Pancakes/ τηγανήτες Πρωινό

Pancake καρύδας γεμιστά με μαρμελάδα

Μία συνταγή χωρίς γαλακτοκομικά, λάδι, αυγά και μπορεί να γίνει και χωρίς γλουτένη!

Jump to Recipe

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να χρησιμοποιήσω το αλεύρι καρύδας μου. Μου είχατε ζητήσει και συνταγή για παν-κέικ, το έψαχνα και πειραματιζόμουν αλλά με δυσκόλευε το αλεύρι αυτό αρκετά! Είναι πολύ απορροφητικό και κάνει τη διαχείρισή του αρκετά δύσκολη. Αν κάνετε μία πρόχειρη αναζήτηση για παν-κέικ με αλεύρι καρύδας, δύσκολα θα βρείτε συνταγή χωρίς αυγά. Ε, λοιπόν, τώρα θα τη βρείτε εδώ! Πολύ εύκολα, πολύ νόστιμα, πολύ αφράτα, χωρίς αυγά εννοείται και αν θέλετε, τα κάνετε και γεμιστά με την μαρμελάδα δαμάσκηνο που φτιάξαμε πριν λίγο καιρό.

Υλικά:

  • Αλεύρι καρύδας: Χωρίς γλουτένη και με μεγάλη περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες, γεγονός που μας δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Είναι αρκετά απορροφητικό σε σχέση με τα υπόλοιπα άλευρα, επομένως θα πρέπει να τηρήσετε αυστηρά τις αναλογίες των υλικών για τη συνταγή αυτή.
  • Αλεύρι βρώμης: Η βρώμη για μένα είναι πολύ αγαπημένο υλικό, τη θεωρώ υπερτροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πολλές φορές, κι εγώ η ίδια, όταν δεν έχω αλεύρι βρώμης και το ζητάει μία συνταγή, αλέθω νιφάδες βρώμης, που έχω πάντα. Στη συγκεκριμένη, προτείνω να χρησιμοποιήσετε καλύτερα, αλεύρι βρώμης. Αν δεν έχετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι φαγόπυρου.
  • Φυτικό γάλα: Χρησιμοποιώ πάντα γάλα σόγιας, ωστόσο χρησιμοποιήστε ό,τι γάλα έχετε.
  • Χυμός λεμόνι: Μία κουταλίτσα χρειαζόμαστε, είτε χυμό λεμόνι είτε μηλόξυδο, για να ανακατέψουμε με το γάλα και να κάνουμε buttermilk, στα ελληνικά ας το πούμε βουτυρόγαλο. Στην ουσία, πήζουμε το γάλα και του δίνουμε μια πιο βουτυρένια υφή.
  • Μπέικιν πάουντερ: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής. Αν αποφεύγετε τη γλουτένη, υπάρχει και μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη.
  • Προαιρετικά: ζάχαρη καρύδας, δίνει μία έξτρα γεύση και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά μπορείτε άνετα να την παραλείψετε.
  • Μαρμελάδα: Αν θα κάνουμε τα παν-κέικ γεμιστά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα με το χυμό λεμόνι και το αφήνουμε να κάτσει για 5-10 λεπτά. Αυτό θα δημιουργήσει το βουτυρόγαλά μας, μία παχιά κρέμα, που είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη συνταγή και μας δίνει τη δυνατότητα να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου αυγά!
  2. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνω μέσα το αλεύρι καρύδας, το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν και τη ζάχαρη αν θα βάλω και ανακατεύω καλά.
  3. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, εγώ από τις 9 σκάλες το βάζω στο 4,5-5.
  4. Παίρνω μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας και το μεταφέρω στο τηγάνι να ψηθεί. Σε 2-3 λεπτά, όταν αρχίσει να φουσκώνει, δοκιμάζω να το γυρίσω με ειδική σπάτουλα για τηγάνι. Αν δω πω δεν μπορώ εύκολα να τη βάλω από κάτω από το παν-κέικ, το αφήνω να ψηθεί λίγο ακόμη.
  5. Το γυρίζω και ψήνω για λίγα λεπτά και από την άλλη μεριά.
  6. Αν θέλω να τα κάνω γεμιστά, παίρνω λιγότερο μείγμα με το κουτάλι μου, το βάζω στο τηγάνι και το απλώνω ελαφρώς. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνω μαρμελάδα και την τοποθετώ στο κέντρο της τηγανήτας και αμέσως, με το κουτάλι μου ρίχνω μείγμα από πάνω, για να σκεπάσω τη μαρμελάδα.
  7. Ψήνω κανονικά, ίσως λίγο περισσότερο από τον αν θα έκανα χωρίς γέμιση και όταν αρχίσει να φουσκώνει δοκιμάζω να το γυρίσω και ψήνω και από την άλλη μεριά.
IMG_3431
IMG_3432
IMG_3433
IMG_3434
IMG_3435
IMG_3436
IMG_3437

Pancake καρύδας γεμιστά με μαρμελάδα

Course: Πρωινό, Παν-κέικDifficulty: Εύκολο
Τεμάχια

12

pancakes
Προετοιμασία

14

minutes
Ψήσιμο

16

minutes

υλικα:

  • 20 γρ. αλεύρι καρύδας

  • 50 γρ. αλεύρι βρώμης

  • 1 φλ. γεμάτο φυτικό γάλα (200 ml περίπου)

  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι ή μηλόξυδο

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • Προαιρετικά: 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας

  • Για τα γεμιστά παν-κέικ:
  • Μαρμελάδα της επιλογής μας

εκτελεση:

  • Βάζω το γάλα σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό λεμόνι. Ανακατεύω και το αφήνω για 10 περίπου λεπτά.
  • Θα γίνει πηχτό και βουτυρένιο. Μόλις είναι έτοιμο, προθέτω και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη μαρμελάδα, και ανακατεύω.
  • Με ένα κουτάλι, μεταφέρω μείγμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνω μέχρι να φουσκώσει και να μπορώ να το γυρίσω από την άλλη μεριά.
  • Ψήνω για 1-2 λεπτά και από την άλλη μεριά και τα βγάζω από το τηγάνι.
  • Για τα γεμιστά παν-κέικ:
  • Κοιτάω τις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής.

σημειωσεις:

  • Διατηρούνται φρεσκότατα για 1-2 μέρες στο ψυγείο.
  • Αν δεν τα κάνω γεμιστά, διατηρούνται και στην κατάψυξη.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x