχω βάλει μέσα κακάο, τριμμένη καρύδα, σουσάμι, σπόρους κάνναβης και γενικά οι επιλογές είναι άπειρες.

Μπουκίτσες κάστανου

Recipe by VeggieSharkCourse: Σνακ, ΤρουφάκιαDifficulty: Εύκολο
Τεμάχια

12

τρουφάκια
Προετοιμασία

10

minutes

υλικα:

  • 100 γρ. κάστανα βρασμένα

  • 3 βασιλικοί χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)

  • 1 κ.σ. κακάο ωμό

  • Μία τσιμπιά κανέλα

  • Προαιρετικά:
  • 1 κ.σ. βούτυρο κάσιους

εκτελεση:

  • Βράζω και ξεφλουδίζω τα κάστανα.
  • Βγάζω το κουκούτσι από τους χουρμάδες.
  • Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιώ.
  • Πλάθω σε μπαλάκια και αν θέλω τα ρολάρω σε κακάο, τριμμένη καρύδα ή σε ό,τι άλλο επιθυμώ.

σημειωσεισ:

  • Διατηρούνται 3-4 μέρες στο ψυγείο (θα τα φάτε όμως όλα την πρώτη μέρα).

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μarousa
Μarousa
2 years ago

Νοστιμότατα!!! Ήθελα να σας ρωτήσω όταν είναι ζεστά τα κάστανα τα βάζετε στο μπλέντερ ή πρέπει να κρυώσουν??

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x