Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /var/www/vhosts/veggieshark.gr/httpdocs/wp-content/plugins/easy-image-collage/helpers/layouts.php on line 255
Οι μπάρες αυτές, είναι γεμάτες πρωτεΐνη, χωρίς αλεύρι και ζάχαρη και μπορούν να γίνουν και χωρίς γλουτένη! Σίγουρα, θα σας κάνουν να δείτε τα όσπρια με άλλο μάτι!
Jump to Recipe
Είπαμε θα σας βοηθήσουμε να δείτε τα όσπρια αλλιώς!
Αγαπώ τα όσπρια! Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Δεν τα λένε άλλωστε τυχαία, το κρέας των χορτοφάγων! Επιπλέον, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στην διατροφή μας, με πολλούς τρόπους! Πολλές συνταγές και παραλλαγές! Αλμυρές και… γλυκές! Ναι ναι, τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια γλυκιά παρασκευή και αυτή η συνταγή είναι μια από αυτές!

Υλικά:
- Λευκά φασόλια: Τα πιο κοινά φασόλια, γνωστά σε όλο τον κόσμο! Τα μουλιάζουμε μερικές ώρες ή και όλο το βράδυ και τα βράζουμε για να μαλακώσουν. Εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας και τα βράζω, από όταν σηκωθεί η βαλβίδα, για 15 λεπτά. Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα από όση απαιτεί η συνταγή, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε, βρασμένα, στην κατάψυξη. Είναι πραγματικά, μεγάλη ευκολία και κερδίζεις χρόνο σε στιγμές που δεν περισσεύει από πουθενά! Να πούμε επίσης, πως τα φασόλια είναι μακράν η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα ανάμεσα στα φυτικά τρόφιμα. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, φωσφόρο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.
- Νιφάδες βρώμης: Προτιμώ βιολογική, για την απουσία της γλυφοσάτης. Μία πολύ θρεπτική τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν αποφεύγετε τη γλουτένη, υπάρχουν νιφάδες βρώμης και χωρίς γλουτένη.
- Μπανάνα & βασιλικοί χουρμάδες: Πλούσια σε κάλιο, γλυκιά γεύση και τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο καλύτερο! Αν χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες, τους αλέθω απευθείας και γίνονται μια ωραία και γλυκιά πάστα. Αν έχω απλούς, θα χρειαστώ σχεδόν διπλάσια ποσότητα και να τους μουλιάσω για λίγη ώρα σε ζεστό νεράκι, να μαλακώσουν.
- Βούτυρο καρπού: Εμείς χρησιμοποιήσαμε φυστικοβούτυρο αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι έχετε και αγαπάτε! Μία καλή ιδέα, είναι να βάλετε ταχίνι, που συνήθως το καταναλώνουμε δυσκολότερα μόνο του, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βούτυρα (η Αναστασία για παράδειγμα τα τρώει όλα με το κουτάλι, εκτός από το ταχίνι).
- Λάδι καρύδας: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έτοιμο, λιωμένο. Αν είναι πιο κρύος ο καιρός, θα χρειαστεί να το λιώσετε.
- Κανέλα: Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης.
- Μαγειρική σόδα: Το διογκωτικό της συνταγής μας. Προσοχή να είναι χωρίς αλουμίνιο.
- Αυγό λιναρόσπορου: Μαζί με λίγο νεράκι, γίνεται το αγαπημένο και γνωστό υποκατάστατο αυγού, που βοηθάει τα μπισκότα μας να δέσουν.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:
Για τις μπάρες:
- Μουλιάζω τα φασόλια για κάποιες ώρες, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένω και τα βράζω για να μαλακώσουν. Στη χύτρα μέσα σε 15 λεπτά είναι έτοιμα. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Ετοιμάζω και το “αυγό” λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω 5-10 λεπτά.
- Βάζω στο μουλτι τα βρασμένα φασόλια, το «αυγό» λιναρόσπορου, το φυστικοβούτυρο και ανακατεύω να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Λιώνω το λάδι καρύδας, αν χρειαστεί και το βάζω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι. Τη βρώμη, αν έχω μούλτι με μικρό κάδο, την προσθέτω σε δόσεις.
- Βάζω σε ένα μικρό ταψάκι αντικολλητικό χαρτί. Για να το στρώσω καλά, μπόρω να αλείψω με λίγο νεράκι το ταψάκι και να απλώσω το αντικολλητικό, αφού το τσαλακώσω πρώτα. Απλώνω το μείγμα μου και το στρώνω καλά με ένα κουτάλι ή με τη μαρίζ.
- Ψήνω για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μου. Στα 15 λεπτά, μπορώ να κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα: τσιμπάω σε ένα σημείο, ιδανικά, όχι στις άκρες, γιατί ψήνονται πιο γρήγορα, αλλά προς τη μέση το μείγματος. Αν βγει καθαρή, σημαίνει πως είναι έτοιμο!
- Αφήνω να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρω, Αν θέλω, κάνω και την επικάλυψη σοκολάτας.
- Προαιρετικά: Λιώνω το λάδι καρύδας και το ανακατεύω με το κακάο, τη μελάσα και το φυστικοβούτυρο. Το ρίχνω πάνω από τις μπάρες, στρώνω καλά με τη μαρίζ, τις κόβω σε κομμάτια και τις αφήνω στο ψυγείο να κρυώσουν.







Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα!
Η βοήθεια της Αναστασίας:
Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά μας! Θα σας μιλάω πολύ συχνά μέσα από τη σελίδα αυτή για αυτό! Όταν πρωτοκάναμε τις μπάρες, η Αναστασία ήταν 16 μηνών. Η βοήθειά της ήταν η εξής:
- Επεξεργάστηκε τα υλικά. Εννοείται μου έφαγε μισό χουρμά, για πρώτη φορά στη ζωή της, μιας και ως τη στιγμή αυτή είχε δοκιμάσει μόνο μέσα σε παρασκευές. Δοκίμασε και λίγη κανέλα και εννοείται φασόλια!
- Κάναμε την πρώτη μας επαφή με μαχαίρι βουτύρου και επιχείρησε να κόψει τη μπανάνα, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τελικά, έφαγε και λίγη μπανάνα,
- Έβαλε κάποια από τα υλικά στο μούλτι.





Μπάρες από φασόλια, γεμάτες πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά!
Course: ΣνακDifficulty: Μέτρια9
μπάρες20
minutesΥλικα:
220 γραμμάρια βρασμένα λευκά φασόλια
130 γρ. βρώμη (1/2φλ.)
Μισή μπανάνα
70 γρ. φυστικοβούτυρο (1/2 φλ.)
6 βασιλικοί χουρμάδες
2 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μαγειρική σόδα (χωρίς αλουμίνιο)
2 κ.σ. λιναρόσπορος + 5 κ.σ. Νερό (αυγό)
- Για την επικάλυψη σοκολάτας
2 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
1 κ.σ φυστικοβούτυρο
3 κ.σ.κακάο
1 κ.σ. μελάσα @emeliafinefoods ή σιρόπι σφενδάμου/αγαύης/χαρουπομελο/πετιμέζι κλπ
ΕκτΕλεση:
- Βράζω τα φασόλια.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Βάζω σε ένα μπολάκι τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνω 5-10 λεπτά. Είναι το υποκατάστατο του αυγού.
- Βάζω στο μουλτι τα βρασμένα φασόλια, μαζί με «αυγό» λιναρόσπορου και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύω να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Προσθέτω το λάδι καρύδας, την σόδα, τους χουρμάδες ψιλοκομμένους, τη μπανάνα και περίπου τη μισή ποσότητα βρώμης ή και λιγότερη ανάλογα με τον χώρο που έχει το μούλτι μας. Πολτοποιώ και μόλις γίνουν ένα μείγμα, προσθέτω και την υπόλοιπη βρώμη και πολτοποιώ ξανά.
- Βάζω σε ένα ταψάκι λαδόκολλα και απλώνω το μείγμα μου.
- Ψήνω για 18-20 λεπτά περίπου.
- Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά και ρίχνω το μείγμα μου πάνω από τις μπάρες.
- Αφήνω να κρυώσουν στο ψυγείο.
Notes
- Αν έχω μεγαλύτερα παιδάκια και δεν αποφεύγω τη ζάχαρη, γίνονται τέλειες και με κομματάκια σοκολάτας μέσα στο μείγμα.
- Αντί για κομμάτια σοκολάτας, μπορώ να βάλω αποξηραμένα φρούτα ή cacao nibs.
- Αν δεν έχω λευκά φασόλια, γίνονται άνετα και με ρεβύθια.
- Αν δεν θέλω να κάνω μπάρες, μπορώ να μοιράσω το μείγμα σε φόρμες για muffins, ή στα ειδικά χαρτάκια και να κάνω ατομικά κεκάκια.
- Αν τις θέλω πιο σκληρές, μπορώ να παραλείψω την βρώμη και τη σόδα.

[…] να μην το φοβηθείτε! Όσοι έχετε δοκιμάσει τις μπάρες από φασόλια, ξέρετε για τι πράγμα σας μιλάω! Τα όσπρια δεν είναι […]