Κυρίως Συνοδευτικά

Ρεβυθοπατάτες

Αυτή η συνταγή είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς πατάτες και γεμάτη πρωτεϊνη. Με ελάχιστα υλικά!

Jump to Recipe

Γίνεται να φάμε κάτι που είναι εξίσου γευστικό με πατάτες αλλά ταυτόχρονα να είναι μπουκιά και θρέψη; Πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο! Τρώμε όσπριο στην πραγματικότητα αλλά έχει τη μορφή πατάτας! Αυτό το γεγονός το κάνει πολύ εύκολο και στη λαβή, κατάλληλο για παιδάκια που ξεκινούν τώρα το ταξίδι των στερεών. Η ιδέα μου ρθε, όταν θυμήθηκα μία συνταγή που είχα κάνει πριν χρόνια, τόφου από ρεβυθάλευρο. Πολύ εύκολη και με ελάχιστα υλικά. Αποφάσισα, λοιπόν, να την επαναλάβω, λίγο τροποποιημένη και να επιχειρήσω να δώσω σχήμα πατάτας και να ακολουθήσω και παρόμοιο τρόπο μαγειρέματος! Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό! Μία δοκιμή θα σας πείσει! Τις συνοδέψαμε με μία σως, πολύ θρεπτική και χορταστική για την οποία επίσης θα σας δώσω συνταγή.

Υλικά:

  • Ρεβυθάλευρο: Αλέθεται το ρεβύθι και μας δίνει το αλεύρι του. Διατηρεί διατροφικά όλα τα πλεονεκτήματα του ρεβυθιού, πλούσιο σε πρωτεΐνες, σαν όσπριο, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Έχει ελάχιστη γλουτένη, για αυτό και δεν φουσκώνει σε σχέση με τα κοινά άλευρα, αλλά δεν μας απασχολεί στη συγκεκριμένη συνταγή. Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, θα ξέρετε πόσο το αγαπώ και πόσο συχνά το χρησιμοποιώ.
  • Νερό: Στην ουσία η συνταγή μπορεί να γίνει μόνο με δύο υλικά: νερό και ρεβυθάλευρο. Όλα τα υπόλοιπα, είναι καθαρά για τη γεύση και μπορούν να τροποποιηθούν ή να παραλειφθούν.
  • Μπαχαρικά και μυρωδικά: Χρησιμοποίησα καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, σκόρδο σκόνη και ρίγανη.
  • Διατροφική μαγιά: Την αγαπώ, είναι θρεπτικότατη και δίνει και τέλεια γεύση.
  • Ελαιόλαδο: Λίγες κουταλιές και αυτές τις θέλω πιο πολύ για τη δεύτερη φάση της συνταγής, αυτή του ψησίματος.
  • Προαιρετικά: Αλάτι, μόνο για παιδιά άνω του έτους και εφόσον είναι στη διατροφή σας.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ρεβυθάλευρο, το νερό, τα μπαχαρικά και τη διατροφική μαγιά. Ανακατεύω πολύ καλά και το βάζω στο μάτι στην αρχή σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μόλις αρχίσουν να ενσωματώνονται τα υλικά, δηλαδή σε 1-2 λεπτά ανακατέματος, χαμηλώνω τη φωτιά στη μέση και συνεχίζω να ανακατεύω. Θέλω το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι όταν το σηκώνω. Στην ουσία, σχεδόν στερεοποιείται. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου δέκα λεπτά. Μόλις έχει πήξει, αποσύρω από τη φωτιά. (βλ. βίντεο συνταγής).
  3. Το μεταφέρω σε σχετικά ρηχό σκεύος, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα πυρέξ.
  4. Στρώνω γρήγορα με ένα κουτάλι ή με μία σιλικονούχα μαρίζ το μείγμα μου, να απλωθεί παντού.
  5. Το σκεπάζω με μία ζελατίνα και το βάζω στο ψυγείο, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  6. Πριν κάνω οτιδήποτε άλλο, ρίχνω βραστό νερό στην κατσαρόλα και ξύνω τα τοιχώματά της με μία ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσω το μείγμα που θα έχει κολλήσει. Αν το κάνω άμεσα, πλένεται και καθαρίζεται πανεύκολα.
  7. Μετά από 15 λεπτά, ή όταν θα θέλω να μαγειρέψω τις ρεβυθοπατάτες μου, βγάζω το σκεύος από το ψυγείο. Το τουμπάρω πάνω σε έναν δίσκο ή ένα ξύλο κοπής και το κόβω σε σχήμα πατάτας, σε ό,τι πάχος θέλω. Μην το κάνετε πάρα πολύ λεπτό γιατί θα σπάσει. Η υφή του στη φάση αυτή είναι πολύ ελαστική και για αυτό οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι μαλακοί.
  8. Προθεραίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και στρώνω σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί.
  9. Βάζω τα κομμάτια σε ένα μπολ, ρίχνω το ελαιόλαδο, μπαχαρικά, αλάτι αν θέλω και λίγη ρίγανη. Κάνω ένα ελαφρύ μασάζ, να πάνε τα υλικά παντού και απλώνω τα κομμάτια στο ταψί.
  10. Ψήνω συνολικά για 30 περίπου λεπτά, εξαρτάται από τον φούρνο μας αλλά και από το πόσο τραγανά τα θέλω. Στα μέσα του χρόνου, τα γυρίζω για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
IMG_3830
IMG_3831
IMG_3832
IMG_3849
IMG_3853
IMG_3866

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!

Η βοήθεια της Αναστασίας:

Το Αναστασάκι ήταν 20 μηνών όταν κάναμε τη συνταγή. Ενθουσιάστηκε μπορώ να σας πω και φώναζε: “Πατάτα, πατάτα!” Η βοήθειά της, είχε να κάνει με το δεύτερο στάδιο της συνταγής, αφού δηλαδή είχε σφίξει το μείγμα στο ψυγείο, είχα κόψει τις “πατάτες” και τις προετοιμάζαμε για ψήσιμο.

  • Μετέφερε τα κομμάτια στο μπολ, δοκιμάζοντας εννοείται κατά τη μεταφορά.
  • Έριξε με ένα ποτηράκι, το ελαιόλαδο. Ναι, πήγε να δοκιμάσει και ελαιόλαδο.
  • Έβαλε τα μπαχαρικά και τη ρίγανη και έβαλε τα χεράκια της για να ανακατέψει.
  • Τέλος, με βοήθησε να μεταφέρω τα κομμάτια στο ταψί.
IMG_3853
IMG_3854
IMG_4032
IMG_3858
IMG_3862
IMG_3864

Ρεβυθοπατάτες

Course: Κυρίως, ΌσπριαDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

4

μερίδες
Προετοιμασία

30

minutes
Ψήσιμο

30

minutes

Ρεβυθοπατάτες με σως αβοκάντο/αρακά

Υλικα:

  • 2 φλ. ρεβυθάλευρο

  • 4 φλ. νερό

  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο

  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς

  • Λίγη ρίγανη

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Προαιρετικά: αλάτι

  • Για τη σως:
  • 1 φλ. βρασμένο αρακά

  • 1/2 αβοκάντο

  • 2 κ.σ. ταχίνι

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Λίγος χυμός λεμόνι

εκτελεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά, εκτός από τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύω συνεχώς, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά στη μέση και ανακατεύω συνεχώς, με έναν αυγοδάρτηη, μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα και να πήζει.
  • Όταν αρχίσει να πήζει και να θυμίζει περισσότερο στην υφή κρέμα, αρχίζω να ανακατεύω με ένα κουτάλι και χαμηλώνω τη φωτιά. Το βράζω, μέχρι να γίνει πολύ σφιχτό και να πέφτει με δυσκολία από το κουτάλι.
  • Το μεταφέρω σε ένα πυρέξ, όπου έχω στρώσει από πριν αντικολλητικό χαρτί και το απλώνω με ένα κουτάλι να πάει παντού, όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. Θέλω να μην γίνει πολύ λεπτό, υπολογίζω πάχος σαν ένα μου δάχτυλο.
  • Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 15 λεπτά τουλάχιστον.
  • Όταν είναι έτοιμο και έχει στερεοποιηθεί τελείως, το βγάζω από το ψυγείο και το αναποδογυρίζω πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Κόβω σε κομμάτια, σε μέγεθος πατάτας.
  • Τα μεταφέρω σε ένα μπολ, σε δόσεις αν χρειαστεί. Ρίχνω το ελαιόλαδο και ό,τι μπαχαρικά θέλω: εγώ έβαλα πάλι σκόνη σκόρδο, καπνιστή πάπρικα και ρίγανη. Κάνω ένα ελαφρύ μασάζ να πάνε παντού τα υλικά.
  • Μεταφέρω τις ρεβυθοπατάτες μου σε ταψί, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για μισή ώρα περίπου.
  • Στα μέσα του χρόνου, τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
  • Για τη σως:
  • Απλώς βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιώ.

Recipe Video

σημειωσεισ:

  • Αν θέλω να κάνω μικρότερη ποσότητα, βάζω τα μισά υλικά. Γενικά η αναλογία ρεβυθάλευρου/νερού είναι 1:2.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω ό,τι μπαχαρικά θέλω.
  • Ο χρόνος ψησίματος έχει να κάνει με τον κάθε φούρνο αλλά και με το πόσο τραγανές θέλω τις ρεβυθοπατάτες μου.
  • Διατηρούνται άνετα 1-2 μέρες στο ψυγείο και αν ξανά ζεσταθούν, είτε στον φούρνο είτε στο air fryer, είναι εξίσου νόστιμες, σαν την πρώτη ώρα.
  • Μπορούν να ψηθούν και στο air fryer.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x