Δημητριακά Πρωινό

Σοκολατένια σπιτικά δημητριακά

Δημητριακά χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά! Μπορούν να γίνουν και χωρίς γλουτένη!

Jump to Recipe

Έχω πει και άλλες φορές και ίσως έχω καταντήσει κουραστική. Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τη μαγειρική, ξεκίνησα να φτιάχνω τα πάντα. Δεν ήθελα να υπάρχουν αγοραστά προϊόντα στο σπίτι μας. Έφτιαχνα λοιπόν, κάθε βδομάδα σχεδόν, για τον μπαμπά μας, σπιτική γκρανόλα. Βέβαια, τότε δεν είχαμε Αναστασάκι, για να προβληματίζομαι. Έτσι, έμπαινε και λίγη καστανή ζάχαρη, λίγο σιροπάκι αγαύης και κανένα λάδι καρύδας. Από όταν άρχισα να μαγειρεύω για τη μικρή, άρχισαν να εξαφανίζονται ένα ένα, κάποια υλικά από τα ντουλάπια μας. Μία μέρα, πήρε το μάτι μου κάτι σπιτικά δημητριακά, σπιτικά μεν, με τα όλα τους δε! Δεν μου έκαναν, ήθελα να δοκιμάσω να δω αν μπορούν να γίνουν πρωτεϊνούχα, χωρίς ζάχαρη και παράλληλα, γευστικά. Κάπως έτσι, δοκιμή στη δοκιμή, γεννήθηκαν τα σπιτικά δημητριακά μας, γεμάτα πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Σας έχω διάφορες εναλλακτικές και παραλλαγές για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Αν έχετε μικρό παιδάκι, να αποφύγετε να κάνετε τα δημητριακά μπαλίτσες, γιατί είναι επικίνδυνο το σχήμα για πνιγμονή. Μπορείτε να τα κάνετε σα στικς, που γίνονται και πιο εύκολα και πιο γρήγορα!

Υλικά:

  • Αλεύρι: Θα σας δώσω όπως είπαμε διάφορες εναλλακτικές και επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει!!! Μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα με αλεύρι από κεχρί: πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες και χωρίς γλουτένη. Έχει ιδιαίτερη γεύση και το συνδυάζουμε με λίγο αλεύρι ολικής και κάνει τα δημητριακά μας μπισκοτένια και τραγανά. Μπορούν να γίνουν επίσης, εξαιρετικά πρωτεϊνούχα με αλεύρι κόκκινης φακής. Αν έχετε έναν απλό μύλο για καφέ, αλέθετε την φακή όπως είναι ωμή και έχετε έτοιμο το αλεύρι σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να την αλέσετε και σε ένα δυνατό μούλτι. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο τραγανά δημητριακά, τα οποία όπως και να έχει θα μαλακώσουν αν τα βάζουμε μέσα στο γάλα. Το συνδυάζω πάλι με λίγο αλεύρι ολικής και άμυλο ταπιόκας για να γίνουν λίγο πιο αφράτα. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εξ ολοκλήρου αλεύρι βρώμης, θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη ποσότητα μιας και είναι πιο απορροφητικό από τα άλλα άλευρα. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο μαλακά και αφράτα δημητριακά. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Κακάο: Ωμό, άγλυκο κακάο, πλούσιο σε σίδηρο. Αν θέλετε, στη θέση του βάζετε χαρουπάλευρο.
  • Μελάσα: Υπερτροφή, πλούσια σε σίδηρο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο, ρευστό γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
  • Λάδι: Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο αλλά γίνονται κα με λάδι καρύδας, όπως και με ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης.
  • «Αυγό»: Το κλασικό υποκατάστατο του αυγού. Εδώ χρησιμοποίησα την αντικατάσταση με τους σπόρους τσία αλλά γίνεται μια χαρά και με λιναρόσπορο.
  • Κανέλα: Χρησιμοποιώ Κεϋλάνης και είναι προαιρετικό.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
  2. Ετοιμάζω το «αυγό» μου: Βάζω σε ένα μπολάκι, μια κουταλιά της σούπας σπόρους τσία και 2,5 κ.σ νερό. Το αφήνω στην άκρη για 5-10 λεπτά. Όταν θα ναι έτοιμο, θα έχει την υφή τζελ.
  3. Αν θα χρησιμοποιήσω αλεύρι κόκκινης φακής, την αλέθω στον μύλο καλά. Να μείνουν όσο το δυνατόν πιο λίγα κομματάκια γιατί αυτά και μετά το ψήσιμο, θα παραμείνουν σκληρά.
  4. Βάζω σε ένα μπολ τα άλευρα που θα χρησιμοποιήσω και το κακάο, ιδανικά κοσκινισμένο και ανακατεύω καλά.
  5. Ρίχνω το «αυγό» μου, το λάδι και το γλυκαντικό μου και ανακατεύω. Δίνω χρόνο, να ενσωματωθούν τα υλικά και δεν βιάζομαι να προσθέσω νεράκι, γιατί μπορεί να κάνω τη ζύμη πολύ κολλώδη και δεν το θέλω.
  6. Κάνω τη ζύμη μπάλα και είτε την πλάθω σε μικρά μπαλάκια είτε την βάζω πάνω σε λαδόκολλα, από πάνω βάζω ακόμη ένα κομμάτι λαδόκολλα και την ανοίγω με πλάστη. Θέλω να έχει πάχος 2-3 χιλιοστά.
  7. Τη χαράσσω με ένα μαχαίρι είτε καλύτερα, με έναν κόφτη για πίτσα και τη βάζω για ψήσιμο. Αν δεν χαράξω από πριν, δεν θα μπορέσω να την κόψω μετά, γιατί θα σπάει. Στην περίπτωση αυτή, θα έχω να απολαύσω ένα γιγάντιο μπισκότο βέβαια!!
  8. Ψήνω για 7-10 περίπου λεπτά. Προσοχή, ειδικά αν δεν κάνετε μπαλάκια και έχετε επίπεδη τη ζύμη, ψήνεται πιο γρήγορα και μπορεί να σας αρπάξει στις άκρες. Καλύτερα να το ψήσετε λιγότερο και να συνεχίσετε με λίγο παραπάνω ψήσιμο, παρά να σας καεί!
  9. Αφήνω να κρυώσει τελείως και αποθηκεύω σε γυάλινο τάπερ τα μπαλάκια και αν έχω επίπεδη τη ζύμη, την σπάω με τα χέρια μου ή κόβω με ένα κοφτερό μαχαίρι στα σημεία που χάραξα.
300436884_1470715796777457_7837130842310276305_n
βημα2 - Αντιγραφή
βημα 5 - Αντιγραφή
IMG_1283
βημα 4 - Αντιγραφή
βημα 6 - Αντιγραφή
βημα1 - Αντιγραφή
βημα 3 - Αντιγραφή
IMG_1285

Σοκολατένια σπιτικά δημητριακά

Course: Πρωινό, ΔημητριακάDifficulty: Μέτρια
Προετοιμασία

20

minutes
Ψήσιμο

7

minutes

ΥΛΙΚΑ (κεχρι):

  • 1/2 φλ. αλεύρι από κεχρί

  • 1 κ.σ. αλεύρι ολικής

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 κ.σ. κακάο

  • 3 κ.σ. μελάσα

  • 1 κ.σ. σπόροι τσία & 2.5 κ.σ. Νερό

  • ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΑΚΗ
  • 1/2 φλ. κόκκινη φακή

  • 2 κ.σ. αλεύρι ολικής

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. άμυλο ταπιόκας

  • 3 κ.σ. κακάο

  • 3 κ.σ. μελάσα

  • 1 κ.σ. σπόροι τσία & 2.5 κ.σ. Νερό

  • ΒΡΩΜΗ
  • 1/2 φλ. & 2 κ.σ. Αλεύρι βρώμης

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. κακάο

  • 4 κ.σ. μελάσα

  • 1 κ.σ. σπόροι τσία & 2.5 κ.σ. Νερό

  • ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
  • 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.σ. αλεύρι ολικής

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. κακάο

  • 3 κ.σ. μελάσα

  • 1 κ.σ. σπόροι τσία & 2.5 κ.σ. Νερό

εκτελεση:

  • Βάζω σε ένα μπολ το νερό με τους σπόρους τσία («αυγό»).
  • Αν θα χρησιμοποιήσω φακή, την αλέθω για να γίνει αλεύρι.
  • Σε ένα μπολ βάζω τα άλευρα που θα χρησιμοποιήσω και το κακάο κοσκινισμένο. Ανακατεύω καλά.
  • Βάζω το λάδι, το «αυγό» που έχει γίνει σα τζελ και τη μελάσα και ανακατεύω. Δίνω χρόνο στο ανακάτεμα, να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Αν δω πως χρειάζεται, και η ζύμη τρίβεται στα χέρια μου, συμπληρώνω λίγο νεράκι, ίσα ίσα, ή λίγο ακόμη μελάσα.
  • Φτιάχνω μια μπάλα από τη ζύμη και πλάθω μικρά μπαλάκια, που τα βάζω δίπλα δίπλα σε ένα ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Αν δεν θέλω να κάνω μπαλάκια, για πιο γρήγορα, βάζω τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα, βάζω από πάνω άλλη λαδόκολλα και την ανοίγω με έναν πλάστη σε πάχος 2-3 χιλιοστά.
  • Χαράσσω τη ζύμη με ένα μαχαίρι ή κόφτη για πίτσα και τη βάζω για ψήσιμο.
  • Ψήνω για 7-10 λεπτά, στους 170 βαθμούς με αέρα. Προσοχή γιατί αρπάζει εύκολα.
  • Αφήνω να κρυώσει τελείως και τη σπάω σε κομμάτια και αποθηκεύω σε γυάλινα τάπερ.

σημειωσεισ:

  • Αν έχω μικρό παιδάκι, αποφεύγω να κάνω τη ζύμη σε μπαλάκια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμονής.
  • Αν επιλέξω να κάνω μπαλίτσες τη ζύμη και κολλάει στα χέρια μου, τα βρέχω ελαφρώς και πλάθω.
  • Αντί για αυγό τσία, μπορώ να κάνω το ίδιο και με λιναρόσπορο.
  • Διατηρούνται 7-10 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x