Αυτή η συνταγή είναι χωρίς αλεύρι, λάδι, γαλακτοκομικά και μπορεί να γίνει με μόνο δυο υλικά!
Jump to RecipeΚαιρό σκεφτόμουν πώς αυτό που δεν έχω φτιάξει καθόλου είναι κρακεράκια. Και η αλήθεια είναι πως τα κράκερ, γνωστής εταιρίας, είναι πολύ σύνηθες σνακ για πολλά παιδάκια. Εμείς προς το παρόν δεν τα έχουμε δοκιμάσει, όμως αγαπάμε πολύ τις ρυζογκοφρέτες! Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για τη συνταγή! Σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη, τις δικές μας ρυζογκοφρέτες, με ρύζι που θα άφηνα να λαπαδιάσει, για να κολλάει και να μπορέσω να του δώσω σχήμα γκοφρέτας. Και μετά είπα στον εαυτό μου: εφόσον τα κάνεις μόνη, γιατί να χρησιμοποιήσεις ρύζι; Δεν δοκιμάζεις με κεχρί που λαπαδιάζει, επίσης, ωραία και πλάθεται σε μπαλίτσες; Δοκίμασα, το πάντρεψα με φαγόπυρο, έβαλα λίγα μπαχαρικά και ιδού!!!
Πραγματικά είναι τα πιο εύκολα κράκερ που έχετε δει και γίνονται με οποιοδήποτε δημητριακό έχετε στη διάθεσή σας!
Υλικά:
- Κεχρί: Για πολλούς είναι γνωστό σαν «τροφή για τα πουλιά», αλλά πρόκειται για ένα ψευδοδημητριακό, πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Περισσότερα εδώ.
- Φαγόπυρο: Ψευδοδημητριακό και αυτό, με καταγωγή από την Ανατολή. Χωρίς γλουτένη και με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Παράλληλα, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο. Περισσότερα εδώ.
- Νερό: Ίσα ίσα για να βράσουν τα υλικά μας και να το απορροφήσουν.
- Μπαχαρικά: Τα έβρασα μαζί με ένα φύλλο δάφνης, κουρκουμά, εξού και το κίτρινο χρώμα και σκόρδο σκόνη.
- Προαιρετικά: Διατροφική μαγιά, που θα δώσει τέλεια γεύση στο σύνολο και αλάτι για παιδάκια άνω του έτους.
Baby crackers
Course: Σνακ, Κρακερ20
κράκερ15
minutes25
minutesΥλικα:
1/2 φλ. κεχρί
1/2 φλ. φαγόπυρο
2,5 φλ. νερό
- Προαιρετικά:
1 φύλλο δάφνης
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
Διατροφική μαγιά
Αλάτι (για παιδάκια άνω του έτους)
Εκτελεση:
- Ξεπλένω καλά τα δημητριακά μου και τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτω το νερό, το φύλλο δάφνης και ό,τι μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσω.
- Φέρνω σε βρασμό και χαμηλώνω τη φωτιά στη μέτρια σκάλα, ανακατεύοντας συνεχώα.
- Όταν αρχίσουν να πίνουν το νερό και να μείνουν με ελάχιστο, εώς καθόλου, σβήνω το μάτι και βάζω το καπάκι για λίγα λεπτά. Θέλω να λαπαδιάσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και στρώνω λαδόκολλα σε αντικολλητικό χαρτί.
- Βρέχω ελαφρώς τα χέρια μου, παίρνω μείγμα με ένα κουτάλι και το πλάθω να γίνει ένα σφιχτό μπαλάκι.
- Το πατάω ανάμεσα στις παλάμες μου να γίνει επίπεδο και το τοποθετώ στο ταψί.
- Κάνω το ίδιο και με τα υπόλοιπα, βρέχοντας συχνά τα χέρια μου, γιατί το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες.
- Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο και πατάω πάλι με τα χέρια μου, να γίνουν επίπεδα. Όσο πιο επίπεδα, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
- Ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα, για 25-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
Recipe Video
Σημειωσεις:
- Το βίντεο το βρίσκετε και εδώ.
- Μπορώ να χρησιμοποιήσω ό,τι δημητριακό θέλω.
- Αν έχω μικρό παιδάκι, που δεν είναι ακόμη καλά εξοικειωμένο με τη μάσηση, μπορώ να τα πλάσω σε στικάκια και να τα ψήσω στον μισό χρόνο, για να παραμείνουν μαλακά.
- Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όσο ο καιρός είναι ζεστός, καλύτερα στο ψυγείο. Παραμένουν φρέσκα για 5 μέρες περίπου.
- Δεν προτείνω να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη γιατί θα μαλακώσουν αρκετά.