Μία ελαφριά συνταγή, χωρίς γλουτένη και τηγάνισμα.
Jump to Recipe
Ποιος δεν αγαπάει τα φαλάφελ; Παραδοσιακό έδεσμα που μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή και στα ελληνικά είναι οι αγαπημένοι ρεβυθοκεφτέδες! Ομολογώ, πως φτιάχνω χρόνια κεφτέδες από ρεβύθια αλλά δεν είχα ασχοληθεί με το παραδοσιακό φαλάφελ, με τα μπαχαρικά τους και τον μπόλικο μαϊντανός που αναδεικνύεται σε κάθε μπουκίτσα. Το συνειδητοποίησα πριν από λίγες, όταν καθίσαμε με το Αναστασάκι σε μία τοπική φαλαφερία και τσιμπήσαμε. Αποφάσισα λοιπόν, να τα φέρω στα μέτρα μας και να φτιάξουμε ελαφριά φαλάφελ, φούρνου, για μικρά καρχαριάκια και όχι μόνο!

Υλικά:
- Ρεβύθια: Το βασικό συστατικό και όπως έχω πει ξανά, το αγαπημένο μου όσπριο. Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Η παρουσία τόσο πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών τα καθιστά ιδανική και πλήρης τροφή προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία (πηγή). Θα τα μουλιάσουμε, εγώ συνήθως τα βάζω από το βράδυ και το πρωί είναι έτοιμα αλλά αν καμία φορά ξεχάσω, τα βάζω το πρωί σε ζεστό νεράκι και τα μουλιάζω μέχρι να φουσκώσουν.
- Κρεμμύδι: Θα μας δώσει την απαραίτητη υγρασία για να δέσουν τα φαλάφελ μας.
- Σκόρδο: Το αγαπώ, δίνει τα υπέροχα αρώματά του και τη θρεπτικότητά του και το χρησιμοποιώ στις συνταγές που κάνω για το Αναστασάκι, από την άρχη του ταξιδιού των στερεών.
- Ρεβυθάλευρο: Φτιάχνεται από την σύνθλιψη αποξηραμένων ρεβυθιών, διατηρεί την θρεπτικότητά τους, όντας πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φολλικό οξύ και ελάχιστη γλουτένη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές είναι, είναι ιδιαίτερα απορροφητικό και είναι το συνεκτικό στοιχείο της συνταγής μας. Αν δεν έχετε και δεν αποφεύγετε τη γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλ αλεύρι.
- Ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά: Κύμινο που είναι το βασικό μπαχαρικό σε ένα φαλάφελ. Χρησιμοποίησα, επίσης, κόλιανδρο, γιατί δεν είχα φρέσκο κα κουρκουμά.
- Μαϊντανός: Βασικός επίσης για τα φαλάφελ. Κατά βάση χρησιμοποιούν φρέσκο αλλά εγώ δεν έχω ποτέ, έτσι τα έκανα με αποξηραμένο.
- Μαγειρική σόδα: Τη θεωρώ το μυστικό συστατικό της συνταγής, που κάνει τα φαλάφελ μας πιο αφράτα. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο.
Η διαδικασία βήμα – βήμα:
- Μουλιάζω τα ρεβύθια για να φουσκώσουν, τα στραγγίζω και τα ξεπλένω. Εγώ τα βράζω στη χύτρα για 15-20 λεπτά, αφού σηκωθεί η βαλβίδα. Αν θα μουλιάσετε μόνο για τα φαλάφελ, υπολογίστε μισή ποσότητα γιατί φουσκώνουν.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα τάψι.
- Τα σουρώνω καλά, να φύγουν τα πολλά υγρά και τα μεταφέρω στον κάδο του μούλτι. Βάζω το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το σκόρδο, τη σόδα, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό και πολτοποιώ να λιώσουν καλά. Αν χρειαστεί, το κάνω σε δυο δόσεις.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μπολ και βάζω το ρεβυθάλευρο. Ανακατεύω με ένα κουτάλι, να ενσωματωθεί. Παρατηρώ πως το μείγμα μου είναι ήδη αρκετά σφιχτό, επομένως δεν χρειάζεται να αφήσω το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει.
- Με ένα κουτάλι παίρνω μείγμα και με τα χέρια μου πλάθω κεφτεδάκια. Το μείγμα είναι τέλειο, δεν κολλάει στα χέρια, πλάθεται πανεύκολα. Μπορώ να τα κάνω πιο πλατιά αν θέλω, εγώ προτίμησα να είναι πιο στρογγυλά.
- Τα στρώνω στο αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αν θέλω πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο. Αυτό θα τα κάνει πιο χρυσαφένια και πιο τραγανά. Εγώ το παρέλειψα.
- Ψήνω για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Αποσύρω από τον φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν και να σφίξουν.
- Τα συνοδέψαμε με σος γιαούρτι με λίγο ταχίνι και λεμόνι.




Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
21 μηνών όταν κάναμε αυτή τη συνταγή και πλέον η συμμετοχή της στην κουζίνα είναι απόλαυση και για τις δύο.
- Ξεφλούδισε το κρέμμυδι με τα χεράκια της.
- Μετέφερε τα ρεβύθια στο μούλτι, με τις μεζούρες μέτρησης. Τις έπεσαν κάποια στον πάγκο αλλά τα έβαλε με το χεράκι της μέσα, τρώγοντας και λίγα παράλληλα.
- Έβαλε στον κάδο, επίσης, το κρεμμύδι και το σκόρδο και με τα κουταλάκια μέτρησης τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό.
- Βάλαμε μαζί το ρεβυθάλευρο στο μπολ: έπαιρνε με το κουτάλι και το έβαζε στο υπόλοιπο μείγμα κι εγώ της μετρούσα.
- Ανακατέψαμε παρεά, εννοείται έφαγε από το μείγμα και αυτή τη φορά από μόνη της δοκίμασε να τα πλάσει, τραγουδώντας: “με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια”.








Φαλάφελ φούρνου
Course: ΚυρίωςCuisine: Φαλάφελ, ΌσπριαDifficulty: Μέτριο12
φαλάφελ10
minutes20
minutesΥΛΙΚΑ:
2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
3 κ.σ. ρεβυθάλευρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. κόλιανδρο
2 κ.σ. μαϊντανός (έβαλα ξερό)
- Προαιρετικά:
Αλάτι, για παιδιά άνω του έτους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζω όλα τα υλικά, εκτός από το ρεβυθάλευρο στον κάδο του μούλτι και πολτοποιώ.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και βάζω το ρεβυθάλευρο και ανακατεύω.
- Με ένα κουτάλι, παίρνω μείγμα και το πλάθω με τα χέρια μου σε στρόγγυλα μπαλάκια.
- Μεταφέρω σε ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 περίπου λεπτά.
- Τα αφήνω να κρυώσουν και να σφίξουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Όταν λέω φλιτζάνι, εννοώ τις ειδικές μεζούρες μέτρησεις, τα γνωστά cup. Η αντιστοιχία είναι περίπου ίδια με μία κλασική κόκκινη κούπα νες-καφέ.

Η σως γιαουρτιού αποτελείται από λεμόνι και ταχίνι;
Καλησπέρα!!! Σωστά!!
Είμαι περίεργη να την δοκιμάσω ❤️
Καλή σας επιτυχία!
Καλησπέρα σας, τα ψήνετε στις αντιστάσεις ή αέρα με αντιστάσεις;
Καλημέρα! Με αέρα ψήνω σχεδόν πάντα! Συγνώμη για την παράληψη!