Σνακ Ψωμιά και πίτες

Η μελιτζανόπιτα της Αναστασίας

Αυτή η συνταγή είναι χωρίς γλουτένη, γαλακτομικά και αυγά.

Jump to Recipe

Μετά τους μελιτζανοκεφτέδες, σας είχα υποσχεθεί μία ακόμη συνταγή με μελιτζάνες, και λίγο πριν μας αποχαιρετίσουν για αυτή τη σεζόν, τα κατάφερα να τη μοιραστώ μαζί σας. Μελιτζανόπιτα, λοιπόν, με αγαπημένα ζαρζαβατικά του μπαξέ, χωρίς γλουτένη! Ένα κομμάτι της, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, μιας και περιέχει πρωτεΐνη, άμυλο και πληθώρα βιταμινών. Είναι χωρίς φύλλο, επομένως πολύ εύκολη να γίνει ακόμη και από τους πιο αρχάριους στην κουζίνα! Αν σας έχουν μείνει, λοιπόν, μελιτζάνες, δοκιμάστε να κάνετε την πίτα της Αναστασίας και πείτε μας εντυπώσεις!

Υλικά:

  • Μελιτζάνες: Έχουν μείνει κάποιες, τελειώνουν σιγά σιγά για φέτος. Εμάς, ο μπαξές, μας τις χάρισε απλόχερα και συνεχίζει ακόμη, ακάθεκτος. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το χαρακτηριστικό τους χρώμα, οφείλεται στις ανθοκυανίνες, έναν τύπο χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι παλιοί έλεγαν “σκούρο στο μάτι, καλό για την καρδιά” κι έτσι, οι σύγχρονες μελέτες λένε πως χάρη στα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σε σχέση με το μαγείρεμά τους, πολλές φορές, χρειάζονται ξεπίκρισμα: εγώ τις έκοβα στη μέση και τις έβαζα σε αλατισμένο νερό για λίγη ώρα κι έπειτα τις ξέπλενα. Όταν μαγείρευα για το μικρό Αναστασάκι, ξεπίκριζα χωρίς αλάτι και μου δούλευε επίσης, μία χαρά. Αυτές οι μελιτζάνες, του κήπου παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκαν ξεπίκρισμα και τις χρησιμοποίησα αμέσως. Στη συνταγή αυτή, μπορείτε είτε να τις ξεφλουδίσετε και να τις τρίψετε, είτε να κρατήσετε τη φλούδα και να τις κόψετε σε κυβάκια.
  • Πιπεριά φλωρίνης: Πλούσια σε βιταμίνη C, με υπεροχη γλυκιά γεύση και χρώμα, ταιριάζει υπέροχα με τις μελιτζάνες.
  • Κινόα: Η εναλλακτική και τέλεια λύση, για να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο αλεύρι. Πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
  • Ρεβυθάλευρο: Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, ξέρετε πόσο το αγαπώ: χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά και δένει τις συνταγές υπέροχα. Περισσότερα για το ρεβυθάλευρο σας γράφω εδώ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Ελαιόλαδο
  • Νερό
  • Καπνιστή πάπρικα και μαϊντανός: Μπαχαρικά και μυρωδικά που ταιριάζουν τέλεια με τις μελιτζάνες.
  • Προαιρετικά: Αλάτι για παιδάκια άνω του έτους.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Ξεπλένω πολύ καλά την κινόα και την βράζω. Συνήθως, βάζω αναλογία 1 προς 2, δηλαδή ένα φλιτζάνι κινόα και δύο νερό. Αν θα βράσετε κινόα μόνο για την πίτα, θα χρειαστείτε περίπου μισό φλιτζάνι ωμή, καθώς διπλασιάζεται μετά το βράσιμο. Προτείνω, όμως, να μην βράσετε μόνο για την πίτα, αλλά λίγο μεγαλύτερη ποσότητα, μιας και είναι τέλειο συνοδευτικό στα γεύματα μας.
  2. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  3. Ξεπικρίζω τις μελιτζάνες, αν χρειάζεται. Τις ξεπλένω και είτε τις κόβω σε κυβάκια, κρατώντας τη φλούδα, είτε τις ξεφλουδίζω και τις τρίβω στον τρίφτη. Εγώ, έκανα και τα δύο.
  4. Ψιλοκόβω την πιπεριά και τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τις μελιτζάνες.
  5. Προσθέτω το ρεβυθάλευρο, την κινόα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύω.
  6. Βάζω το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύω καλά, με ένα κουτάλι. Το μείγμα μου θα είναι κολλώδες και σφιχτό.
  7. Στρώνω λαδόκολλα σε ένα μικρό ταψάκι και αλείφω τα τοιχώματα με λίγο ελαιόλαδο.
  8. Μεταφέρω με ένα κουτάλι το μείγμα και στρώνω με τη μαρίζ, να γίνει επίπεδο.
  9. Μπορώ να βάλω από πάνω φέτες ντομάτας, πιπεριές, να το κάνω σαν πίτσα ή να πασπαλίσω με λίγο σουσάμι.
  10. Πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
  11. Αφήνω να κρυώσει, ξεφορμάρω και κόβω σε κομμάτια.

Η μελιτζανόπιτα της Αναστασίας

Course: Σνακ, Πίτες
Μερίδες

8

κομμάτια
Προετοιμασία

30

minutes
Ψήσιμο

30

minutes

υλικα:

  • 3 μελιτζάνες

  • 1 πιπεριά φλωρίνης

  • 1 φλ. & 2 κ.σ. ρεβυθάλευρο

  • 1 φλ. μαγειρεμένη κινόα

  • 50 ml. νερό

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 1/2 κ.γ. μαϊντανό ξερό

εκτελεση:

  • Ξεπικρίζω τις μελιτζάνες, αν χρειάζεται.
  • Ξεπλένω και βράζω την κινόα.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
  • Κόβω τις μελιτζάνες σε κυβάκια, είτε τις τρίβω στον τρίφτη (τρίβονται πιο εύκολα χωρίς τη φλούδα) και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ψιλοκόβω την πιπεριά και τη βάζω στο μπολ με τις μελιτζάνες, το ρεβυθάλευρο και την κινόα.
  • Προσθέτω τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύω.
  • Ρίχνω το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύω με ένα κουτάλι, να έχω έναν παχύρευστο χυλό.
  • Τον μεταφέρω σε ένα μικρό ταψάκι, όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και το στρώνω από πάνω, να γίνει επίπεδο.
  • Ψήνω για μισή ώρα, περίπου, ανάλογα με τον φούρνο.

Notes

  • Διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες, περίπου.
  • Λόγω της κινόας, δεν προτείνω την αποθήκευση στην κατάψυξη.
  • Μπορείτε να βάλετε στο μείγμα και διατροφική μαγιά, που θα δώσει τυρένια γεύση.
  • Αν έχετε παιδάκι άνω του έτους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλάτι, κατά βούληση ή κάποιο φυτικό τυράκι.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantina
Konstantina
6 months ago

Πως μπορούμε να ξεπικρισουμε τις μελιτζάνες χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αλάτι;

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x