Σνακ Ψωμιά και πίτες

Ψωμί του τοστ, σπιτικό

Ψωμί του τοστ, σπιτικό, χωρίς ζάχαρη και αυγά!

Jump to Recipe

Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, ξέρετε πως φτιάχνουμε συχνά ψωμί με προζύμι. Είναι πολλά τα οφέλη του διατροφικά και σίγουρα υπερτερεί σε όλα, αν θα το συγκρίνουμε με το ψωμί που γίνεται με μαγιά! Έχει ένα μόνο μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου: είναι πολύ χρονοβόρο! Θέλει αφοσίωση! Και καταλαβαίνω πως είναι για πολλές, ανασταλτικός παράγοντας μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας! Έτσι, σας ετοίμασα αυτό το ψωμάκι! Πολύ γρήγορο, εύκολο, με βασικά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας! Θυμίζει πολύ του τοστ, αλλά είναι σπιτικό!!!! Έτσι, αν δεν έχετε πολύ χρόνο, με αυτή τη συνταγή έχετε ένα γρήγορο ψωμάκι που είναι σίγουρα πιο υγιεινό από ένα αγοραστό του εμπορίου.

Σαντουιτσάρα με τόφου στραπατσάδα, τυρί κρέμα από κάσιους, ντομάτα και αβοκάντο

Υλικά:

  • Αλεύρι: Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ψωμάκι που θα προσπαθήσει να πάρει τη θέση του ψωμιού του τοστ, άρα το θέλουμε αφράτο και μαλακό, χρειάζεται τη γλουτένη του. Επομένως, είναι απαραίτητο ένα δυνατό λευκό αλεύρι. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το Robin Hood, που με αυτό κάνω και το προζυμένιο ψωμάκι μου αλλά μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορείτε να βάλετε είτε μόνο αυτό, είτε να κάνετε μια αναλογία, με ένα μέρος λευκό αλεύρι κι ένα άλλο μέρος, μικρότερο, ολικής ή κάποιο άλλο αλεύρι της αρεσκείας σας. Εγώ το κάνω με αναλογία ένα προς τέσσερα, δηλαδή βάζω ένα μέρος αλεύρι ντίνκελ και τέσσερα μέρη αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν θα το κάνω αλεύρι ολικής, βάζω δυο μέρη αλεύρι ολικής και τρία αλεύρι λευκό. με Αν δεν θα ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή και θα πειραματιστείτε με τα άλευρα, βάλτε το νερό σταδιακά! Θέλουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει παρά πολύ και δεν θέλουμε να θυμίζει λάσπη.
  • Αλάτι: Όπως έχω πει και για το ψωμί με προζύμι, το αλάτι, ακόμη και σε αυτή τη μικρή ποσότητα, βοηθάει στο δέσιμο της ζύμης, την κάνει πιο εύπλαστη, αποφεύγουμε το λάσπωμα. Αν το παραλείψετε δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.
  • Νερό: Προσθέστε το σταδιακά, ειδικά αν θα βάλετε δικές σας αναλογίες από αλεύρι.
  • Ελαιόλαδο
  • Μαγιά: Το απαραίτητο διογκωτικό της συνταγής μας. Χρησιμοποιούμε ξερή μαγιά.

Η διαδικασία βήμα – βήμα:

  • Εγώ κάνω όλες τις ζύμες σχεδόν, με το μίξερ της κουζινομηχανής που έχει τον ειδικό γάντζο. Μπορείτε όμως να το ζυμώσετε και στο χέρι.
  • Βάζω όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, μέσα στον κάδο του μίξερ ή μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω σταδιακά το νερό, καθώς ζυμώνω. Θέλω η ζύμη μου να είναι ελαστική, να μην κολλάει πολύ στα χέρια και να μην λασπώσει με το παραπάνω νερό. Χρειάζεται ένα καλό ζύμωμα. Εγώ το αφήνω περίπου δέκα λεπτά στο μίξερ. Αν θα το κάνετε με το χέρι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο.
  • Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ελαφρώς μπολ και το σκεπάζω με καθαρή πετσέτα. Εγώ, για καλύτερη θερμοκρασία, το βάζω μέσα σε μία σακούλα και τη δένω. Θέλω να του δώσω χρόνο, να διπλασιαστεί. Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες, αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, μπορεί και μέσα σε είκοσι λεπτά.
  • Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, την βάζω πάνω στον πάγκο μου, δεν χρειάζεται να είναι αλευρωμένος και την ανοίγω μαλακά σε σχήμα ορθογώνιο. Αν θέλω βάζω μέσα και σποράκια.
  • Κλείνω τη ζύμη σα φάκελο, ρολάρω και φτιάχνω ένα μικρό καρβελάκι. Δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε τι εννοώ.
  • Τη βάζω μέσα σε μακρόστενη φόρμα, όπου έχω λαδώσει ελαφρώς και στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Όπως θα τη βάλετε μέσα στη φόρμα, δεν θα πιάνει όλο τον χώρο ακόμη. Μην την τεντώσετε για να απλώσει. Θα φουσκώσει και θα γεμίσει τον κενό χώρο, Την ξανακλείνω μέσα σε σακούλα και περιμένω να διπλασιαστεί. Ιδανικά, να μην ακουμπάει η σακούλα πάνω στη ζύμη γιατί μπορεί να σας κολλήσει. Αυτό το αποφεύγω, αν λαδώσω ελαφρώς τη ζύμη μου από πάνω.
  • Μόλις διπλασιαστεί, είναι έτοιμη για ψήσιμο. Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα. Χαράσω το ζυμάρι τρεις με τέσσερις φορές με ένα κοφτερό μαχαίρι και το βάζω στον φούρνο.
  • Στον δικό μου φούρνο, μέσα σε μισή ώρα είναι έτοιμο. Έχει πάρει από πάνω χρώμα και αν χτυπήσω την επιφάνειά του ακούγεται ένας ήχος κούφιος, σα να χτυπάω τύμπανο. Αν ακουστεί διαφορετικά, το ψήνω περισσότερη ώρα.
  • Περιμένω να κρυώσει για να το ξεφορμάρω και κόβω μόνο όταν έχει κρυώσει τελείως αλλιώς θα μου σπάσει.
  • Μία έξτρα συμβουλή για το κόψιμο, είναι πως επειδή είναι ένα πολύ αφράτο και μαλακό ψωμάκι, να έχετε καλά ακονισμένο μαχαίρι πριν επιχειρήσετε να το κόψετε. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνω να κόβω και πιο λεπτές φέτες, για να κάνω σάντουιτς.
βημα1 - Αντιγραφή
βημα2 - Αντιγραφή
βημα3 - Αντιγραφή
βημα4
βημα5
βημα6
βημα7
βημα8
βημα9
βημα 10 - Αντιγραφή
βημα 11
βημα12

Ψωμί του τοστ, σπιτικό

Course: Σνακ, Ψωμιά και πίτεςDifficulty: Μέτρια
Προετοιμασία

1

hour 

30

minutes
Ψήσιμο

30

minutes

ΥΛΙΚΑ:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 100 γρ. αλεύρι ντίνκελ

  • 300 ml νερό

  • 25 ml ελαιόλαδο

  • 10 γρ. μαγιά

  • 10 γρ. αλάτι

  • Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής η αναλογία είναι η εξής:
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 200 γρ. αλεύρι ολικής

  • 310 ml νερό

  • 25 ml ελαιόλαδο

  • 10 γρ. μαγιά

  • 10 γρ. αλάτι

εκτελεση:

  • Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Προσθέτω το νερό σταδιακά και ανακατεύω για δέκα περίπου λεπτά, για να έχω μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Λαδώνω ελαφρώς ένα μπολ και βάζω μέσα τη ζύμη. Το βάζω μέσα σε σακούλα και τη δένω και περιμένω να φουσκώσει.
  • Τη βάζω πάνω στον πάγκο και φτιάχνω ένα καρβελάκι: την ανοίγω πρώτα να γίνει επίπεδη, χωρίς να χρησιμοποιήσω όμως πλάστη. Όπως την έχω μπροστά μου, παίρνω τις δύο μεγάλες άκρες και τις φέρνω στη μέση και μετά παίρνω την μικρή άκρη και κάνω ένα ρολάκι, προς την άλλη άκρη. Δείτε τις φωτογραφίες στις αναλυτικές οδηγίες.
  • Φτιάχνω το καρβελάκι μου και το βάζω μέσα σε μακρόστενη φόρμα που έχω λαδώσει ελαφρώς και έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Δεν το παρατεντώνω, στην αρχή δεν θα καλύπτει όλη τη φόρμα αλλά θα φουσκώσει και θα τη γεμίσει.
  • Λαδώνω την επιφάνεια, για να μην κολλήσει η ζύμη και βάζω πάλι τη φόρμα μέσα στη σακούλα και την δένω. Περιμένω να φουσκώσει, διπλασιάζει σχεδόν το μέγεθός της. Όσο περισσότερη ζέστη υπάρχει στον χώρο, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και χαράσω τη ζύμη σε 3-4 σημεία. Το ψήνω για περίπου μισή ώρα, ανάλογα με τον φούρνο μου.
  • Ξεφορμάρω και κόβω όταν θα έχει κρυώσει τελείως.

Recipe Video

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής και τις φωτογραφίες. Θα σας βοηθήσουν αρκετά. Το βίντεο της συνταγής εδώ.
  • Μπορείτε να βάλετε μέσα και σποράκια και να γίνει πολύσπορο.
  • Διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά αν το κόψετε και το βάλετε κατάψυξη, παραμένει φρεσκότατο.

Καλώς ορίσατε!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μην χάνετε συνταγή και άρθρο που ανεβαίνει στο μπλογκ!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Επομένως, το πρωινό αυτό, είχε τόφου σκραμπλ, πάνω σε σπιτικό ψωμάκι του τοστ, με ταχίνι, αβοκάντο, μύρτιλλα, φραγκοστάφυλλα και […]

Maria kanaki
Maria kanaki
2 years ago

Αν θελω να βαλω αλευρι βρωμης ποσο βαζω;

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x