Κυρίως Σούπες

Βελουτέ Μπροκολόσουπα

Εύκολη, γρήγορη και πολύ θρεπτική, με ελάχιστα υλικά.

Jump to Recipe

Μπορεί ο καιρός να αρνείται πεισματικά να κρυώσει, πράγμα πολύ καλό γιατί κάνουμε και οικονομία στη θέρμανση, αλλά το παιδάκι μου ένα απόγευμα, είπε: “Σούπα μαμά!”. Είχαν μεσολαβήσει κάποιες μέρες που ήμασταν με τη σειρά όλοι άρρωστοι και τραχανάς και φιδές έκαναν την εμφάνισή τους για αρκετές μέρες. Τώρα όμως, που προς το παρόν, είμαστε όλοι περδίκι, ήταν ευκαιρία για κάτι θρεπτικότερο από τραχανά και φιδέ! Εγκαινιάζω λοιπόν τη σεζόν της σούπας, με μία λαχταριστική μπροκολόσουπα! Μπορεί να γίνει βελουτέ ή και όχι, ανάλογα με τα γούστα και την ηλικία του παιδιού. Προσωπικά, προτιμώ τη βελουτέ, γιατί κάθεται σα κρεμούλα στο κουτάλι και επιτρέπει στο Αναστασάκι να τρώει μόνη της, χωρίς δυσκολία.

Υλικά:

  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Το ιταλικό αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε, Φολικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό και καθιστώντας το ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία (πηγή). Δεν θέλει πολλή ώρα μαγειρέματος, επομένως μπορείτε, ιδανικά για να διατηρήσει περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά, να το κάνετε λίγα λεπτάκια στον ατμό και να το βάλετε μετά στο υπόλοιπο μείγμα, για πολτοποίηση. Αν ωστόσο, δεν έχετε χρόνο και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος, μπορείτε να το βράσετε στην κατσαρόλα, λίγο πριν να είναι έτοιμες οι πατάτες.
  • Πατάτες: Με βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος B (νιασίνη, πυριδοξίνη ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και φυλλικό οξύ). Θα δώσει την υπέροχη, κρεμώδη υφή στη σουπίτσα μας.
  • Νερό: Σούπα χωρίς νερό, γίνεται;
  • Ελαιόλαδο: Αγνό, παρθένο, θα το προσθέσω ωμό, στο τέλος, αφού αποσύρω από τη φωτιά.
  • Μυρωδικά και μπαχαρικά: Χρησιμοποίησα μόνο σκόνη σκόρδο και μαϊντανό.
  • Λεμόνι: Αν έχετε βιολογικό και ακέρωτο, βάλτε και λίγο ξύσμα, θα με θυμηθείτε.
  • Διατροφική Μαγιά: Την αγαπάμε, την βάζουμε όπου μπορούμε, δίνει τυρένια γεύση και είναι θρεπτικότατη. Περισσότερα εδώ.
  • Προαιρετικά: Αν χρησιμοποιείτε, μπορείτε να βάλετε βεγκέτα (έχει αλάτι συνήθως) ή αλάτι, αν έχετε παιδάκια άνω του έτους. Επίσης, για να γίνει πλήρες γεύμα η σουπίτσα, μπορείτε να πολτοποιήσετε μαζί και λίγο τόφου, αφού το βράσετε μαζί με τα λαχανικά για 5 λεπτά (εκτός και αν χρησιμοποιήσετε silken tofu, όπου δεν χρειάζεται άλεσμα). Εγώ, στις μερίδες μας, όταν τις έβαλα στα πιάτα, έβαλα λίγο κεφίρ σόγιας και ταίριαξε πολύ ωραία.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις κόβω σε κυβάκια, όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν.
  2. Πλένω και κόβω το μπρόκολο σε μπουκετάκια.
  3. Αν θέλω, για να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά το μπρόκολο, το μαγειρεύω για λίγα λεπτά στον ατμό αλλά δεν θα μαλακώσει πολύ, σε σχέση με το πως θα βράσει μαζί με τις πατάτες. Μπορώ, επίσης, να βάλω τις πατάτες να βράσουν και το τελευταίο πεντάλεπτο, να προσθέσω και το μπρόκολο. Τέλος, αν θέλω, βάζω εξ αρχής όλα τα λαχανικά μαζί, ρίχνω νερό να τα σκεπάζει και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνω το σκόρδο, τον μαϊντανό και το αλάτι, αν θα βάλω. Βράζω μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να λιγοστέψει το νερό.
  5. Αν θέλω, μπορώ να προσθέσω firm tofu σε κομμάτια, είτε λίγο silken tofu και να βράσω για 5 ακόμη λεπτά. (Εγώ αυτή τη φορά δεν έβαλα τόφου).
  6. Αποσύρω από τη φωτιά. Αν έχει μείνει αρκετό νερό, πετάω λιγάκι. Εξαρτάται από το πόσο ρευστή θέλω τη σούπα μου. Προσθέτω το ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ.
  7. Ρίχνω τη διατροφική μαγιά και ανακατεύω.
  8. Μπορώ να σερβίρω με λίγο γιαούρτι ή κεφίρ και σπόρους κάνναβης.

Βελουτέ Μπροκολόσουπα

Recipe by VeggieSharkCourse: ΚυρίωςCuisine: Σούπες, ΛαχανικάDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

4

μερίδες
Προετοιμασία

10

minutes
Μαγείρεμα

20

minutes

Υλικα:

  • 1 μεγάλη πατάτα (350 γρ. περίπου)

  • 8-10 μπουκετάκια μπρόκολο (250 γρ. περίπου)

  • 1.5 l. νερό

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1 κ.γ. μαϊντανός

  • Χυμό από μισό λεμόνι (ή σύμφωνα με τα γούστα)

  • Προαιρετικά:
  • Αλάτι ή βεγκέτα

  • Τόφου είτε Firm είτε Silken

  • Κεφίρ ή γιαούρτι φυτικό

εκτελεση:

  • Ξεφλουδίζω τις πατάτες και ξεπλένω το μπρόκολο και το κόβω σε μπουκετάκια.
  • Κόβω τις πατάτες σε κυβάκια και τις βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, στην ουσία θέλω να τις σκεπάζει το νερό.
  • Φέρνω σε βρασμό τις πατάτες, προσθέτω τη σκόνη σκόρδο και τον ξερό μαϊντανό και μετά από 10-15 λεπτά βρασμού, προσθέτω και το μπρόκολο. Αν θέλω, εννοείται, τα βράζω εξ αρχής μαζί, αλλά το μπρόκολο δεν χρειάζεται τόσο βράσιμο.
  • Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά μου και αρχίσει να αραιώνει και το νεράκι, αποσύρω απο τη φωτιά. Ρίχνω το ελαιόλαδο και το λεμόνι και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ. Αν μου έχει μείνει πολύ νεράκι, μπορώ να πετάξω λίγο, αν δω πως χρειάζομαι περισσότερο, συμπληρώνω. Η υφή που θέλω, είναι σούπα βελουτέ και όχι πουρές.
  • Ρίχνω τη διατροφική μαγιά και ανακατεύω.
  • Όταν τη σερβίρω, μπορώ να βάλω σε κάθε μπολάκι λίγο κεφίρ ή λίγο γιαούρτι. Η ξινή τους γεύση, ταιριάζει τέλεια με τη γλυκάδα που βγάζει η σούπα.

σημειωσεισ:

  • Διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο, απλά σφίγγει και θυμίζει η υφή πουρέ. Την ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νεράκι και αποκτά και πάλι την επιθυμητή υφή.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x